7. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De unge kan mere

“Jeg har selv siddet i kassen i Netto, og det gjorde mig mere erfaren. Hvis det er, fordi man som akademiker føler sig bedre og mere værd end dem, der står op klokken fem om morgenen for at åbne den lokale dagligvarebutik og sidder ved kassen hele dagen, så tager man fejl, uanset hvor mange […]

Kære læser

Hesteviskernes vaccinemodstand

Det burde virkelig ikke være nødvendigt, men de amerikanske sundhedsmyndigheder har set sig nødsaget til at fortælle folk, at de ikke skal spise ormekur, der er beregnet til heste. For utroligt nok er vaccinebenægtere begyndt at tage, ja, hestemedicin for at holde Covid-19 fra døren. Velkommen til internettets nyeste ormehul. Måske husker du virakken omkring […]

Det bedste vi har set

Ikke nu, Døden!

Milliardærer kender bare ikke til grænser. MIT Technology Review skriver om den lidt mystiske opstartsvirksomhed Altos Lab, der forsøger at finde formlen til evig ungdom (eller i hvert fald hvordan man via bioteknologi kan forlænge menneskers levetid). Blandt virksomhedens investorer er midaldrende rigmænd som Jeff Bezos og Yuri Milner, hvilket næppe burde overraske. For som der også står i artiklen: “Det siges, at unge mennesker drømmer om at blive rige, mens rige mennesker drømmer om at blive unge.“

Og det var Danmark…

Kan du huske da Danmark blev verdensmestre i fodbold? Altså dengang det danske kvindelandshold løftede trofæet på Azteca Stadion i Mexico City i 1971? Hvis ikke er her en skøn Twitter-tråd om den historiske sejr – og om hvordan kvindefodbolden først blev optaget af DBU på bagkant af triumfen. At sige at mændene var bitre, ville vist være en underdrivelse. Hør bare hvad den daværende landstræner for herrelandsholdet, Rudi Strittich, havde at sige om kvindernes præstation: “Deres forsøg på at spille fodbold er al ære og respekt værd. Men de lærer det aldrig. Fodbold er ikke for piger. De er slet ikke skabt til det. De kan ikke skabe drama.“ Så meget for ligestilling.

+ Uddrag fra bogen Den glemte triumf fra 2018 ovre hos Idrætshistorie.dk.

Blind passager

“Det mærkelige er, at passagererne ikke virker som ondskabsfulde eller respektløse mennesker i det samlede billede. Det lader snarere til, at måden hvorpå vi er blevet trænet til at interagere med de apps, vi bruger til at transportere os, bestille mad eller generelt gøre vores liv bedre, også træner folk til ikke længere at fornemme det menneske – et menneske som mig – der findes på den anden side af deres virkelighedserfaring.“ En Lyft-chauffør fortæller, hvordan det føles at være en møtrik i den nye app-økonomi.

Spisesedlen

Regeringen vil skære i dagpenge til nyuddannede. Flankeret af finansminister Nicolai Wammen (S) og beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) fremlagde statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag formiddag regeringens nye reformpakke “Danmark kan mere I“. I reformen lægges der bl.a. op til, at dagpengesatsen for dimittender skal skæres, alt imens regeringen vil øge dagpengesatsen for folk, der bliver ledige efter flere år på arbejdsmarkedet.

Hviderussisk oppositionsleder idømt 11 års fængsel. En domstol i Minsk afgjorde mandag bag lukkede døre, at Maria Kolesnikova – der stillede op til præsidentvalget i 2020 og sidenhen har været en af de vigtigste stemmer i den hviderussiske opposition – skal fængsles for konspiration og for at have truet den nationale sikkerhed. Dommen ses som det seneste eksempel på præsident Aleksandr Lukasjenkos fortsatte nedslag mod politiske modstandere.

El Salvador indfører bitcoin som officiel valuta. Tilbage i juni blev det annonceret, at det latinamerikanske land ville sidestille kryptvalutaen med den amerikanske dollar. Og tirsdag er lovændringen så trådt i kraft: Som det første land i verden accepterer El Salvador nu bitcoin som officielt betalingsmiddel. Landet har forud for lanceringen opkøbt 400 bitcoins til en værdi af godt 130 mio. kr.

Nærkontakter i folkeskolen undgår nu hjemsendelser. Mandag opdaterede Sundhedsstyrelsen sine retningslinjer, så hele skoleklasser ikke længere behøver at blive sendt hjem, hvis et klassemedlem tester positiv for Covid-19. I stedet kan nærkontakter nu nøjes med en kviktest på skolen. Samtidig opfordrer myndighederne til, at børn mellem 9 og 11 år bliver testet ugentligt.

Perseverance-rover indsamler første stenprøve fra Mars. Natten til tirsdag bekræftede det amerikanske rumagentur (NASA), at roveren, der landede på Mars tilbage i februar, har indsamlet en prøve fra et stenstykke døbt “Rochette“. Det er første gang nogensinde, at en sådan stenprøve er blevet indsamlet fra en anden planet.

Et sidste ord

Bart Simpson findes åbenbart, og han er stadig god til at finde på navne.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12