7. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sikke en forsamling

“Find fem fejl,“ er der en på Twitter, som kalder fotoet. Vi taler om en slags gruppebillede, som formentlig er blevet taget i en ruf med en telefon af en pressemedarbejder i Venstre. Men snapshottet er så ladet med symbolik, at det er svært at lade det ligge – endsige glemme det, hvis man først har […]

Kære læser

Vreden, Glenn Bech! besyng

På et tidspunkt i Jeg anerkender ikke jeres autoritet længere skriver Glenn Bech “sprog = magt“. Det syner ikke af meget, men det lille lighedstegn lader nu alligevel til at være hovedpersonen i et både dirrende og fortørnet værk. Ja, man kunne næsten fristes til at sige, at lighedstegnet indrammer hele bogen, der generelt er […]

Det bedste vi har set

Naturstridigt 

“At tale om naturen er således ikke at underskrive en fredstraktat, men derimod at anerkende en mangfoldighed af konflikter vedrørende alle aspekter af vores daglige tilværelse, på alle niveauer og på alle kontinenter. Naturen forener os ikke – den splitter os […] Derfor må man først og fremmest acceptere, at økologien indebærer splittelse; dernæst tilbyde en overbevisende kortlægning af de nye konfliktformer, den medfører; og endelig definere en fælles horisont for kollektiv handling.“ Baggrund bringer et uddrag fra kampskriftet Notat om den nye økologiske klasse, forfattet af den franske filosof Bruno Latour og den danske sociolog Nikolaj Schultz. Det er bare om at komme afsted til de grønne barrikader.

Skakmat, tørvetrillere

Skak er langt mere rock ‘n roll end sit rygte. Det er i hvert fald blevet tydeligt med den kulørte fejde mellem verdensetteren Magnus Carlsen og den svindelanklagede Hans Niemann. Allerede inden alle talte om fjernstyrede analperler og mistænksomme træk (vi sagde jo, at fejden er kulørt), har spillet dog været propfyldt med drama. Det skyldes ikke kun stormestrenes kampdruk, men også den nye kultur for onlineturneringer og livestreaming, der har sendt skak ud til et endnu bredere – og mere sladderlystent – publikum. The Guardian fortæller om den vilde udvikling.

Negle under jorden 

Begravelser er nogle overaskende beskidte affærer. Konventionelle kister kan dårligt lægges i jorden uden klimaomkostninger, og krematorieafbrændinger kræver godt med energi. Så måske er det faktisk ikke så dumt at sætte skub på hele “til jord skal du blive“-seancen, og simpelthen blive komposteret direkte? The Verge kan i hvert fald fortælle, at “naturlig organisk reduktion“ (forkortet NOR) er begyndt at hitte i USA. Summa summarum forvandler NOR-begravelsesvirksomheder gladeligt et lig til godt 180 kilo muld, som de efterladte kan bruge i deres haveprojekter. Det er både smartere og smukkere, end det lyder.

Spisesedlen

Valgkampens første Gallup-måling gør Moderaterne til fortsat kongemager. Til gengæld ser det skidt ud for Radikale, der står til blot 3,8 pct. af stemmerne.

Heller ikke Søren Pape Poulsen (K) kan være helt tilfreds. Han går i hvert fald tilbage i en popularitetsmåling lavet af Epinion.

Hos Voxmeter får rød blok 88 mandater mod blå bloks 81 mandater.

Hvad gør Sofie Carsten Nielsen (R) så nu? Jo, hun skal sidde ved kassen i Rema 1000 og servere røde pølser i Rødby.

Inger Støjberg (DD) vil udbygge Flextrafik i yderområderne og genoplive debatten om et udrejsecenter på Lindholm.

Men hun narrer ikke beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der anklager Støjberg for bevidst at splitte danskerne.

I øvrigt mener Mette Frederiksen (S), at “lev med det“ var en fejl – men det var aflivningen af mink ikke.

Socialdemokratiet målretter også Facebook-annoncer mod folk, der interesserer sig for camping og Formel 1-køreren Kevin Magnussen – men ikke veganisme eller kunstmuseet Louisiana.

Liberal Alliance kan have brudt loven med politisk tv-reklame.

Morten Messerschmidt (DF) vil have Danmark til at producere så meget olie som muligt, indtil vi er energi-uafhængige.

DF’s finansordfører René Christensen erkender, at Messerschmidts forslag om at halvere fødevaremomsen vil tage mindst et år at implementere. Idéen var ellers, at forslaget skulle hjælpe danskerne gennem julemåneden.

DF står med en opbakning på 1,8 pct. til at ryge under spærregrænsen, ifølge måling fra Epinion.

Radikale vil have et nationalt kompromis om unges trivsel.

SF, Enhedslisten og Radikale vil alle have indført en CO2-afgift på landbruget.

Ifølge partileder Pia Olsen Dyhr (SF) vil SF heller ikke støtte en regering, der ikke nedfælder konkrete krav til landbruget.

Venstre vil sælge en del af Ørsted og investere 60 mia. kr. i den grønne omstilling.

PET og FE finder det mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en påvirkningskampagne rettet mod folketingsvalget. Desuden skal en særlig taskforce stoppe udenlandske forsøg på at påvirke valget, siger PET’s chef for kontraspionage.

Annie Ernaux tildeles Nobelprisen i litteratur. Den 82-årige forfatter modtager prisen “for det mod og den kliniske skarphed, hvormed hun afdækker den personlige hukommelses rødder, fremmedgørelse og kollektive ramme“, forklarer Det Svenske Akademi. Ernaux debuterede i 1974 og flere af hendes værker anses som klassikere i moderne fransk litteratur. Ernaux er især kendt for Årene (2008) og Hændelsen (2000), som beskriver Ernauxs kamp med at ende en uønsket graviditet som 23-årig i 1960’ernes Paris.

+ Nobels Fredspris blev fredag formiddag tildelt den fængslede belarusiske menneskerettighedsforkæmper Ales Bialiatski samt russiske Memorial og den ukrainske organisation Center for Civil Liberties.

37 dræbt i angreb på thailandsk daginstitution. Fredag flages der på halvt i Thailand, efter en tidligere politibetjent torsdag åbnede ild mod en dagsinstitution i byen Uthai Sawan 500 km nord for Bangkok. Ifølge politiet blev 23 børn dræbt i angrebet, hvorefter gerningsmanden kørte hjem og skød sin kone, sit barn og sig selv. Den 34-årige gerningsmand blev tilbage i juni fyret fra politiet for at være i besiddelse af metamfetamin og havde tidligere på dagen været i retten for en narkosigtelse.

Svenske myndigheder bekræfter sprængninger på gasledninger. Torsdag kunne Sveriges anklagemyndighed oplyse, at mistanken om ‘grov sabotage’ på Nord Stream 1 og 2 i svensk økonomisk zone er blevet forstærket, efter myndighederne har afsluttet en undersøgelse af gerningsstedet. Ifølge kammeranklager Mats Ljungvist har man også beslaglagt “fund“, som nu skal analyseres af eksperter.

Et sidste ord

Weekenden er lige om hjørnet, og til at gå den i møde får du her en video af en foruroligende stor (og kun lidt falsk) frø.

God fredag – vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12