Mandag den 18. december

Israel alene i verden

Det internationale pres på Israel bliver ved med at vokse, efter udenrigsministre i både Tyskland, Storbritannien og Frankrig nu opfordrer til våbenhvile.

Velkommen til!

Føljeton har fået en ny hjemmeside. Vi er ved at få de allersidste ting på plads. Men lad os allerede spørge: Hvad synes du?

Fortæl fortæl

Kære læser

Næste bededag

Timingen kan blive skæbnesvanger. Præcis et år efter SVM-regeringen fik gennemtrumfet afskaffelsen af store bededag, står en ny rundbarbering til at kunne blive vedtaget. Denne gang handler det om besparelser på det danske SU-system, og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har inviteret partierne til de første forhandlinger allerede her i aften. Hvis alt går […]

Det bedste vi har set

Har dyr ret til andet end at dø?

Peter Singer, der anses for at have startet debatten om dyrs rettigheder med sin bog Animal Liberation fra 1975, præsenterede dengang et argument, der ifølge ham selv “virkede så uigendriveligt, så unægteligt rigtigt, at jeg troede, at alle, der læste det, helt sikkert ville blive overbevist af det.” Åbenbart ikke. Milliarder af dyr bliver stadig dræbt hvert eneste år. Hvad skal der til for at udvide dyrs rettigheder? The New Yorker leder efter svar hos filosofferne.

Forfatteren er død, forfatteren længe leve!

“Spørsmålet om hvorvidt ‘forfatteren kan erstattes av KI (kunstig intelligens)’ bærer i seg en implisitt forståelse av hva en forfatter er. Men hvilken av forfatternes roller er det egentlig som skal erstattes? Er det forfatterens evne til å produsere en tekst? Eller er det forfatterens evne til å lage en unik tekst? En relevant tekst? Å være en viktig stemme? Å ivareta den litterære tradisjonen?” Vagant stiller alle de interessante spørgsmål i dette essay om AI. Måske svarene findes hos Jon Fosse – eller norsk landbrug.

Et sidste digt

Den 7. december blev den palæstinensiske digter, forfatter, litteraturprofessor og aktivist Refaat Alareer dræbt i det nordlige Gaza under et israelsk luftangreb. En måned inden skrev han sit sidste profetiske digt. “If I Must Die” er blevet oversat til mere end 40 sprog og står på bannerne til demonstrationer for våbenhvile verden over. Den skotske Succession-skuespiller Brian Cox reciterer det på rørende vis i denne virale video.

+ “Refaat formidlede ikke bare viden; han gav et glimt af håb, et pusterum fra det ubønhørlige pres i Gaza,” skriver en af hans tidligere studerende i The Nation.

Spisesedlen

Israel fortsætter angreb på flygtningelejre og hospitaler i Gaza forud for FN-afstemning om våbenhvile.

47 pct. af befolkningen mener, at Dronning Margrethe bør abdicere inden 2028.

Serbiens præsident Aleksandar Vučić udråber sig selv som vinder af søndagens valg.

Chile stemmer nej til konservativ forfatning. For et år siden forkastede de venstrefløjens.

Tesla bruger børnearbejde i Madagascar. Elon Musk forsøger at blokere nyheden på X.

Flere politifolk får psykologhjælp.

Forskere opfinder metode til at fjerne metan fra luften.

Nærsynet

Mod det uendelige styre

Putin har fået sig en tidlig julegave. I weekenden blev han af sine loyale indstillet til endnu en periode som leder for Forenede Rusland og som partiets præsidentkandidat til valget i marts. Ifølge AP skulle eksekutivformand Mikhail Kuznetsov efter en hurtig håndsoprækning blandt de fremmødte på en partiforsamling lørdag have været hurtig til at konkludere, at der var enstemmighed om opbakningen til præsidenten.

Det skulle ikke være første gang, Kreml pillede ved tallene: For to år siden gennemtvang de en grundlovsændring, så Putin kan sidde yderligere to perioder og dermed frem til 2036. Til den tid er han 84. Hvem ved, om han ændrer valgloven igen?

+ Ironisk nok har Putin tjent milliarder på virksomhedernes boykot af Rusland.

++ Finland og USA underskriver forsvarsaftale, der tillader amerikanske soldater at operere ved den finsk-russiske grænse.

Et sidste ord

København: Verdens bedste by?

Ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12