9. november 2023

Hvem kan true Donald Trump?

Donald Trumps stensikre vej til sejren bliver ved med at hænge som en mørk sky over det republikanske primærvalg.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Landbrugets tid er forbi

Her torsdag morgen bragte nyhedsbureauet Associated Press en lille, bizar historie fra Asien. Overskriften lyder: ‘En industriel robot har mast en arbejder til døde på et grøntsagspakkeri i Sydkorea’. Det er en overskrift, der skaber billeder i læserens hoved. Først og fremmest er der selvfølgelig selve lemlæstelsen. Så er der omstændighederne og omgivelserne. Et grøntsagspakkeri? […]

Det bedste vi har set

På besøg hos Kyiv Independent

På besøg hos Kyiv Independent

The Kyiv Independent blev stiftet tre uger før Rusland invaderede Ukraine. Der var tvivl om hvorvidt mediet, der er medlemsbaseret, kunne overleve i det ukrainske medielandskab. Men så kom krigen. På få dage fik The Kyiv Independent 1 mio. følgere på det sociale medie X og blev til verdens øjne i Ukraine. Zetland har været på besøg hos mediet.

Farvel, moder Jord

Farvel, moder Jord

Der er mange måder at forlade verden på. The New York Times har snakket med syv mennesker, der ønsker at deres aske – eller bare deres DNA – bliver sendt til rummet når de dør.

Milliardærerne redder altså ikke verden

Milliardærerne redder altså ikke verden

Mange af verdens milliardærer donerer penge til bekæmpelse af klimaforandringerne. Eller, de fortæller, at de har doneret mange penge. Ifølge Heated er dog det kun to pct. af milliardærenes donationer, der går til klimarelaterede formål. Samtidig udleder den gennemsnitlige milliardær en million gange mere CO2 end det globale gennemsnit.

Spisesedlen

Ahmed Samsam har afsonet sin terrordom. (Ritzau)

Troels Lund Poulsen bliver ny formand for Venstre. Ingen andre har meldt sig før fristen. (DR)

MitID kommer på franske hænder. (Nexi Group)

Tusinder flygter fra etnisk udrensning i Darfur. (Al Jazeera)

Regeringen lægger passagerafgift på flybilletter. (TV 2)

Men dropper visionsplan for landbruget. (Agriwatch)

WHO advarer om øget risiko for sygdomsspredning i Gaza. (Reuters)

Nærsynet

To skridt frem for Ukraine

To skridt frem for Ukraine

Efter lang tids tovtrækning har EU-Kommissionen præsenteret de såkaldte fremskridtsrapporter for de ti lande, der tripper for at komme ind i unionen. Ukraine løber naturligvis med opmærksomheden: Ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyen har Volodymyr Zelenskij opfyldt 90 pct. af de kriterier, der skal til for at blive EU-medlem – herunder gjort “substantielt fremskridt” i kampen mod korruption.

Dermed har præsidenten – og i samme omgang Moldova og Georgien – fået lov til at begynde optagelsesforhandlingerne med den europæiske top, mens uenighederne om kandidatlandet Bosnien fortsat er så store, at et grønt lys er skubbet ud i fremtiden.

Men man skal ikke glæde sig for tidligt. Selvom EU-Kommissionen ikke blot sender symbolpolitiske signaler, men nu har markeret et egentligt skridt videre i optagelsesprocessen, er det i vanlig kancellistil først på topmødet i december, at EU vil beslutte, om man kan begynde de reelle forhandlinger. Det her var bare ouverturen.

+ Bloomberg kortlægger den videre vej.

++ Danmark, Sverige og Østrig vil helst ikke give flere penge til EU – men gerne til Ukraine.

+++ Dårlig nyhed for SVM-regeringen: Bidrag til Ukraine kan ikke tælles med i Nato-målet om at bruge 2 pct. af bruttonationalproduktet på forsvar om året. Dermed krakelerer Mette Frederiksens forsvarsløfter.

Et sidste ord

Er du ung og studerende, har du en lille djøf’er i maven og vil du gerne være med til “at udvikle visioner og værktøjer”, som kan “tæmme” samfundets “vilde problemer” et sted, hvor man vælter sig i fondsmidler og buzzwords, og hvor du måske kan møde Tommy Ahlers, så ved du godt, hvor du skal søge praktikplads.

God vind! Vi andre ses bare her igen i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12