8. december 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Dyrby er blevet woke

Hvis man vil vide, hvordan det var at være chef på TV 2’s nyhedsredaktion i årene omkring årtusindskiftet – hvis man gerne vil mærke den helt specielle selvopfattelse, så ligger der et videoklip med tv-værten Jens Gaardbo på YouTube, som er et studie værd. I klippet, der er lavet på et tidspunkt, hvor Gaardbo stadig […]

Kære læser

Næste stop: Lavere dagpenge til unge

Efter finansloven pænt og julehyggeligt var blevet præsenteret mandag formiddag, forlod finansminister Nicolai Wammen (S) straks de røde partier og drejede i stedet blikket over mod de borgerlige: Nu gælder det forhandlingerne om at “øge arbejdsudbuddet“, som den hårdere reformkurs, der nu er i vente, kaldes med en teknokratisk eufemisme. Knap var blækket tørt på […]

Det bedste vi har set

Noget i luften (det er ikke amoriner)

Noget i luften (det er ikke amoriner)

“Det næste forsøg på at omstyrte valget vil måske ikke teknisk set kvalificere sig til at blive betegnet som et kup. Det vil afhænge mere af subversion end af vold, selvom begge dele vil spille en rolle. Hvis komplottet lykkes, vil stemmerne afgivet af amerikanske vælgere ikke afgøre valget i 2024. Tusindvis af stemmesedler vil blive smidt væk, eller millioner, for at skabe den nødvendige effekt. Vinderen vil blive udnævnt som taber. Taberen vil blive den nye præsident.“ Skræmmende langlæser i The Atlantic om det statskup, der måske allerede igen er under opsejling i USA, og som godhjertede (eller naive) demokrater (med stort og lille D) ignorerer.

Noget i luften (det er ikke nødvendigvis amoriner)

Noget i luften (det er ikke nødvendigvis amoriner) 

“Kvinder i forhold med mænd får færre orgasmer end kvinder, der er sammen med kvinder,“ fortæller sociolog Aydin Soei, der ikke er kommet for at danse (med heteroseksuelle parforhold) i Politikens kærlighedsbrevkasse. Brevkassen er i anledning af julen tilbage i podcastformat, og hver adventssøndag forsøger Felix Thorsen Katzenelson at klinke knuste julehjerter.

Kollegaen fra Inferno

Kollegaen fra Inferno  

Skuespiller Jeremy Strong har pertentligt formet sine teknikker efter forbillederne Daniel Day-Lewis, Al Pacino og Dustin Hofmann. Han citerer i flæng Dante og Flaubert, lyder generelt som en besværlig kollega, og så kan han tilsyneladende ikke se det sjove i Succession – hvilket nok er kilden til hans stilrene og urkomiske portrættering af manden, der mister mere selvironi for hver dag, der går. Eminent portræt af manden, der spiller det brændte og forblændede midterbarn Kendall Roy i hitserien Succession.

Spisesedlen

Olaf Scholz valgt som Tysklands kansler. Den tyske Bundestag har onsdag officielt stemt Olaf Scholz ind som landets nye kansler. Således kan Scholz nu danne sin såkaldte ‘Trafiklysregering’ med miljøpartiet De Grønne og det liberale parti, FDP. Med valget af Scholz er Angela Merkels 16 år lange regeringsperiode slut.

Chile lovliggør homoægteskaber. Det skete tirsdag ved en afstemning, der med stort flertal passerede igennem parlamentets kamre. Millioner af chilenere demonstrerede i 2019 for et paradigmeskifte i det ellers konservative Chile, og lovændringen ses som et vigtigt skridt i den rigtige retning blandt menneskerettighedsaktivister. Chile er det 31. land i verden til at lovliggøre ægteskaber mellem folk af samme køn.

Danmark vil udstede grønne statsobligationer. Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse onsdag. For de grønne obligationer vil det gælde, at provenuet fra salget skal øremærkes økonomiske aktiviteter, som “væsentligt bidrager til den grønne omstilling af transportsektoren og produktion af vedvarende energi“. Salget forventes i 2022 at dække statslige udgifter på 10-12 mia. kr.

Australien boykotter Vinter-OL. Landets premierminister, Scott Morrison, har bekendtgjort, at Australien ikke vil deltage med officielle repræsentanter ved Vinter-OL i Kina i februar 2022. Dermed følger landet i USA’s fodspor, der har oplyst, at de ikke vil sende en officiel delegation “på grund af det igangværende folkedrab og de forbrydelser mod menneskeheden, der foregår i Xinjiang, samt andre krænkelser af menneskerettighederne“.

Politiet kalder bandeopgør en ‘ekstraordinær’ konflikt. Det oplyste politiinspektør Torben Svarrer tirsdag på et pressemøde ovenpå endnu en skudepisode. Indenfor den sidste uge er tre mennesker blevet dræbt og fem såret som en del af et opgør, der ifølge Politiet udspiller sig mellem en bandegruppering fra Københavns NNV-kvarter på den ene side og en gruppe organiserede kriminelle på den anden. Politiet skrev senere i en pressemeddelelse, at de udvider visitationszonen på Vestegnen.

Et sidste ord

Apropos gode chefer.

Føljeton ønsker alle held og lykke fremover.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12