8. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Thomas Helmig og demokratiets festdag

Svaret på det ældgamle spørgsmål — ”hvad ville sundhedsminister Magnus Heunicke (S) spille, hvis han fik lov at være DJ til Landbrugs- og Fødevareminister Rasmus Prehns (S) fest?” — er endelig blevet fundet: Thomas Helmigs Aarhus-basker Stupid Man. I hvert fald hvis man skal tro Ekstra Bladet, der tirsdag kunne afsløre, at der oven på […]

Kære læser

Frankrig vil forbyde omvendelsesterapi

Omvendelsesterapi er ikke bare ”spektakulær terapi med elektrochok”, som Stéphanie, der optræder uden efternavn, forklarer det til den franske avis Le Monde. I hendes tilfælde var det katolske præster, der forsøgte at omvende hende fra at være til kvinder, bl.a. ved at opfordrede Stéphanie til at tage afstand fra sin mor for at undgå mere […]

Det bedste vi har set

Rendyrket magtopvisning

Hvad er forbindelsen mellem Danmarks Kartoffel Råd og den agroindustrielle virksomhed Hofmansgave? Og hvordan hænger Landdistriktsudvalget sammen med 3F’s Grønne Tank? LandbrugsAvisen illustrerer – med hjælp fra sociolog og adjunkt på CBS Christoph Ellersgaard – hvordan landbruget spiller en central rolle i magtens forvirrende matrix. Eller som avisen selv skriver: ”Landmænd sidder solidt og sikkert i det fintmaskede edderkoppespind, der udgør magtelitens bagtæppe. Med alle de rigtige forbindelsesveje uden blindgyder eller løse snubletråde betyder det, at erhvervet får stor indflydelse på, hvordan fremtidens klimapolitik udformes.”

Litauen vs. Kina

Lille Litauen er i gang med at gøre noget, de færreste lande har modet til: at sige Kina imod. Eksempelvis har regeringen i Vilnius givet grønt lys til, at Taiwan får en diplomatisk repræsentant i Litauen – hvilket Kina er alt andet end imponerede over. Litauerne har dog en unik fordel: De har ikke rigtigt noget at tabe. Politico forklarer den diplomatiske fejde, som giver EU sved på panden.

Videnskabernes uheldige fest

Årets nobelpriser er blevet uddelt i denne uge, men vi har nærmest ikke nævnt begivenheden med et pip. Hvor er den fyldestgørende analyse af Abdulrazak Gurnahs forfatterskab, spørger du måske. Eller hvad med en redegørelse af de opdagelser, der har givet Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann og Giorgio Parisi nobelprisen i fysik? Tja, der må vi desværre blive dig svar skyldig. Til gengæld kan du få podcasten her fra Vox, der fortæller, hvordan nobelprisen risikerer at forvrænge den videnskab, den ellers har til formål at hylde – og hvad der eventuelt kan gøres ved problemet.

Spisesedlen

Irland vil hæve selskabsskatten. Den irske regering støtter nu OECD-aftalen om at fastsætte en global minimumsskattesats på 15 pct. for at komme skatteunddragelse til livs. Sådan lød det torsdag fra landets finansminister, Paschal Donohoe, selvom man hidtil har nægtet at bakke op om aftalen. Skattesatsen hæves for virksomheder med en omsætning på mere end 750 mio. euro, mens mindre virksomheder fortsat beskattes med 12,5 pct.

+ Læs David Dragsteds reportage fra Silicon Docks, Dublins techcentrum, ”hvor Google, Facebook, Airbnb, Pinterest og alle de andre kumpaner holder til”.

Forfatningsdom vækker bekymringer om Polexit. Polens forfatningsdomstol fastslog (blød betalingsmur) i en dom torsdag, at nogle EU-love er i strid med landets forfatning, selvom europæisk ret normalt har forrang. Afgørelsen anses af dommere og eksperter som et angreb på EU og er ”det største skridt mod en lovlig udtræden […] der nogensinde er truffet af en national domstol”, som det lyder i The Guardian.

Bestseller præsenterer bedste årsregnskab nogensinde. Fredag kunne den danske modekoncern fortælle, at man er kommet ud af regnskabsåret med et overskud på 4,6 mia. kr. før skat. Dermed lyder meldingen også, at man nu atter er kommet på ret kurs efter coronakrisen. ”Det er et resultat, vi kan være tilfredse med,” udtaler adm. direktør Anders Holch Povlsen i en pressemeddelelse.

Saudiarabisk konsortium køber Newcastle. Torsdag blev det bekræftet, at en investeringsgruppe, der bl.a. består af investeringsfonden Public Investment Fund – som kontrolleres af Saudi-Arabiens kronprins Mohammad bin Salman – har overtaget ejerskabet af den engelske fodboldklub. Menneskerettighedsorganisationer kalder købet for ”sportswashing”.

Sundhedsstyrelsen vil fortsat tilbyde unge Moderna-vaccine. Styrelsen præciserede torsdag en pressemeddelelse, der flere steder var blevet udlagt som, at unge under 18 år ikke længere ville få tilbudt stik med vaccinen. Ifølge pressechef Tina Guldmann Gustavsen var der dog tale om en misforståelse: ”Der er ikke ændret noget i vores anbefalinger i forhold til Modernas vaccine.” Både Sverige og Norge har valgt sætte Moderna-vaccinen på pause for unge, efter mistanker om, at den kan give øget risiko for hjertebetændelse.

Et sidste ord

Hva’ så, er I klar til en vild weekend?

Hav en fabelagtig fredag!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12