8. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kampen er kun lige begyndt

Glædelig kampdag! Ja, sjældent har ordet “kamp“ virket så præsent her 8. marts. Krige har det med at udviske grænser og marginalisere stemmer; at gøre alting sort-hvidt. Hvis man er mand, er det både nemt (og væsentligt) at fatte sympati med alle de ukrainske mænd, som af nød og tvang er dømt til at blive […]

Kære læser

Kvindernes Internationale Kampdag: Del og løft

Vær hilset her på Kvindernes Internationale Kampdag, som vi har glædet os til og gruet for. Kampen for lighed er og bliver nemlig en kompliceret størrelse. Hvordan sikrer vi os, at feminismen ikke svinder ind til en konsensuspræget kamp for en enkelt type kvinders rettigheder? Hvordan skaber vi på én og samme tid et fælles […]

Det bedste vi har set

Kvinder på flugt

Kvinder på flugt

Interview i Information med seniorforsker Sine Plambech (som nævnt i ‘Kære læser’ længere oppe), som er ved at lægge sidste hånd på rapporten Women on the move. Hun siger bl.a., at kvinder på flugt ofte portrætteres som ofre, men at flugt fra krig kræver en utrolig styrke. “De vælger at forlade et område i konflikt. De flygter med børn, finder selv ud af, hvad ruten skal være, og hvordan de navigerer i det nye land, de ankommer til.“

Vi må ikke glemme Afghanistan

Vi må ikke glemme Afghanistan

Fremragende reportage i National Geographic af journalist Nanna Muus Steffensen og fotograf Kiana Hayeri. Afghanistan er stadig ramt af hungersnød, men: ‘I takt med at Afghanistans humanitære krise bliver værre og værre, tager unge mennesker et større ansvar’.

Putin og Bomben

Nu handler Putins angrebskrig i Ukraine jo ikke om dig, men måske er du begyndt at spekulere på risikoen for, om han kunne finde på at bruge atomvåben. Alex Wellerstein, forfatter til en bog om atombombens historie, har skrevet en god tråd om emnet på Twitter. Pavel Podvig, der er seniorforsker hos FN’s Institut for Nedrustningsforskning (UNIDIR), har en tråd om, hvorvidt Putin selv ville kunne trykke på atombombeknappen. Tak for kaffe. Den ‘gode’ nyhed er, at Putin ikke har forandret sig på det sidste, men altid har været sådan (tråd af en fyr ved navn Dmitri Alperovitj).

Spisesedlen

Evakuering af civile ukrainere er i gang. Efter Ukraine mandag afviste Ruslands plan om at evakuere civile ukrainere via humanitære korridorer, der ledte til Belarus og Rusland, tilbyder man nu evakuering af civile i det vestlige Ukraine. De humanitære korridorer leder ud af byerne Kyjiv, Irpin, Kharkiv, Chernihiv, Sumy og Mariupol. Den nye evakueringsaftale blev mandag indgået mellem Ukraine og Rusland, og evakueringerne begyndte i dag omkring kl. 09.00 dansk tid.

Vestas sætter vindmølleprojekter i Rusland i bero. “Vores aktiviteter i Rusland er selvfølgelig påvirket, og vi har valgt at stoppe al ny kommerciel aktivitet og installationsarbejde på vindmølleparker i Rusland indtil videre,“ oplyser Vestas i et skriftligt svar til Ritzau. Udmeldingen kommer, efter Vestas i sidste uge meddelte, at de ikke vil indgå nye handler i Rusland. Aftalerne om fire vindmølleprojekter, der nu sættes i bero, blev indgået i september 2021.

+ Energiselskabet Ørsted kan for nuværende ikke opsige sin aftale om køb af gas fra det russiske Gazprom, men har valgt ikke at forlænge aftalen, når kontrakten udløber i 2030.

397 civile dræbt i under Talibanstyret siden august. Det konkluderer en ny rapport fra FN, som er den første store menneskerettighedsrapport, siden Taliban overtog magten i Afghanistan i august. Mere end 80 pct. af drabene på de civile er ifølge rapporten udført af en gruppering affilieret med Islamisk Stat. Rapporten dækker perioden fra august 2021 til slutningen af februar 2022.

HK Privat stævner Novozymes for at underbetale kvindelige medarbejdere. Ifølge fagforbundet HK Privat tjener biotechvirksomhedens kvindelige ansatte i gennemsnit 12 pct. mindre end deres mandlige kolleger. HK Privat mener, at der er tale om systematisk underbetaling af kvinder. Direktør hos Novozymes, Morten Enggaard Rasmussen, udtaler, at der er tale om forskellige personalgegrupper med forskellige arbejdsopgaver, hvorfor lønforholdene ikke kan sammenlignes.

Skaden på Amazonas er tæt på at være uoprettelig. Verdens største regnskov er tæt på helt at have mistet sin resiliens overfor klimaforandring, skovrydning og skovbrande. Det konkluderer et nyt studie udgivet i tidsskriftet Nature Climate Change. I studiet fremgår det, at i mere end 75 pct. af regnskoven er der fundet tegn på, at træerne er blevet længere tid om at hele fra tørker som resultat af klimaforandringer. Det kan have ødelæggende resultater for klimaet og biodiversiteten, lyder det i rapporten.

 

Et sidste ord

Mere af det her. Mindre af det her. Hav en fortsat god kampdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12