9. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Irak-kommissionen 2.0

“Skriv på min Facebook, at min tålmodighed er opbrugt. Jeg indleder dags dato en sultestrejke, og den opgiver jeg først, når jeg har fået det bedre. Når jeg engang bliver behandlet som et menneske.“ Den 32-årige danske statsborger Ahmed Samsam, der er terrordømt for at tilslutte sig Islamisk Stat i Syrien, sidder nu fængslet på […]

Kære læser

Kvinderne, der kunne reddes

Når man sidder og klikker rundt på de små gule prikker danner der sig hurtigt et mønster på det elektroniske danmarkskort. På hver af de gule prikker er der et sort symbol. En gravsten med et Venus-symbol for en myrdet kvinde. Men mønsteret er ikke kun i symbolerne. Når man klikker på en prik, får […]

Det bedste vi har set

En splittet by

Port Sudan, der vel er dobbelt så stor som Aarhus, er Sudans vigtigste havneby. Den er hjemsøgt af voldelige konflikter mellem to etniske grupper, som bor i forskellige boligområder, og disse konflikter bliver forstærket af landets generelle politiske krise, som igen har rødder tilbage til postkoloniale regimers mismanagement af nationen siden 1986. Reportage fra Port Sudan i Africa is a Country.

Ikke kun en flok konspirationsfjolser

Ikke kun en flok konspirationsfjolser

Det kan godt være, at prins Heinrich XIII af Reuss fra den højreekstreme, antisemitiske, statskupplottende Reichsbürger-bevægelse ligner en figur fra et Tintin-hæfte (som Oliver Stilling skrev torsdag), men som terrorgruppe er den sgu farlig nok. The New York Times graver dybere ned i, hvorfor og hvordan gruppen er blevet “supercharged“ af konspirationsteorier om Covid-19.

Er golftræneren hjemme?

Okay, her er en artikel, vi faktisk ikke har læst. Den dukkede op i vores Facebook-feed, uden at nogen havde efterspurgt den (eller i øvrigt følger Ude og Hjemme). Den er simpelthen for kulørt til, at vi bare kan lade den ligge. “Luise bor med to mænd. Den ene er hun gift med – han er far til hendes to børn. Den anden deler hun soveværelse med. Mændene er venner, hun elsker dem begge, og de lever som en familie. Bare med en ekstra voksen. Luise fortæller her, hvordan hendes mands golftræner gik fra at være ven til en del af familien.“ God fornøjelse.

Spisesedlen

Javnaðarflokkurin vinder færøsk valg. Med 26,6 pct. af stemmerne sikrede det færøske socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, sig 9 ud af de 33 mandater i Lagtinget ved torsdagens valg. Dermed står partiet også til at kunne tilbageerobre regeringsmagten efter fire år med et borgerligt styre. Fra 2015 til 2019 sad Javnaðarflokkurin i regering med selvstændighedspartiet Tjóðveldi samt det liberale parti Framsókn.

Kroatien optaget i Schengen-samarbejdet. Ifølge det tjekkiske formandskab for EU har medlemslandene på et møde i Bruxelles besluttet at udvide grænsesamarbejdet, så også Kroatien bliver en del af det grænseløse område i unionen. Det er første gang i mere end et årti, at Schengen-samarbejdet bliver udvidet. Til gengæld har både Bulgarien og Rumænien fået afslag.

Frankrig gør kondomer gratis for unge. Fra den 1. januar vil unge franskmænd mellem 18 og 25 år kunne få udleveret gratis kondomer på landets apoteker. Tiltaget skal ifølge præsident Emmanuel Macron være med til at nedbringe smitten med seksuelt overførte sygdomme. “Det er en lille revolution for prævention,“ fortalte Macron under en debat om sundhed torsdag.

Forsvarsministeriets hjemmesider lagt ned af cyberangreb. Torsdag kunne ministeriet oplyse på Twitter, at det var et såkaldt overbelastningsangreb, som var skyld i, at hjemmesiderne for bl.a. Forsvarsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed i løbet af dagen var ude af drift. Ifølge ministeriet har angrebet dog ikke umiddelbart haft andre konsekvenser: “For nuværende er der ikke kendskab til andre påvirkninger end manglende adgang til webportaler – der er således ikke nogen operative konsekvenser for forsvaret.“

Sydkorea dropper særlig aldersudregning. Fra juni næste år vil der ikke længere være forvirring om, hvor gamle sydkoreanske borgere reelt er. Efter at have brugt et system, hvor man anses for at være ét år gammel ved fødslen, og herefter bliver et år ældre ved hvert årsskifte, vil man nemlig fremover bruge den internationale metode – hvor man bliver et år ældre på sin fødselsdag – i alle officielle dokumenter.

Et sidste ord

Så er Alan Leventhal, USA’s nye ambassadør i Danmark, for alvor checket ind.

God fredag, med eller uden hotdogs!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12