9. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Slip doping fri og lad politikken stikke af

Ok – det her er muligvis et synspunkt helt ude af trit med sin tid og helt tonedødt over for den verden, vi lever i, men helt generelt skulle vi tage at slappe af. Folk tager sgu det hele så alvorligt. Vinter-OL starter i dag i den sydkoreanske by Pyeongchang, og i månedsvis er der […]

Kære læser

Borgerforslag: En kur mod voksende politikerlede?

Landets studerende har på rekordtid fået samlet over 50.000 underskrifter til deres nye borgerforslag om at afskaffe det forkætrede uddannelsesloft. Men vil politikerne lytte? Hvad kan de nye borgerforslag overhovedet bruges til?

Det bedste vi har set

Flere pæne ord om mesterværket ‘Call me By Your Name’

Flere pæne ord om mesterværket ‘Call me By Your Name’

Der er blevet skrevet og sagt utrolig mange fine ord om den Oscar-nominerede film ‘Call Me by Your Name‘, der havde dansk premiere i sidste uge. Og alle roserne er fortjent, for det er ganske enkelt en fænomenal og helt uspoleret fin film, som instruktøren Luca Guadagnino har skabt ud fra André Acimans roman af samme navn. Det er sjældent, at en kærlighedsfilm, der har to personer af samme køn i hovedrollerne, bare får lov at handle om, ja, kærlighed. Men det er tilfældet her, og hvis du endnu ikke er overbevist om, at du skal en tur i biffen, så kan du læse The New Yorkers glimrende – dog plot-afslørende! – analyse. Mesterligt! Og så har vi sjældent set en film, der i så høj grad får én til at længes efter sydeuropæisk sommer, cykelture på brostensbelagte gader, kys i måneskinnet og læsning i solen.

Når lavinen virkelig ruller

Når lavinen virkelig ruller

Skisæsonen er over os. Og det værste, der kan ske på en skitur, er naturligvis at blive fanget af en lavine. Denne historie fra norske Bergens Tidende er lige dele spændende, uhyggelig og flot. Skulle slutningen ikke falde i din smag, kan vi også anbefale denne moderne klassiker inden for lavinejournalistik: ‘Snowfall’ af New York Times. Den kan godt tåle et gensyn. Men spar på skrigene.

Marlon Brando fik et tilbud, han ikke sagde nej til

Marlon Brando fik et tilbud, han ikke sagde nej til

Her på Føljeton har vi før viderebragt en række kontroversielle udtalelser fra den løse kanon, musikproduceren Quincy Jones. Nu gør vi det igen. Quincy har sagt, at skuespilleren Marlon Brando og komikeren Richard Pryor skulle have haft et forhold, og nu bekræfter Pryors enke påstanden i denne korte, men underholdende artikel. Der var engang, hvor stofferne var gode, og hvor man kunne elske med en radiator og sende den blomster dagen efter. Og det er ren sladder.

Apokalypse – ikke nu

Apokalypse – ikke nu

Der er formentlig ikke mange mennesker på jordkloden, der gerne vil se de to atommagter gøre alvor af deres trusler. Hvis Nordkorea og USA går i krig, kan det gå meget, meget galt. Men hvor galt, og hvordan kan det blive? Det forklarer Vox med billeder, statistikker og eksperter. Forhåbentlig bliver det slet ikke til noget overhovedet.

Sidney Lee med ekstra cheese

Sidney Lee med ekstra cheese

Han blev danmarksmester i Tekken i 1999, og siden er det kun gået opad. Sidney Lee har nydt et liv spækket med byture, videogames og sodavand med sprut, og de sidste mange år har den solbrune amerikanerfetichist fyldt ualmindeligt meget i vores fjernsyn. Nu er han rykket over på de sociale medier, hvor man kan finde den 39-årige gamer sidde og bunde hård sprut – og er sådan en pubertær dødsdans noget at vise vores unge mennesker? Det spørgsmål kunne ikke rage én mindre, hvis man er Sidney Lee. I dette Euroman-indblik kommer vi næsten ind under bandanaen på kulturfænomenet, når han forsøger at forklare os forskellen på den private Sidney og gæstebartender-kendis-Lee. Det lykkes delvist – blandt andet takket være en vellykket pizza-analogi.

Spisesedlen

Socialdemokratiet truer Folkekirkens Nødhjælp med advokater. Det sker efter, at nødhjælpsorganisationen har lagt en video ud på Facebook, der kritiserer det nye udlændingeudspil fra socialdemokraterne. I videoen er der brugt klip, hvor partiets formand, Mette Frederiksen, præsenterer det stærkt omdiskuterede udspil. Det ville S ikke finde sig i, og truede derfor nødhjælpsorganisationen med at sætte en advokat på sagen, hvis videoen ikke blev pillet ned. Videoen er nu fjernet, da Folkekirkens Nødhjælp ikke mener, ”at penge, der skulle gå til verdens fattigste, skal gå til en retssag med Socialdemokratiet.”

USA’s statsapparat lukker ned. Det er anden gang i løbet af tre uger, at landets føderale regering må lukke mere eller mindre hele statsapparatet ned. Det sker, fordi det endnu ikke er lykkedes kongressen at blive enige om en aftale for de forenede staters offentlige budget. Når statsapparatet lukker ned, går store dele af USA i stå, da den offentlige sektor er lammet og derfor ikke må foretage sig noget, med mindre der bliver vedtaget et budget.

For første gang er der skabt menneskeæg i et laboratorium. Det har taget mange årtier, men nu er videnskaben i stand til at modne æg, der ellers har været umodne, udenfor livmoderen. Det er et hold forskere fra Universitetet i Edinburgh, der har fundet frem til den banebrydende teknik, der blandt andet kan hjælpe børn med at bevare frugtbarheden efter endt kræftbehandling.

Bomber i Ghouta: Over 200 mennesker har mistet livet den seneste uge. Siden den syriske regering og fly fra Rusland i starten af ugen begyndte at bombe den østlige del af Ghouta, er der omkommet hundredevis af mennesker. Ghouta, der er placeret tæt på Syriens hovedstad, Damaskus, er et af de to store områder, der stadig er kontrolleret af oprørere. Siden krigen i Syrien brød ud for syv år siden, har landets regering genvundet kontrollen over stort set alle andre områder.

Der er en asteroide på vej mod Jorden. Der er dog ikke grund til bekymring, siger Nasa, der oplyser, at asteroiden er op mod 40 meter lang og vil passere med en afstand til Jorden på 64.000 kilometer. Det er meget sjældent, at asteroider på den størrelse kommer så tæt på os, siger en talsmand fra rumfartsselskabet. Asteroiden forventes at fyre forbi vores planet i løbet af i dag, fredag.

Et sidste ord

Det her er den fedeste point of view-video, vi længe har set. Nuttede aber tager os med på en kigger ind i deres hverdag i junglen. Fascinerende.

Med ønsket om en formidabel weekend. Peace out.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12