9. januar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lars Løkke vil ikke fremad – men hvem vil også det?

Efter at Lars Løkke Rasmussen i starten af det nye år meldte sig ud af Venstre, har spekulationerne gået på, hvordan hans forestående ”oprør fra midten” mon ville komme til at tage sig ud. For dem, der er gode til at kloge sig på dansk politik, har der nemlig ikke hersket megen tvivl om, at […]

Kære læser

Når Knausgård kigger på stjerner

Han havde vist nok lovet, at det aldrig ville ske igen, men ni år efter færdiggørelsen af hovedværket Min kamp er Karl Ove Knausgård klar med en ny, stor roman. I Morgenstjernen følger vi hele ni personer gennem to hæsblæsende døgn, hvor en ny, stor stjerne pludselig dukker op på himmelen. Eller, hæsblæsende er måske […]

Spisesedlen

Det går bedre med smitten i Danmark. Sidst på ugen fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at ”tiltagene virker, og vi kan se, at vi har tøjlet smittekurverne”. Men selvom det generelle smitteniveau falder, så har den mere smitsomme britiske coronamutation desværre fået bedre fat i Danmark. Det skal vi være bange for, for den har været rigtig hård ved Storbritannien. Mandag fortalte premierminister Boris Johnson, at en ny hård nedlukning af landet er nødvendig. Det sker, efter mere end 60.000 briter var meldt smittet på et enkelt døgn. Den voldsomme smitte menes at være et resultat af den nye coronavariant, der altså nu er på fremgang i Danmark.

Det er intet mindre end en gigantisk triumf for Det Demokratiske Parti i USA. Natten til tirsdag var der valg i den amerikanske delstat Georgia. Her skulle der vælges to senatorer, og ganske overraskende endte begge pladser med at gå til demokrater. Det betyder, at demokraterne får flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet, hvilket vil gøre det meget lettere for USA’s næste præsident Joe Biden at få gennemført sin politik.

Instrukskommissionen var ikke i tvivl: Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg begik ulovligheder i forbindelse med barnebrudssagen. Alligevel ville Folketinget gerne lige have nogle uvildige advokater til at gennemgå sagen, inden de stemte for en rigsret. Konklusionen fra advokaterne kom onsdag, og den er klar: Der er grundlag for en rigsretssag, og der er en ”rimelig formodning om”, at hun vil kunne straffes ved en rigsret. Kommer der så en rigsret? Vi ved det ikke endnu. Det kræver et flertal i Folketinget, men Socialdemokratiet, Konservative og Venstre har endnu ikke besluttet, om de vil trække Støjberg i retten. Fortsættelse følger i næste uge. Vi analyserede lidt på sagen.

Torsdag var dagen derpå for amerikanerne. Dagen før havde voldelige demonstranter stormet Kongressen, hvor de amerikanske politikere forsøgte at certificere Joe Bidens valgresultat. Den vrede pøbel krævede, at Donald Trump bliver siddende som præsident, og Kongressen blev evakueret. I alt fem personer døde som følge af stormløbet – en af dem en politimand. I dagene efter har flere af Trumps støtter vendt ham ryggen, fordi de mener, at han har opfordret til oprøret. Samtidig vil Demokraterne have ham afsat. Først natten til fredag dansk tid tog præsidenten entydigt afstand fra opstanden.

Mon det hele alligevel ender løkkeligt? Fredag meldte Lars Løkke Rasmussen sig tilbage ind i den politiske kamp, da han oprettede et nyt politisk netværk, som han håber med tiden kan blive til et parti. Han vil gøre op med den fastlåste blokpolitik i Danmark og arbejde fra midten med både højre og venstre. På sin nye hjemmeside skriver han: ”Danmark har mange partier, og man skal ikke lave et nyt, hvis det ikke føles rigtigt helt ind i marven. Men måske er der basis for et nyt mødested.” Herfra skal der lyde et: Tillykke med mødestedet, Lars.

Et sidste ord

Nordic Noir er blevet en kæmpe hitgenre de seneste år. Der bliver lavet stribevis af skandinaviske krimifilm og -serier. Her har du dem allesammen i ét kort klip.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12