Onsdag den 13. december

En verdensturné af valg

Denne uge er der opstillet stemmeurner på tre kontinenter, men de indeholder ikke mange overraskelser. Det er i bedste fald forudsigeligt og i værste fald udemokratisk.

Kære læser

Det grønne blændværk

“Because truths we don’t suspect have a hard time making themselves felt, as when thirteen species of whiptail lizards composed entirely of females stay undiscovered due to bias against such things existing, we have to meet the universe halfway. Nothing will unfold for us unless we move toward what looks to us like nothing: faith […]

Det bedste vi har set

Fantastiske nørder

Fantastiske nørder

Jakob Martin Strids nye bog, Den fantastiske bus, som har været 15 år undervejs, skulle være helt utroligt god, det siger alle. Her i podcasten Radio Rackham, som vi ærligt talt ikke vidste eksisterede, sidder tre nørder og gennemgår bogen slavisk. En af dem er Thomas Thorhauge, der selv er en stor avistegner. “Efter endt lyt vil du vil aldrig se på Den fantastiske bus med de samme øjne igen,” står der i følgeteksten.

Din ven, katten

Din ven, katten

Et medlem af Føljetons redaktion har fået en kat – eller mere præcist: Hans børn har fået en kat. Til sin egen overraskelse har han i løbet af kort tid knyttet sig til katten. Her er en god artikel for katteelskere i Vox (skrevet af en ikke-katteperson). ‘Hvad skaber en god kat?’ Underoverskrift: “Måske elsker din kat dig. Måske ville den slå dig ihjel, hvis den kunne.”

Europa, Europa

Europa, Europa

“Jeg har besøgt mere end 20 europæiske lande i år, og jeg har set to Europaer. På tværs af store dele af kontinentet befinder du dig stadig i et Europa, hvor højhastighedstog tager dig hen over grænser, du knap nok bemærker, mens du bevæger dig friktionsløst mellem stærkt integrerede liberale demokratier, der er fast besluttet på at løse alle deres resterende konflikter ved fredelige midler. Men tag en gammel langsom togrejse blot få timer mod øst, og du tilbringer tid i bombeskjul og taler med hårdt sårede soldater med fortællinger fra skyttegravene, der minder om første verdenskrig. Jeg holder ‘Air Alarm Ukraine’-appen aktiv på min telefon, så dens advarsler om luftangreb på ukrainske byer hver dag minder mig om det andet Europa.” Den britiske historiker og kommentator Timothy Garton Ash gør sig tanker om kontinentets fremtid i The Guardian.

Spisesedlen

Stort flertal i FN stemmer for våbenhvile i Gaza.

Javier Milei devaluerer den argentinske peso med 54 pct.

Finland genåbner dele af grænsen til Rusland.

Donald Tusk er taget i ed som polsk premierminister.

Rishi Sunak vinder Rwanda-afstemning i Underhuset.

Ældre over 60 kan fremover fravælge genoplivning ved hjertestop.

Fiskekvoterne for 2024 stiger markant for en række arter, herunder torsk og kuller i Nordsøen.

Nærsynet

Episk sejr

Man kan stadig ikke spille Fortnite på sin telefon. Det populære zombieapokalyptiske skydespil har i tre år været forsvundet fra både Apple og Googles apptjenester, efter Epic Games har sagsøgt techgiganterne for at bedrive monopol: Fordi Fortnite-producenterne reelt har været tvunget til at bruge betalingsløsningerne i de respektive app stores, og at der begge steder tages […]

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12