8. maj 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Store kronjuveler

“Kroningen? Seriøst?” “Hvorfor i helvede skal du deltage i kongens kroning?” “Nick Cave til kroningen??! Hvad ville den unge Nicke Cave have syntes om det?!” I sit nyhedsbrev The Red Hand Files besvarer den 65-årige australske rockstjerne Nick Cave med jævne mellemrum spørgsmål fra sine fans – også de mere kritiske af slagsen. Og i […]

Kære læser

Et udtørret Europa

Over det europæiske kontinent begynder man allerede nu at mærke tørken. I april måned stod Barcelonas primære vandkilde Sau-reservoiret i Catalonien næsten tomt, og rundt om på kontinentet er den hastigt stigende mangel på vandressourcer et problem af klimakatastrofale dimensioner.

Det bedste vi har set

Kong Charles ifølge Gurli Gris

Kong Charles ifølge Gurli Gris

Gurli Gris kroner sine venner til konger og dronninger, og Æsel – Peter Plys’ pessimistiske følgesvend – får lov til at trave ved siden af de royale heste til kroningen af Kong Charles. Alt er tilsyneladende fredeligt i Storbritannien. Redaktøren på New Lines Magazine har læst stakken af børnebøger udgivet forud for lørdagens kroning af den nye britiske monark, men har svært ved at finde nutidens Storbritannien mellem siderne.

R.I.P. Buzzfeed News

R.I.P. Buzzfeed News

“Det føltes som en fantasi – overskud og penge og klare farver og finurligt formede stole rundt omkring. Jeg kunne ikke tro, at sådan et sted fandtes i journalistbranchen. Jeg husker min første BuzzFeed-julefest, i 2014, hvor jeg gik ind i dette fancy klubrum på Manhattan, svagt lys, masser af dans. Og der, oppe på en scene: akrobater og ilddansere. Jeg kan huske, at jeg tænkte, damn, enten er vi frelst, eller også er vi dødsdømt.” Fredag d. 5. maj lukkede og slukkede Buzzfeed News. Tidligere medarbejdere fortæller deres side af historien om mediet, som USA’s tidligere præsident Donald Trump har kaldt “en bunke skrald”.

Glenn Bech konfronterer sin dødsangst

Glenn Bech konfronterer sin dødsangst

Menuen står på rom og pepsi, nachos og luksusversionen af spareribs til Glenn Bechs sidste måltid. Sammen med radiovært Lærke Kløvedal skriver den prisvindende forfatter sin nekrolog og reflekterer over sit foreløbige aftryk på dansk kultur og debat.

Spisesedlen

Slovakiets midlertidige regering træder tilbage. Det sker, efter landets fungerende premierminister Eduard Heger går af. Landets præsident Zuzana Caputova har søndag nedsat en ny, midlertidig regering, der skal ledes af vicecentralbankchefen Ludovit Odor frem til parlamentsvalget 30. september. Ifølge Heger trækker han sig fra posten “for at Slovakiet kan blive bragt sikkert og fredfuldt frem til valget”.

Inflationshjælp til 290.000 pensionister udbetales mandag. Det betyder, at de får 5.000 kr. skattefrit ind på deres konto. Det glæder Ældre Sagen sig over. Dog påpeger vicedirektør Michael Teit Nielsen, at det er ærgerligt, at ældrechecken er afgørende for udbetalingen: “Det bliver et meget sort/hvidt billede. Enten får man ingenting. Ellers får man 5.000 kr.,” siger han til Ritzau.

Danske gymnasier vil hæve optagelseskravene. Foreningen Danske Gymnasier ønsker at indføre et karaktergennemsnit på mindst 5 for optagelse. I dag er karakterkravet 3,0. Formand for Danske Gymnasier Henrik Nevers siger, at forslaget vil gå ud over “et par tusinde” elever. Derudover vil man indføre såkaldte stopprøver, som skal bestås for at fuldføre uddannelsen.

Serbiens uddannelsesminister stopper. Brank Ružić afleverede søndag sin opsigelse til landets premierminister Ana Brnabić. Oppositionen har opfordret ham til at træde tilbage efter en udtalelse om, at skydespil og såkaldt vestlige værdier er skyld i det skoleskyderi, der i sidste uge fandt sted på en serbisk skole. Her blev otte elever og en sikkerhedsvagt dræbt.

Forskere udtrykker bekymring efter rekordtemperatur på 44,1 grader i Vietnam. “Det er en dybt bekymrende rekord, set i forhold med klimaforandringer og global opvarmning,” udtaler klimaekspert Nguyen Ngoc Huy. Befolkningen opfordres til at møde tidligere på arbejde og holde sig indendørs. Flere nabolande har for nylig oplevet de varmeste temperaturer nogensinde.

Et sidste ord

Fagre nye verden.

Vi håber, du nød bededagsferien og får en lige så god uge. Føljeton er tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12