9. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

En vanvittig dag i Brasília

Det var suspekt på flere planer, da Brasiliens nu forhenværende præsident, den populære højreekstremist Jair Bolsonaro valgte at flyve til Florida, halvanden dag inden hans efterfølger Lula da Silva skulle indsættes i embedet i hovedstaden Brasília. Inden Bolsonaro rejste, henvendte han sig en sidste gang til sine tilhængere i en direkte transmission på sine sociale […]

Kære læser

Hvem overvåger TikTok?

Tirsdag indleder TikToks adm. direktør Shou Zi Chew en ny europæisk charmeoffensiv, og der er ikke så lidt, Chew her skal forklare. I Bruxelles går turen både forbi EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, kommissær for indre anliggender Ylva Johansson samt kommissær for værdier og transparens Věra Jourová, ligesom TikTok-direktøren senere på måneden vil mødes online med […]

Det bedste vi har set

En verden af is

En verden af is

Ad flere omgange i verdenshistorien har Jorden været fuldstændig dækket af is, der som et kilometertykt tæppe har lagt sig over den ellers blå planet. Fænomenet er døbt noget så fint som “sneboldsperioder“, altså fordi Jorden er rund og derfor har lignet en snebold – videnskabelige termer behøver ikke altid at være så knudrede. Ovre hos onlinemagasinet Hakai Magazine beskæftiger de sig med havbiologi og kystmiljøer, og her har de forsøgt at tænke sig til, hvilke dyr der har kunnet overleve i en mørk og gold verden med et minimalt iltforbrug. Et lille kampskrift for vores planets mere robuste væsener.

Et lidt andet slags fortidsvæsen

Et lidt andet slags fortidsvæsen

Vi bliver i tilbageblikket, men rykker et par hundrede millioner år frem i tiden, hvor vi også bliver nødt til at genforestille os et andet væsen fra fortiden: Vikingen. Igen og igen rusker forskere op i vores forståelse af, hvordan de mennesker vi i flæng kalder vores “forfædre“ egentlig gik og så ud. Altid trofaste Videnskab.dk har gennemlæst det seneste studie på området og kan med ny, gennemgribende data i denne omgang konkludere, at vikingerne var en væsentlig mere divers gruppe end hidtil troet. Og at det faktisk var primært kvinder, der tilbagelagde de store afstande. Dejligt nørdet og tilpas banebrydende.

Kuren på en blå mandag

Kuren på en blå mandag

Er det lige lidt for tidligt på ugen til at gennemtærske oplysende videnskabelige artikler, er det også bare helt okay. Kom over din mandagsblues med en mindst lige så morgentræt Thom Yorke og resten af The Smile, da de gæstede det skønne format Tiny Desk Concerts forleden. Forresten gad vi også rigtig godt få at vide, hvad Johnny Greenwoods morgenrutine er.

Spisesedlen

Iran har henrettet yderligere to mænd. Mohammad Mahdi Karami og Seyyed Mohammad Hosseini blev fundet skyldige i at have dræbt en betjent under de landsdækkende demonstrationer og blev hængt lørdag morgen. Det oplyser Irans retsvæsen. I december blev to andre mænd henrettet i sager forbundet med demonstrationerne, og menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights har oplyst, at mindst 100 demonstranter fortsat risikerer at blive henrettet.

+ Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har indkaldt Irans ambassadør til samtale i Udenrigsministeriet mandag som reaktion på de seneste henrettelser.

300 personer anholdt efter angreb på Brasiliens kongres, højesteret og præsidentpalads. Søndag eftermiddag angreb og invaderede tusindvis af den afgåede præsident Jair Bolsonaros tilhængere de demokratiske institutioner i hovedstaden Brasília. Tre timer senere havde sikkerhedsstyrker genvundet kontrollen over de offentlige bygninger. Bolsonaro har på Twitter afvist at bære et ansvar for angrebet.

Kina åbner grænserne for internationale indrejsende. Efter næsten tre år i selvpålagt isolation på grund af coronapandemien løfter Kina karantænereglerne for indrejsende. Det markerer et endeligt farvel til Kinas nul-Covid-politik og sker lige inden det kinesiske nytår, som det forventes, at to milliarder mennesker vil rejse til landet for at fejre.

Miljøstyrelsen har tilladt ulovlig udledning af miljøfarlige stoffer trods advarsler. Det vurderer to eksperter i miljølovgivning ifølge DR. Miljøvirksomheden RGS Nordics renseanlæg syd for Skælskør har i flere år udledt importerede miljøfarlige stoffer i havet ved Agersø Sund. Den nytiltrådte miljøminister Magnus Heunicke (S) har meddelt, at han vil kigge på sagen. Enhedslisten og SF vil kalde miljøministeren i samråd.

Sverige vil genindføre civilpligt efter 15 års pause. Det meddelte den svenske statsminister Ulf Kristersson, forsvarsminister Pål Jonson og civilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin på et pressemøde mandag morgen. Civilpligten, der er en civil pendant til værnepligten, skal styrke de svenske sygehuse og redningstjenester. Den formelle beslutning vedrørende genindførslen af civilpligt vil blive truffet på torsdag.

Et sidste ord

Gode ting kommer til den, der venter: Godt brølt, løvinde.

Vi brøler på ny i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12