8. december 2023

Føljetons verden

Regeringens magtmanifestation

Koranloven blev torsdag eftermiddag vedtaget med en komfortabel majoritet. Selv om oppositionen i timevis tordnede imod indskrænkningerne i ytringsfriheden, havde SVM-regeringen på forhånd sikret sig flertal sammen med De Radikale – og derfor udeblev dramaet.

Kære læser

Hvad kan vi lære af Pisa?

Der er noget lærerigt ved at se, hvordan forskellige lande reagerer på Pisa-resultaterne. Langt de fleste er nemlig enige om, at det ser noget skævt ud. Hvilket egentlig også er rigtigt. Den seneste OECD-undersøgelse af skoleelevers færdigheder viser ifølge OECD-analytiker Irene Hu et “uhørt” fald; fra 2018 til 2022 er det gået grueligt galt med […]

Det bedste vi har set

Den norske model

Den norske model

“Jeg stod af på stationen, gik gennem byen og stødte på kolleger og bekendte på hvert et gadehjørne. En af dem råbte i farten, ‘det her er så intenst; alle er her!’ Norsk Litteraturfestival er mere forretningsagtig end andre bog-events. Her er udenlandske agenter og udgivere på speeddating i hotellernes mødelokaler. Aftaler bliver indgået bag scenen. Forlagsfolk holder hof på værtshuse og restauranter og forsøger at vinde forfatternes gunst og pleje deres krævende egoer. I denne sammenhæng synes læserne nogle gange bare at være en eftertanke.” Skæg artikel i The Dial om, hvordan Norge blev et “litterært powerhouse”·

+ Interview i The New York Times: ‘Jon Fosse vil sige det usigelige‘.

Flydende kvasifængsel 

Flydende kvasifængsel 

De siger selv, at de er som “vingeløse fugle” i “bur”. Politico har besøgt prammen Bibby Stockholm – Storbritanniens svar på Lindholm, hvor 50 asylansøgere de sidste tre måneder har boet med legionella-udbrud, lufthavslignende sikkerhedskontroller og overvågning 24/7.

Loach, det gamle egetræ 

Loach, det gamle egetræ 

“Hvis folk har håb, befinder de sig på venstrefløjen. Hvis de fortvivler, er der en tendens til, at de drejer sig mod højre. Højrefløjen elsker det, når folk er modløse, fordi så er der ingen modstand. På sin vis handler det om kampen mellem håbløshed og håb.” Herligt interview med den 87-årige engelske filminstruktør af filmredaktør Christian Monggaard i Dagbladet Information. Loach er aktuel med filmen Den gamle eg.

Ikke på en Sontag

Ikke på en Sontag

Det er ikke nyt, at privatpersonen Susan Sontag var ret ulidelig. Artiklen her starter med en anekdote, hvor hun kører igennem byen i en taxa. Da chaufføren foreslår en hurtigere vej, svarer Sontag: “Har du nogensinde taget imod en ordre og bare fulgt den? Eller er du ikke i stand til at holde din mund lukket og gøre, hvad du har fået besked på?” Chaufføren stopper bilen og beder hende stige ud. “Det kan du ikke mene seriøst!” siger hun med ægte overraskelse i stemmen – hvorefter hun må gå hjem gennem den silende regn. En ny bog, Maestros & Monsters: Days and Nights with Susan Sontag and George Steiner, af den 81-årige essayist og kulturkritiker Robert Boyers er fuld af den slags historier. Men den handler ifølge anmeldelsen her i Tablet Magazine “ikke bare om et par intellektuelles dårlige opførsel”; Boyers “leverer sladderen, men han argumenterer også godt for vigtigheden af Sontag og Steiner”. Underholdende.

Spil spillet, snyd systemet

Spil spillet, snyd systemet

Emily Ratajkowski i Vogue Australia: “Fyr alle hvide mænd. Det kan du godt citere mig for.”

Ugerevyen

At hugge eller rive

Fra selvmordsbombere, til tilslørede kvinder, til vrede folkemængder, der brænder bøger af, til prædikanter, der opfordrer til ’intelligent design’ i skolerne. Det er overflødigt at sige, at det her mangfoldige sæt af billeder og praksisser hverken udspringer af en entydig religiøs logik eller sociologisk hører til en samlet politisk formation.”

Spisesedlen

Den belgiske appeldomstol afgør, at staten, Bruxelles og Flandern har krænket artikel 2 og 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention ved ikke at nedbringe CO2-udledningen hurtigt nok.

De havde siddet oppe hele natten for at lægge låg på den kommende AI-forordning, men Europa-Parlamentet kan – endnu engang – ikke blive enige om ansigtsscanninger og fingeraftryk.

Den spanske finansminister Nadia Calviño skal som nyudvalgt chef forvalte Den Europæiske Investeringsbanks udlån på godt 500 mia. kr. og sender dermed sin modkandidat Margrethe Vestager tilbage til jobbet som EU-kommissær i Bruxelles.

I Frankrig er der flere, der mener at den højreekstreme Marine Le Pen er i stand til at være i regering, end der er folk der ikke gør.

Klimaeksperter modsiger COP-leder Sultan Al Jaber i hans påstand om at der ikke er nogen “videnskab eller noget scenarie, der siger, at udfasningen af fossile brændstoffer er det der skal til for at opnå 1,5 grader celsius”.

Tesla taber igen ved domstolene, mens nu også en finsk fagforening har tilsluttet sig poststrejken i Sverige, og PensionDanmark har solgt sine aktier i Elon Musk.

Danish Crown skider grønne grise, mens de venter på Vestre Landsrets afgørelse af, om de må kalde deres svinekød ‘klimakontrolleret’.

Italien giver kræftoverlevere ret til at blive glemt.

Et sidste ord

Måske er det denne weekend, du skal tage en for holdet?

Vi høres ved på mandag!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12