8. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kvindernes internationale kampdag

Måske er det lidt old hat at komme anstigende med den her historie 72 timer efter, at BBC bragte den. Men så du fotografierne af det enorme tankskib, der tilsyneladende svævede frit i luften ud for Cornwalls kyst i den sydvestlige del af England? Skibet burde retteligen have ligget et sted på Den Engelske Kanals horisontlinje men […]

Kære læser

Talepapir til Peter Hummelgaard

Glædelig 8. marts! I dag er det Kvindernes internationale kampdag, og selvom der er meget at fejre, er der endnu mere at kæmpe for. I foråret lavede vi et talepapir til kulturminister Joy Mogensen, da hun kæmpede med at tale sit felt op. Danmarks ligestillingsminister, Peter Hummelgaard, skal have samme tilbud. Derfor har vi bedt […]

Det bedste vi har set

Deadlines er ikke ægte

Deadlines er ikke ægte

Hvad er der egentlig med deadlines? De fleste skribenter frygter dem over alt andet, men alligevel kan de ikke finde ud af at aflevere til tiden (det kender vi desværre alt til). Deadlinen er definitiv, men også elastisk. Den er uundgåelig, men også op til forhandling. Skønt essay i Tank Magazine: ”Deadlines er en fornærmelse mod filosofi, men en anerkendelse af livet. Det er aldrig meningen, at de skal være ”ægte”. De betyder ikke det, de siger, at de betyder. Og hvordan skulle en skribent ellers definere virkeligheden?”

 

Brexit er gået i fisk 

Brexit er gået i fisk 

Den 65-årige brite Ian Perkes stemte ja til Brexit, men nu har han fortrudt. For som fiskeeksportør har han erfaret, at det faktisk ikke var lig med guld og grønne skove at forlade EU. DR har talt med Perkes og ligesindede fiskere, der føler sig snøret af Leave-kampagnen: ”Vi stemte, som vi gjorde, for at få et bedre liv med flere fisk, flere kvoter til bådene og flere fisk, som kunne eksporteres. Ja, det er ikke sket”.

Penge og trolddom

Penge og trolddom

Hvis du pludselig kom til penge i 1500-tallets Tyskland, skulle du passe på: før du havde set dig om, risikerede du at blive stemplet som heks. Aeon har en fortryllende tekst om middelalderens heksejagte og de økonomiske rationaler, der ofte drev dem. I en tid hvor rigdom var sparsom, blev social mobilitet nemlig set som mørk magi. Ja, faktisk kunne det være et spørgsmål om liv eller død, hvordan du blev opfattet: Var du en skattejæger, en drage-heks eller en rig heks? Resten må du hellere læse for dig selv.

Spisesedlen

Senatet i USA vedtager enorm coronahjælpepakke. Lørdag bød på en stor sejr for den amerikanske præsident, Joe Biden, da senatet stemte hans 1.900 mia. dollar store hjælpepakke igennem. Det skete med et snævert flertal på 50 stemmer for og 49 imod. Hjælpepakken vil blandt andet give størstedelen af amerikanerne en kontant udbetaling på 1.400 dollar.

Schweiz stemmer for offentligt maskeringsforbud. Ved en folkeafstemning søndag blev et maskeringsforbud med et snævert flertal vedtaget i Schweiz. Forbuddet gælder også mod iførelse af religiøse beklædningsgenstande som burka og niqab. Lovforslaget, der er stillet af det højreorienterede parti SVP, har mødt kritik fra den schweiziske regering, som vægrer sig imod at “diktere, hvad kvinder har på“. Det forventes, at interesseorganisationer vil efterprøve loven ved domstolene.

Mindst 20 dræbt i eksplosioner i Ækvatorialguinea. Grundet “uagtsom håndtering“ af dynamit, sprang flere militærbarakker søndag i luften i Ækvatorialguineas næststørste by, Bata. Eksplosionerne, der dræbte 20 mennesker, sårede derudover over 600 og beskadigede, ifølge The Guardian, alle byens bygninger. Årsagen til eksplosionerne bliver stadig efterforsket.

Dansk vaccine klar til test på mennesker. I en fondsbørsmeddelelse fortæller den danske medicinalvirksomhed Bavarian Nordic, at man snarligt vil begynde at teste sin coronavaccine ved Radboud Medical Centre i Holland. Det sker efter vaccinen – med det fængende navn ABNCoV2 – har vist sig effektiv mod Covid-19 i indledende undersøgelser. ABNCoV2 vil dog tidligst være klar til brug næste år.

Clara Tauson vinder sin første WTA-turnering. Den blot 18-årige danske tennisstjerne besejrede søndag schweiziske Viktorija Golubic ved finalen i Lyon med cifrene 6-4, 6-1. Med sejren kommer Tauson samtidig i top-100 på verdensranglisten med en placering som den 96. bedste kvindelige tennisspiller i verden.

Et sidste ord

Nogle ting kan nemt klares på en mail. Andre kræver et opkald.

Glædelig kampdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12