Onsdag 8. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Skjoldmøerne er fremtiden

Kig mod nord! Næste bølge af frigørelse og rigdom kommer nordfra. Det er nemlig ikke tilfældigt, at de nordiske lande er nået længst i kampen for reel ligestilling. Det er heller ikke tilfældigt, at Danmark i de senere år er sakket voldsomt bagud. I den globale kamp om ligestilling mellem kønnene indtog Danmark sidste år […]

Kære læser

Den internationale nationalist

Føljetonen om Geert Wilders fortsætter, og i dag ser Sven Johannesen nærmere på den hollandske enmandshærs internationale udsyn. For paradoksalt nok pusler Wilders i høj grad om sin nationalisme i samarbejde med en lang række internationale meningsfæller.

Det bedste vi har set

Det er Kvindernes Internationale Kampdag, og over hele landet er der dagen igennem fester, foredrag, debatter og demonstrationer, der markerer dagen. Men hvad skal du lave og hvornår? Føljeton har lavet en overskuelig guide over udvalgte events rundt om i landet.

Spisesedlen

WikiLeaks afslører, hvordan CIA hacker smartphones og fjernsyn. Tidligere i dag offentliggjorde WikiLeaks over 8.000 dokumenter, som angiveligt er lækket fra CIA. De beskriver cyber-våben, som gør efterretningstjenesten i stand til at hacke styresystemer som Windows og iOS, men også internetroutere og smart-tv. Det tyder på, at myndighederne bevidst sørger for at finde og bevare sikkerhedshuller i tech-produkter. Edward Snowden vurderer, at dokumenterne er ægte. I så fald er tale om det største CIA-læk nogensinde. Den eneste måde at sikre sin iPhone mod spionage er ifølge Snowden: ”Åbn aldrig en browser, klik aldrig på et link, og brug den aldrig til e-mail. Det er urealistisk for de fleste.”

Imam-loven kan gøre det af med Ungdomshuset. Det udviklede sig til vold, da demonstranter i sidste uge markerede 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 . Hvis de ni personer, som blev anholdt under urolighederne, viser sig at have tilknytning til det nuværende ungdomshus på Dortheavej, kan den nye imam-lov pludselig blive relevant. Kommunerne skal inddrage støtten til foreninger, som ”modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder”. Den definition kan nu ramme Ungdomshuset.

Kina beder Nordkorea om at stoppe missilregnen. Hvis Nordkorea dropper tests af missiler og atomvåben, kan Sydkorea og USA droppe de årlige militærøvelser, som bliver ved med at provokere Kim Jong-un. Det foreslår Kinas udenrigsminister Wang Yi, efter Nordkorea testede fire ballistiske missiler, som landede i japanske farvande i mandags.

Nike annoncerer en sports-hijab. Det nye design er lavet af et polyester strækstof, som lader huden ånde og afviser sved. Hijab’en forventes at komme på markedet næste år, og netop nu arbejder Nike på at indtage markedet i Mellemøsten. På verdensplan vurderes det muslimske marked at være fem billioner dollars værd i 2020.

Sydafrika dropper at melde sig ud af Den Internationale Straffedomstol. Sidste år chokerede Sydafrika det internationale samfund, da myndighederne besluttede at trække sig fra straffedomstolen ICC, som behandler sager om folkemord, krigsforbrydelser og overtrædelser af menneskerettigheder. Men en national domstol har erklæret beslutningen forfatningsstridig, fordi landets parlament ikke har stemt for. Så nu bliver Sydafrika i klubben. Andre afrikanske lande har truet med at trække sig, men Burundi er det eneste, som stadig er klar til at tage skridtet.

Et sidste ord

Det er svært at få nok af skuespilleren, feministen og aktivisten Emma Watson. Her er hun gæst hos talkshow- og Oscar-værten Jimmy Kimmel, som viser hende et supernuttet fraklip fra den første Harry Potter-film, hvor hun som bekendt spillede den muggler-fødte Hermione Granger. Men hun kunne også de andres replikker. Grænselæst adorable

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12