9. november 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Y – en helt igennem respektabel generation

Forleden var Årets Bladtegner 2018, Christoffer Zieler, ude for en oplevelse, som han først troede var dårlig men siden viste sig at være god – rigtig god endda. Han havde været i Odense, og inden han steg på toget mod København, hævede han 600 kroner i en hæveautomat. ”Mens maskinen et øjeblik stod og brummede […]

Kære læser

Sidste omgang med Netflix’ jordskred

Der er et før og et efter House of Cards i tv-historien. Et før, der tilhørte kabel-tv, de store filmproducenter og de midaldrende mænd. Og et efter, der tilhører Netflix og streamingstjenesterne – også selv om den sidste sæson af serien blev sendt i fredags og ærlig talt ikke er noget at råbe hurra for.

Kære læser

Man skal ikke undervurdere Lars Løkke Rasmussen

Føljeton Podcast introducerer i denne uge noget splinternyt, nemlig et samtaleformat mellem podcastens vært, Johanne Digebjerg Holgersson, og en af Føljetons begavede journalister, som i denne udgave er Lars Trier Mogensen. Vi taler om hans nye bog For enhver pris.

Spisesedlen

Jyske Bank i hvidvask-kritik. Finanstilsynet har givet Jyske Bank seks påbud for at ikke at leve op til gældende krav for hvidvask-kontrol. Tilsynet kræver, at banken reviderer sin hvidvaskpolitik: ”Bankens risikovurdering og hvidvaskpolitik sætter ikke i tilstrækkelig grad rammerne for bankens risikoappetit på området”. Særligt skal der strammes op med hvidvask-kontrol i Jyske Banks datterselskab i Gibraltar og filialen i Hamburg.

Faretruende fald i fertilitet. Tæt på halvdelen af jordens lande har for første gang nogensinde en fødselsrate, der nu er for lav til at kunne reproducere sig selv, ifølge ny artikel i Lancet. Vendepunktet sker ved en fødselsrate på under 2,1 barn pr. kvinde, og her er den rigeste del af verden altså nu nået til. Til gengæld er fødselsraten fortsat højere i den fattigste del.

Fintælling i tætte swing-stater. Midtvejsvalget i USA er endnu ikke afgjort: I både Florida og Georgia må vælgerne vente i spænding på, om to af de mest trumpske guvernører, Ron DeSantis og Brian Kemp, ender med at vinde, eller om to af de mest Trump-kritiske guvernør-kandidater, Andrew Gillum og Stacey Abrams, gør. De skarpeste ideologiske opgør er også endt med at blive de tætteste rent valgmatematisk.

Stærk krone svækker eksport. Fremgangen i salget af danske varer til udlandet er det svageste i mange år. Eksporten til lande som Sverige, Storbritannien og Kina falder ligefrem, og forklaringen er i høj grad, at den danske kronekurs er blevet styrket betydeligt over for den faldende kurs på britiske pund og svenske kroner.

Migranter strømmer ud af Venezuela. Det økonomiske sammenbrud i det sydamerikanske land har ført til en massiv udvandringsbølge, hvor 1 ud af 12 nu er flygtet ifølge ny opgørelse fra UNHCR. Over tre millioner venezuelanere er nu i nabolande – heraf mere end en million i Colombia, som modtager mindst 3.000 migranter om dagen. Blandt de tilbageværende i Venezuela er gennemsnitsvægten faldet med 11 kg. pr. person.

Et sidste ord

Det kan være godt nok at give sine børn et lille skub af og til, men den her far tager det mundheld en smule for bogstaveligt – og så redder sønnike ikke engang bolden.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12