Fredag 17. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det er super

Så går det da meget godt for dansk kunstliv: i går blev det offentliggjort, at den danske kunstnertrio Superflex har fået til opgave at fylde turbinehallen på kunstmuseet Tate Modern i London. Der findes næsten ikke mere prestigefyldte entrepriser ude i den internationale kunstverden, så det er en god anledning til at kippe med Dannebrog, hvis nogen skulle have lyst til […]

Kære læser

Occupy bag masken

Før han lavede dokumentarfilm – og før han blev Trumps nærmeste rådgiver – arbejdede Stephen Bannon som bankrådgiver i Goldman Sachs. Derfor er det ganske oplagt, at han også har lavet en film, der forsøger at afsløre Occupy Wall Street-bevægelsen som terrorister og voldtægtsforbrydere.

Det bedste vi har set

En ny dokumentar om den fyrede litteraturforsker Mette Høeg har premiere på CPH:DOX i dag. Men det er ærlig talt ikke filmen, der er det mest interessante ved den begivenhed, men filmens identitetsskiftende instruktørs fighte eller samarbejde med den identitetsskiftende Søster Nielsen.

Spisesedlen

DJ og forfatter Maria Gerhardt er død 39 år gammel efter et længerevarende kræftforløb. Det er ikke mere end en uge siden, at hendes anmelderroste bog Transfervindue udkom, og nu er hun død. Bogen handlede om livet som terminal kræftpatient, som Maria Gerhardt selv var de sidste år af sit liv. Inden hun debuterede med romanen Der bor Hollywoodstjerner på vejen i 2014 og efterfølgende skrev den prisvindende digtsamling Amagermesteren i 2015, var hun kendt som DJ’en Djuna Barnes. Hun var et lesbisk ikon og gik i den københavnske undergrund under navnet ‘Mørkets Fyrstinde’. Her er et ni år gammelt interview fra før, hun blev syg. Det er på side 24, og det er godt.

Luftangreb dræber mindst 50 civile i syrisk moské. Flere hundrede mennesker var torsdag samlet til aftenbøn i en moské i det oprørskontrollerede område i Aleppo-provinsen, da angrebet fandt sted. Dødstallet er fortsat stigende, ligesom mange stadig er fanget under murbrokkerne. Det amerikanske militær har taget skylden for angrebet, der angiveligt skulle have ramt et al-Qaeda-møde i en bygning 15 meter fra moskéen.

 

Banedanmark havde ikke behøvet at installere det nye fælles europæiske signalsystem ERTMS. Det har løbende været kritiseret fra flere sider, at Banedanmark udskifter signalsystemet, da det nye system ikke er færdigudviklet. I morges kom det frem, at Banedanmark har hemmeligholdt risikoen for ekstra milliardregning for Folketinget, og nu viser et notat, at omlægningen formentlig ikke har været nødvendig, men at de gamle signaler godt kunne have fungeret, indtil de nye systemer var gennemtestede.

I dag skal Merkel og Trump mødes for første gang. De har det til fælles, at de begge er blandt verdens mest magtfulde politikere, men ellers er der ikke mange ting, de kan mødes om. Alligevel skal de forsøge at finde fælles fodslag, når de i dag mødes i Det Hvide Hus. Merkel skal eftersigende have forberedt sig grundigt, og det forventes, at hun vil bruge mødet på at diskutere handel og samarbejde fremfor indrejseforbud og flygtninge, som er områder, de to ledere har bekæmpet hinanden på, siden Trump indledte sin valgkamp.

Blacklistet israelsk våbenfirma sælger motorer til det danske forsvar. Flere danske pensionskasser og investorer – blandt andre Danske Bank – har ellers på opfordring fra FN droppet investeringer i selskabet, efter at FN’s menneskerettighedsrapportør for de palæstinensiske områder har opfordret til boykot på grund mistanke om, at firmaet krænker menneskerrettighederne.

Et sidste ord

Vi kender DF’eren Alex Ahrendtsens inderste fantasier om venstreorienterede kvinder fra et debatindlæg forleden: at de kun går ind for indvandring på grund af ”en urgammel undertrykt seksuel drift” rettet mod patriarkalske mellemøstlige mænd. Har han ret?  Københavns sundhedsborgmester Ninna Thomsen har i hvert fald reageret ret fysisk på Ahrendtsens tanker.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12