8. maj 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

De dødes rige

Kender du en ung mand? Eller måske en kvik ung kvinde, som snart bliver student? Blomsten af Danmarks ungdom. Så har vi et godt og gratis råd: Rådgiv ham/hende til at droppe enhver fantasi om at begynde på et kedeligt og langtrukkent studium efter sommerferien. Foreslå dem i stedet at gifte sig med en velhavende […]

Kære læser

Det her er USA. 10 nedslag i Childish Gambinos ekstraordinære video

I weekenden sendte multikunstneren Childish Gambino aka Donald Glover en ny single på gaden med en bemærkelsesværdig video. Vi bryder den ned og kigger på de billeder, der præsenteres, og hvad han mon vil sige.

Det bedste vi har set

Himmelske kroppe mere eller mindre dækket af kjoler

Himmelske kroppe mere eller mindre dækket af kjoler

Den årlige Met Gala på Metropolitan Museum of Art i New York løb af stablen i går. Der var mange celebs – mange kjoler. Årets tema var Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, som vi har svært ved at oversætte præcist (Himmelske kroppe: mode og den katolske fantasi?). Vogue har samlet de flotteste kjoler her. Nogle sidder lige i skabet, enkelte er vulgære og andre for åbenlyse. Rihannas pavehattemundering er godt lavet, men Janelle Monáe tager stikket hjem for os.

+ Læs evt. også Oliver Stillings luftige take på sidste års Met Gala-kjoler, som var mere viltre og vovede.

Danske Bank og opringningen fra Bagmandspolitiet

Danske Bank og opringningen fra Bagmandspolitiet

”Det er svært at beskrive, hvor hårdt Finanstilsynet revser Danske Bank,” skriver debatredaktøren på Finans, Magnus Barsøe. ”Man kan bruge ord som sønderlemmende eller historisk, men de er næppe dækkende”. Det er hvidvaskningsskandalen i Danske Banks estiske filial, vi taler om, og Barsøe har gjort læserne den tjeneste at se Finanstilsynets rapport på 27 sider igennem, som er fuld af eksempler på svigt og misinformation. Det bør kun være et spørgsmål om tid, før Bagmandspolitiet går ind i sagen, mener han.

Den omvendte verden på den koreanske halvø

Den omvendte verden på den koreanske halvø

Folkene på det relativt nye amerikanske, digitale medie Axios (grundlagt i 2016) er mestre i at formidle troværdig, kildebåren, dybdeborende journalistik kort og præcist og uden dikkedarer. Det vil sige også uden det lidt anmassende, overtydelige dramaturgiske effektjageri, som ofte præger ‘fortællende journalistik’. Her er det en historie om, at dynamikken mellem Sydkorea og Nordkorea er ved at ændre sig med lysets hast, fordi sidstnævntes leder, Kim Jong-un, er meget mere optaget af økonomi, end hans far nogensinde var. Tjek det ud, det er en fyndig historie fortalt på en sides penge.

Selfien er ikke teknologiens skyld

Selfien er ikke teknologiens skyld

Det glimrende amerikanske magasin New Republic anmelder en ny bog, Selfie af den britiske journalist og forfatter Will Storr, om menneskets narcissistiske tendenser, der synes at have peaket med opfindelsen af kameratelefonen. Anmelderen indleder med at beskrive sit eget selfie-ansigt – vinklen, udtrykket, det lille bedrag – og går så over i en beskrivelse af en bog, som fortæller, at det i hvert fald ikke er teknologiens skyld, hvis vi virker selvoptagede, men resultatet af en lang historisk proces: ”Det er 2.500 års kultur parret med biologi, som har skabt dette behov for selfie. Skylden ligger hos Aristoteles, Jesus, Freud, Ayn Rand og Esalen Institute – meget mere end hos Steve Jobs.”

Vulkanudbruddet på Hawaii

Vulkanudbruddet på Hawaii

Ikke fordi nogen har påstået det, men vulkanudbruddet på Hawaii er ikke nogen joke. Se lige billederne her.

Spisesedlen

Uber vil tilbage til Danmark. Den amerikanske kørselstjeneste, der blev bandlyst fra Danmark sidste år grundet ulovlig taxikørsel og skattesnyd, vil tilbage på vejen i den danske hovedstad. Det siger Ubers talsperson for Norden, Kristian Agerbo, der ikke vil sætte en dato på firmaets comeback, men understreger, at ”når det sker, skal det ske på den rigtige måde. Det bliver en anden model denne gang.”

Italiens migrantaftale med Libyen er meldt til menneskerettighedsdomstol. Det drejer sig om aftalen mellem Italien og Libyen, der lyder på, at kystvagten ud for Italiens kyst skal tilbagesende migranter, der forsøger at krydse Middelhavet og nå til Europa. Nu er et søgsmål sendt af sted til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som skal tage stilling til, om den tvungne hjemsendelse har været skyld i umenneskelige forhold for migranterne, der angiveligt bliver udsat for vold, voldtægt og sult undervejs. Aftalen blev i sin tid godkendt af europæiske ledere, der vedtog den for at mindske strømmen af migranter, der ankommer til Italiens sydkyst.

Bandekriminelle skal aldrig kunne få dansk statsborgerskab. Det udtaler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Berlingske i forbindelse med de kommende forhandlinger om en ny indfødsretsaftale, hvor regeringen vil sikre, at uanset hvor lille en forbrydelse et bandemedlem har begået, så skal vedkommende aldrig kunne få statsborgerskab i Danmark.

Tidligere kinesisk toppolitiker får fængselsstraf på livstid. Den 54-årige Sun Zhengcai er dømt for at modtage bestikkelse for lidt under 170 millioner kroner. Den kinesiske politiker tilstod sin forbrydelse for en måned siden, og i retten tirsdag meddelte han, at han accepterede dommen. Sun Zhengcai har blandt andet været leder af den kinesiske storkommune Chongqing.

Filmfestivalen i Cannes har telefonisk hotline for seksuelle krænkelser. I dag skydes den ikoniske filmfestival i gang for første gang siden #MeToo og Time’s Up-bevægelsen. Det seneste års store fokus på seksuelle krænkelser og overgreb har sat sine spor i branchen, og forud for festivalens start har deltagerne modtaget flyers med budskaber som ”God opførsel er påkrævet”, ligesom der er lanceret en telefonlinje, som folk kan ringe ind til, hvis de oplever seksuel chikane eller krænkende adfærd.

Et sidste ord

Hader du katte? Elsker du katte? Det er fuldstændig ligegyldigt i denne sammenhæng. Her er en kat. Nej, her er en kat i en kat. Det er naturen, som har taget fusen på os igen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12