8. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ren og pæn som Stillinge Strand

Det er altid interessant at se, hvordan andre nationer oplever ens land. Når en amerikansk tv-station cirka hvert andet år finder det betimeligt at lave ‘det store indslag’ om Danmark, får de amerikanske seere serveret et sukkersødt billede af et lille eventyrland, hvor alle går rundt og sukker af lykke. Hvis det er Finland, der […]

Kære læser

COP26 er mere kransekage end kartofler

Man kunne næppe bede om et bedre billede på klimaforhandlingernes paradokser end det, der skete under weekendens klimamarch. Her var både Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF), Mai Villadsen (EL) og Sofie Carsten Nielsen (R) gået på gaden for at støtte op om demonstranternes grønne nødråb – et nødråb om, at der må og […]

Det bedste vi har set

Copycat

Copycat 

Uforlignelige Cat Power er snart tilbage med et nyt album, og det forlyder, at hun igen har kastet sig over en af sine absolut stærkeste discipliner: covernumre. Hvis bare ordet giver dig kuldegysninger og associationer til ballebands, der spiller sløsede versioner af det i forvejen irriterende Pharell-nummer Happy, så frygt ej. Det er ikke sådan, Cat Power ruller. Beviset på det er hendes mesteralbum fra 2008, Jukebox, og de tre første singler fra hendes nye album tegner godt. Hør bare her.

Dårligt humør 

Dårligt humør 

Spotify er ved at opløse musikgenrer til fordel for moods og våbenet er deres kuraterede spillelister, skriver forsanger i bandet First Flush, Jonathan West Carstensen. I stedet for rock hører du måske en Friday Night Chill-liste sammensat af streamingtjenesten, hvis algoritmer har helt styr på, hvordan du har det, og hvad du har brug for. Det lyder måske smart, men smart har altid en bagside – især for musikerne. Læsværdigt essay ovre hos vennerne fra Atlas.

+ Lyt til deres seneste album Fjorden – fx på Spotify.

Nej tak

Vi elsker en god tirade mod #Girlbosses og Lean In-feminisme (den håbløse idé om, at der er plads til alle, hvis bare de byder sig til). Seneste skud på stammen er dette essay af forfatter Anna Holmes, som foreslår, at vi én gang for alle holder op med at lære unge kvinder, at de bare skal sige ja og i stedet lærer dem om aktiv nej-sigen. Lad den nye tids helte være atleter som Naomi Osaka eller forfatter Joan Didion, der allerede i 1960’erne med sit essay On Self Respect havde fat i den lange ende: “Vi narrer os selv ved at tænke, at denne tvangsinklination til at behage andre er en tiltalende kvalitet: En evne til at gætte hvad andre har brug for, beviset på vores villighed til at give.“

Spisesedlen

Vestafrikanske ledere sanktionerer Mali. Den økonomiske samarbejdsorganisation i Vestafrika, Ecowas, har indført rejseforbud samt indefrosset aktiver for Malis overgangsregering og enkelte af disses familiemedlemmer. Det sker, efter den midlertidige regering har oplyst, at de ikke ser sig i stand til at gennemføre valg i februar 2022. Valgene skulle ellers have markeret enden på den 18 måneders overgangsperiode til demokrati, der blev introduceret i august 2020, da militæret væltede præsident Ibrahim Boubacar Keita. Ecowas overvejer desuden yderligere sanktioner i december, hvis ikke der gøres fremskridt.

Overlæge advarer om nedsmeltning på fødegangene. “De nyuddannede jordemødre forlader i hidtil uset omfang deres arbejde efter kort tids ansættelse, når de konfronteres med den kliniske hverdag, de mange vagter, manglende pauser til at puste ud, utilfredse fødende, de uafladelige sygemeldinger og magtesløsheden i afdelingsledelserne,“ skriver Øjvind Lidegaard, overlæge på Rigshospitalet, mandag i Politiken. Ifølge hans opgørelse er 81 jordemoderstillinger i Region Hovedstaden ubesatte.

Polske myndigheder præciserer abortlov. Landets sundhedsministerium har søndag understreget over for polske læger, at loven tillader, at de udfører abort, hvis en kvindes liv og helbred er i fare. Instruksen kommer oven på en weekend med landsdækkende protester, efter en gravid kvinde er død af blodforgiftning. Dødsfaldet kritiseres for at være en direkte konsekvens af landets restriktive abortlovgivning, hvor lægerne bevidst skulle have forsinket afbrydelsen af graviditeten. De er nu fyret.

Iraks premierminister overlever droneangreb. En drone med sprængstof eksploderede søndag i Mustafa al-Kadhimis bopæl i hovedstaden Bagdad. Ifølge militæret var der tale om et mordforsøg. Syv sikkerhedsfolk blev såret, mens premierministeren selv forblev uskadt og gik kort efter på Twitter: “Jeg har det godt og [er] blandt mit folk. Gudskelov.“

Danmark sender 50 mio. kr. mindre i klimastøtte. Mandag begynder anden uge af klimakonferencen COP26. Her vil regeringen bl.a. annoncere, at Danmarks bidrag til FN’s klimafond for de mindst udviklede lande (LDCF) i år vil være på 100 mio. kr. Det er 50 mio. kr. mindre end i 2020. “Det var det, man kunne blive enige om i finanslovforhandlingerne,“ udtaler udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12