8. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Prins Heinrich og det udeblevne putsch

På en måde ville det være rart at få sat nogle flere navne på de 25 højreekstreme kupmagertyper, som onsdag blev anholdt ved en gigantisk politiindsats rundt om i Tyskland. Lige nu er ansigtet på hele denne falanks af kamarillatosser og uslinge en ældre herre ved navn prins Heinrich den 13. af Reuss. På et […]

Kære læser

Midten er et andet ord for blåt

Ikke siden Anders Fogh har Danmark stået til at få en så klart borgerlig regering, som det ærgerrige magtprojekt, som kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) efterhånden er ved at få skruet sammen i danmarkshistoriens længste forhandlinger. For alle dem, der for fem uger siden troede, at de rød-grønne partier havde vundet valget, vil de sidste […]

Det bedste vi har set

Højt at flyve

Meget er allerede blevet sagt og skrevet om Theresa Scavenius’ (ALT) flyveture, og det er måske ikke så tosset igen. For spørger man forfatter og forhenværende seniorpresserådgiver Morten Reimar, kan Scavenius’ håndtering af den skingre debat faktisk vise sig at blive en game changer for alle grønne politikere: “Scavenius undskylder ikke denne gang. Og det kan være starten på noget helt nyt for klimapolitikere. For hvor straksreaktionen altid har været at lægge sig fladt ned, undskylde og love bod og bedring, så går hun i offensiven. Hun angriber præmissen for forargelsen, hun angriber journalisterne for manglende udsyn og debatten for at være forkert og fordummende […] Det er hammergodt set.“

Mere end en gnaver

Mens coronapandemien raser, og dyreinternaterne holder lukket, finder instruktør Tom Krawczyks mor Czeslawa et nyfødt egern i sin have, der er faldet ud af reden. Efter det står klart, at egernets egen mor har efterladt det – og at internaterne ikke kan modtage nye egern – tager Czeslawa det i stedet til sig, giver det navnet Duduś, og opdrager det som sin egen… ja, søn. Hvordan det gik for sig, har Tom Krawczyk lavet en overraskende fin film om på små ni minutter.

Hit så med sangen!

Med forbløffende fart har TikTok transformeret musikindustrien i en sådan grad, at pladeselskaber helt har måttet gentænke deres forretningsmodeller. Takket være potente anbefalingsalgoritmer har alle – i hvert fald i teorien – en chance for at gå viralt. Og det er altså ikke noget, man skal sige to gange til unge, håbefulde musikere. Nye potentielle hits strømmer ud på platformen, alt imens talentspejdere ser begejstret til med dollartegn i øjnene. Men er det egentlig magisk eller bekymrende? The New Yorker har set nærmere på sagerne med udgangspunkt i den 19-årige TikTok’er Katherine Li.

Spisesedlen

Dina Boluarte indsat som ny præsident i Peru. Landets hidtidige vicepræsident Boularte bliver leder af en særlig nødregering, efter landets tidligere præsident Pedro Castillo onsdag forsøgte at opløse nationalforsamlingen i et formodet statskup, hvorefter han blev afsat og anholdt af politiet. Castillo stod over for en mulig rigsretssag som følge af korruptionsanklager.

Migranter udsættes i højere grad for vold ved Europas grænser. I et nyt, mere end 3.000 sider langt dossier fra ngo-sammenslutningen Border Violence Monitoring Network fremgår det, at tusindvis af migranter og asylansøgere bliver mødt af en “uhørt stigning af vold“, bl.a. i form af overfald og seksuelle overgreb. Rapporten bygger på vidnesbyrd fra 15 lande langs EU’s ydre grænser.

Alternativet støtter stadig advokatvurdering af minksagen. Efter umiddelbar tvivl om partiets linje slår Alternativet nu fast, at man fortsat vil have undersøgt statsministerens rolle i sagen. “Minksagen er uafsluttet og åben for fortolkning, så længe vi ikke har en officiel, uafhængig advokatvurdering bestilt af Folketinget. Det er ikke sundt for tilliden,“ lyder det fra partiets politiske ordfører, Torsten Gejl, samt demokratiordfører Christina Olumeko i et debatindlæg i Altinget.

Kina ophæver flere coronarestriktioner. Onsdag annoncerede den kinesiske regering omfattende, nationale ændringer til sin “zero-Covid“-strategi, som har ført til protester henover landet. Efter de nye retningslinjer vil det være muligt at tilgå flere offentlige steder uden en negativ coronatest, ligesom coronasmittede med milde eller ingen symptomer fremover vil kunne gå i karantæne i deres eget hjem. Udmeldingen kommer efter flere større kinesiske byer allerede tidligere på ugen har fjernet mange af deres lokale restriktioner.

Nye prisfald på boligmarkedet. I november er den gennemsnitlige salgspris for huse faldet med 4,1 pct. set i forhold til samme tidspunkt sidste år, mens faldet er på 2,6 pct. sammenlignet med oktober. Det viser nye tal fra Boligsiden. Ifølge Cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre skal udviklingen både ses i lyset af de stigende renter og energipriser samt det ophedede boligmarked under coronakrisen.

Et sidste ord

Sjældent har et slag sten, saks, papir været så medrivende.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12