8. december 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Brexit: 300 mia. grunde til at holde lav profil

Kan man savne Margaret Thatcher? Kan man komme til at savne ‘Jernladyen’, der bulldozede sin vej gennem den britiske arbejderklasse og satte sjæle i flammer tilbage i 1980’erne? Ja, når man her til morgen hører Storbritanniens konservative premierminister Theresa May vikle sig rundt i bureaukratiske forklaringer om den nye Brexit-aftale, der blev præsenteret ved solopgang, […]

Kære læser

Hav en voksen jul: De fem største julehits til de voksne

Jaja, vi ved det: Julen er børnenes fest, men for os voksne, der ikke er kollapset totalt under #MeToo, indeholder julen også et pusterum. Det skal bare gøres ordentligt. Så op til årets største julefrokostweekend bringer vi lige de fem vigtigste numre til din julefrokostplayliste, hvis du mangler lidt voksenkontakt. Og husk altid at være nærgående horisontalt i organisationen, aldrig vertikalt – noget har vi da lært de seneste par måneder.

Det bedste vi har set

8. december

Hør, ved du overhovedet, hvem Marc Orstein er? Vi kendte ham heller ikke, men han er åbenbart lidt af et hotshot inden for den ret uolympiske disciplin Freestyle Canoe, som handler om at padle en kano rundt på en flot og overlegen måde iført vest og butterfly. Klippet her, der er fra 2007, er lidt forvirrende i begyndelsen, men da Lady in Red med Chris de Burgh begynder at vælde af højttalerne, og Orstein presser kanoen ned i en vinkel på 45 grader, mens han lægger hånden på hjertet, begynder man at fornemme storheden. Er klippet værdigt som kalenderlåge nummer 8? Er det kultur? Ja, gu er det det.

Spisesedlen

Landbrugspakken: EU-Kommissionen kræver svar fra Danmark. Efter de seneste ugers nyopblussede ballade om regeringens landbrugspakke, har EU-Kommissionen nu blandt andet bedt de danske myndigheder svare på, om nye beregninger på konsekvenserne af landbrugspakken er nødvendige. På trods af kravet, der også kommer fra flere oppositionspartier, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) dog ikke, ”at der er nogen grund til at regne konsekvenserne af landbrugspakken efter igen”.

Danmark er et af EU’s sværeste lande at få asyl i. I andet kvartal af 2017 fik tre ud af fire ansøgere afslag på deres ansøgning om asyl. Dermed var Danmark i den periode det land i EU, der afviste tredjeflest asylansøgere. Øverst på listen af svære lande at få asyl i stod Tjekkiet og Bulgarien. Tallene kommer fra en opgørelse over EU-landenes førstebehandlinger af asylsager i andet kvartal af 2017, som Eurostat har lavet.

DF og Liberal Alliance i strid om finanslovsforhandlinger. Det er svært at forene de to partiers ønsker, da regeringspartiet Liberal Alliance ønsker at lande en finanslov, der indeholder aftaler om både udlændinge- og skattereformer, hvorimod støttepartiet Dansk Folkeparti ønsker at lande en hurtig finanslov og så senere forhandle både skat og udlændingestramninger. Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, ”sætter nu regeringens fremtidige liv ind på, at alle forhandlingsforløb landes samtidig”.

Hamas’ leder: Det er ‘Vredens Dag’ i Jerusalem. Lederen af den palæstinensiske, militante organisation Hamas, Ismail Haniya, opfordrede i går palæstinenserne til at indlede en ny Intifada. Det sker på baggrund af Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad, hvilket ifølge Haniya har dræbt den israelsk-palæstinensiske fredsproces. Israelske styrker forbereder sig på store demonstrationer i Jerusalem i løbet af dagen.

Pave Frans vil ændre ‘Fadervor’. Det er den kristne bøns sætning ”Led os ikke i fristelse”, der ikke falder i god jord hos paven. Han mener nemlig, at der med sætningen menes, at det er Gud, der leder mennesket ind i fristelse, hvilket ifølge paven ikke er rigtigt. Han vil i stedet have bønnen ændret, så det tydeliggøres, at det er mennesket selv snarere end Gud, der leder ind i fristelse.

Et sidste ord

Hvis flodheste er så dødsensfarlige, hvorfor ser de så så glade ud? Okay, den her lille flodhest i Cincinnati Zoo & Botanical Garden ser ikke bare glad ud, den er forbandet nuttet – og ligefrem yndefuld. Fiona, hedder hun.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12