8. marts 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kampen mod den usynlige mur

Så blev det 8. marts igen, og det er vel okay at sige, at det er i dag, at mænd i alle samfundets krinkelkroge, tynde og fede, blege og brune, forhutlede og forfængelige, rige og fattige, høje og lave, dumme og kloge, handy og fummelfingrede, generelt skal forsøge at sige noget rigtig fornuftigt, og hvis […]

Kære læser

OK18: Sophie Løhde er stærkere end fagbosser

Den danske model skal i de kommende uger vise sit værd på det offentlige område. Men det er mest en formel paradeforestilling, for reelt er der ikke meget at forhandle om, når VLAK-regeringen allerede på forhånd står klar med et lovindgreb – på arbejdsgivernes betingelser.

Det bedste vi har set

Anders Fogh Rasmussen finder hele tiden på nye sysler

Anders Fogh Rasmussen finder hele tiden på nye sysler

Wow, stop lige en halv, den her artikel er gået under radaren hos os. Der er tale om et interview i Altinget med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, hvor han fortæller, at han gennem en fond, som han har etableret sammen med erhvervsmanden Fritz Schur (!), vil etablere en global alliance af demokratier, der skal kæmpe for frihed og demokrati – og mødes og snakke om det en gang om året på et topmøde i København. ”Min frygt er, at autokrater og terrorister vil trænge frem, hvis ikke verdens demokratier gør noget. Og her savner jeg lederskab,” siger lobbyisten Fogh Rasmussen, der senest har gjort sig bemærket ved at træde ind i bestyrelsen for en lettisk bank, der er under beskyldning for at hvidvaske penge fra Nordkorea. Som samfundsdebattøren og radioværten Poya Pakzad pointerer på Facebook, er Foghs nye projekt skabt af den politiske og økonomiske elite ”for dem selv. Det har ikke noget med demokrati og demokrati-promovering at gøre. Tværtimod. Det handler om at fremme ‘frie markeder’ i konfliktramte udviklingslande (…) Liberal imperialisme har alt for mange penge og alt for få kritikere.”

+ Benyt lejligheden til at genlæse vores ‘Kære læser’ fra 3. februar om købmanden Anders Fogh Rasmussens moralske deroute.

Hvor meget betaler Google og Facebook i skat i Danmark?

Hvor meget betaler Google og Facebook i skat i Danmark?

Her i begyndelsen af året er verdens forbrugere og lande begyndt at have en lidt mere kritisk indstilling til megavirksomheder som Google, Facebook og Amazon. En ting er deres omgang med folks private data, noget andet deres skatteforhold. De bevæger sig såmænd på den rigtige side af loven, men bruger skattefiduser med navne som ”en dobbelt irsk” og ”en hollandsk ”, skriver Zetland i denne udmærkede artikel, som forsøger at grave lidt i de egentlige tal.

Mange, mange penge samlet på få individer

Mange, mange penge samlet på få individer

Så kom den endelig, listen, du har ventet på: Forbes’ årlige overblik over verdens rigeste mennesker. Vi taler om 2.208 dollarmilliardærer fordelt på 72 lande, herunder Ungarn og Zimbabwe. Nummer 1, Amazons stifter Jeff Bezos, er den første med en trecifret formue i dollars: 112 milliarder dollars, og der er rekordstore 22 milliarder ned til nummer 2, Bill Gates. Dyne-Lars Larsen ligger på en delt 514. plads, og han er gift og har to børn, står der. En anden rekord: 256 kvinder på listen. Den rigeste, Alice Walton (46 milliarder dollars) er barn af grundlæggeren af butikskæden Walmart. Det er absurd. Giv noget, red verden, sid ikke bare dér.

Apples overdådige hovedkvarter

Apples overdådige hovedkvarter

Wallpaper har besøgt Apples chefdesigner Jonathan Ive i virksomhedens nye hovedkvarter, som starchitect og brite Sir Norman Fosters tegnestue Foster+Partners har tegnet, og der er ‘god smag’ over hele linjen: Den danske møbeldesigner Kasper Salto nævner for eksempel på Facebook, at Apple har købt 500 eksemplarer af bordet Little Friend, som han tegnede for Fritz Hansen i 2005. Det ser ret vildt ud på billederne, meeen her på Føljeton foretrækker vi nu vores adresse i Københavns gamle kondombutik Abis i Dyrkøb nummer 7.

Nordkorea bløder lidt op

Nordkorea bløder lidt op

New York Times’ daglige podcast The Daily er stadig fremragende men hvis man har hørt den meget, er der elementer, som begynder at virke en smule parodiske. Michael Barbarro er en sygt god og tillidsvækkende vært, men efterhånden sidder man og venter på, hvornår hans sætter sit nysgerrigt kommenterende ”hmmm!” ind, når gæsten kommer med en overraskende pointe. I den her episode fra i går taler han med journalist Mark Landler om den overraskende opblødning i forholdet mellem Nord- og Sydkorea og Nordkoreas melding om, at de er klar til at forhandle med USA. Der er dog ingen grund til helt at fjerne atomvåbenfri zone-klistermærket fra hoveddøren endnu; vi er ikke home free.

Spisesedlen

Retssagen om mordet på journalisten Kim Wall er begyndt. I dag klokken 9.30 begyndte retssagen mod den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen, der er sigtet for mordet på den svenske journalist Kim Wall sidste år. Han nægter sig skyldig i drab og seksuelt misbrug, men erkender partering af liget. Sagen finder sted i Københavns Byret.

Røde Kors udsætter nødhjælp til Østghouta. En konvoj med nødhjælp, der i dag skulle køre ind i det belejrede Østghouta i Syrien, kan ikke komme frem på grund af forholdene i området. Der er endnu ingen oplysninger om, hvornår det så kan lade sig gøre at køre den stærkt tiltrængte hjælp ind i området. Foruden ICRC står også FN og den syriske Røde Halvmåne bag forsøget på at få mad, medicin og andre fornødenheder ind til den belejrede enklave. Det er anden gang i denne uge, at adgangen til de livsnødvendige forsyninger bliver blokeret.

Præsident Trump bløder – lidt – op i handelskrig. Efter at have truet med verdensomspændende toldsatser mod alle USA’s handelspartnere, åbner Det Hvide Hus for at undtage enkelte lande. Om EU-landene er på vej ud i handelskrig er endnu uklart. Amerikanske medier citerer udenrigsminister Anders Samuelsen for, at ”Trumps toldsatser er en dårlig idé”.

Spanske fagforbund strejker i dagens anledning. Togene holder stille i en række større byer i Spanien: Flere store fagforbund strejker i dag i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag, og de har valgt at bruge dagen til at protestere mod ulige løn mellem kønnene. Skuespilleren Penelope Cruz har annonceret, at hun strejker derhjemme og nægter at lave husarbejde i dag.

Ny streaming-tjeneste presser tv-priser. Danske tv-seere har allerede et ganske godt udbud af streaming-tjenester med bl.a. Netflix, HBO Nordic, DR, Viaplay, TV2 Play og Amazon Prime. Men nu har endnu en kæmpe meldt sin ankomst, Hayu – med NBC Universal i ryggen. Med lavere abonnement-takster hos Hayu forventes priserne generelt at ville falde her i Danmark.

Et sidste ord

Det er jo den 8. marts i dag, og når man har hørt, hvad Angela Merkel har at sige, så skal man ikke glemme at synge alle de fine kampdags-sange. Der er nok at gå igang med – Trille, Jenny Wilson, Billie Holiday, Anne Linnet, Beyoncé og søsteren, men skal vi ikke starte med Cindy Lauper? Så kommer man i så godt humør. God kamp derude – pas på jer selv kvinder. Og mænd.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12