9. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Humlebien som fisk

Der er altid grund til at være på vagt, når en journalist midt i det hele skriver eller siger “og nu bliver det lidt teknisk“. Enten er det, fordi vedkommende eller vedkommendes medie undervurderer læserens, lytterens eller seerens intelligens, eller også – og det er måske desværre sådan, det oftest forholder sig – er det, […]

Kære læser

Hvor meget må staten vide om dig (og dine indkøbsvaner)?

De ved allerede, hvor du bor, hvor mange penge du har, og “hvad du har på rullebladet“, altså på straffeattesten eller hos inkasso. Nu vil de også vide, om du køber cigaretter i smug på vej hjem fra festen, eller hvor ofte du spiser koteletter til aftensmad. Sådan indledte det norske statsmedie NRK for få […]

Det bedste vi har set

Når der går ged i høsten

Når der går ged i høsten

Måske har du set fænomenet før? Altså en hel masse geder, der på mystisk vis har taget ophold i et træ. Naturfænomenet, som det kaldes, er blevet lidt af en turistattraktion i Marokko, men i virkeligheden er fænomenet mindre ‘naturligt’ og mere dyreplageri. National Geographic er taget til landet, der lige nu gennemgår en af landets værste tørkeperioder, og hvor det at træne geder til at stå i et træ, er blevet flere bønders eneste indtægtskilde: “’Jeg gør et stykke arbejde, og gederne gør et stykke arbejde,’ siger han. ‘De penge, vi tjener, bliver brugt til at købe mad til os alle sammen – min familie og gederne.’“

Hun er ikke “napalmpigen“ længere

Hun er ikke “napalmpigen“ længere 

Den 8. juni 1978 bliver Kim Phuc Phan Tris landsby bombet med napalm. Hun er 9 år gammel. Da hun og nogle andre børn flygter fra eksplosionerne, bliver der taget et billede af hende, der løber nøgen væk, skrigende. Billedet går verden rundt og bliver det mest kendte billede fra Vietnamkrigen. Nu, 50 år efter, har selvsamme Phan Tri skrevet et essay i New York Times om skildringen af krigens rædsler og vejen mod reel heling: “Fotografier fanger per definition et øjebliksbillede. Men de overlevende mennesker i de billeder, især børnene, må finde en måde at komme videre på. Vi er ikke symboler. Vi er mennesker. Vi skal finde arbejde, mennesker at elske, småsamfund at favne, steder hvor vi kan lære og hvor der kan blive draget omsorg for os.“

En fangers fortællinger

En fangers fortællinger 

“Jeg var her for at møde de mennesker, som bor på den plet, supermagterne kalder for en Brik og en Mulighed og en Arv, lytte til deres historier, og ikke mindst tage ud at jage og fiske med dem. For en som mig, der går meget op i jagt og fiskeri, kan Nordgrønland sammenlignes med hvad Paris eller Milano er for modedyret, eller hvad Los Angeles eller Seoul er for hipsteren. Her er et område, hvor jagt og fiskeri (i Grønland kollektivt benævnt “fangst“) hverken er en “hobby“ eller en “livsstil“ men en livsbetingelse.“ Carl Plum skriver livligt om at flytte til en forladt bygd i Nordøstgrønland i en måned for at opleve landets fanger-kultur. Det er Atlas, der har historien.

Spisesedlen

EU-Parlamentet vil forbyde salget af benzin- og dieselbiler fra 2035. Forslaget, der oprindeligt er blevet stillet af EU-Kommissionen, blev onsdag vedtaget af parlamentet. Det skal nu stilles for Det Europæiske Råd, hvor det forventes at blive godkendt. Lovforslaget vil være det mest gennemgribende i udfasningen af benzin- og dieselkøretøjer på verdensplan.

Flere børn og unge anmelder overgreb og voldtægt. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Tallet er det højeste, siden man begyndte registreringen i 2001. Stigningen ses primært blandt ældre børn, hvor der siden 2020 er indberettet hele 53 pct. flere anmeldelser af seksuelle krænkelser. Ifølge Børns Vilkår indikerer stigningen ikke, at der sker flere overgreb på børn og unge, men derimod at der er kommet et større samfundsmæssigt fokus på at anmelde.

Finansministiet og Kommunernes Landsforening (KL) indgår økonomiaftale. Aftalen kom på plads sent onsdag aften. Formanden for KL, Martin Dam (V), kalder aftalen for “historisk stram“ og påpeger “at [kommunerne, red.] bliver nødt til at se på deres planlagte projekter og se, hvilke der kommer til at vente“. Det er især besparelser på nybyggeri og brugen af eksterne konsulenter, der præger aftalen. Der er derudover afsat et tilskud på en mia. kr. til grønne investeringer.

Shanghai genindfører karantæne for 2,7 mio. mennesker. Det sker blot en uge efter, en del af restriktionerne i byen blev løftet. Karantænen omfatter samtlige beboere i den sydøstlige del af bydelen Minhang. Ifølge kinesiske myndigheder ophører karantænen, når alle beboere er blevet testet. Torsdag var der registreret ni smittetilfælde i Shanghai, dog ingen i Minhang.

Repræsentanternes Hus vedtager forslag om stramninger af våbenlovgivningen. Med et flertal på 223 mod 204 stemte amerikanske lovgivere onsdag for et forslag om at stramme våbenlovningen i kølvandet på masseskyderierne i hhv. Uvalde, Texas og Buffalo, New York. Forslaget indebærer bl.a. at hæve aldersgrænsen for våbenkøb fra 18 til 21 år. På nuværende tidspunkt forventes forslaget dog at blive nedstemt i det amerikanske senat.

Et sidste ord

Hold øjnene på bolden, til vi ses igen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12