Tirsdag 4. april 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hun bestemmer

Regeringen har ikke mange kvindelige ministre. Slet ikke Venstre. Men de har én, som for alvor er trådt i karakter i dag: Udviklingsminister Ulla Tørnæs har netop meddelt, at Danmark straks vil sende ekstra 40 millioner kroner til FN’s Befolkningsfond, UNFPA, som en prompte og direkte reaktion på, at USA’s præsident Trump i går valgte […]

Kære læser

Hvem gider at lytte til sandheden?

”I mørkemændenes verden er lyset ikke velkomment,” skrev journalisten Anna Politkovskaya i sin bog Russisk Dagbog, før hun blev skudt og dræbt i sin opgang i 2006. Hun er en af seks ansatte på Novaya Gazeta, der er blevet slået ihjel på grund af deres arbejde. På avisen fortsætter de med at rette lyset mod de ubekvemme sandheder i Rusland. Kristian Lauritzen rapporterer fra Moskva.

Det bedste vi har set

Ved statsbanketten for det belgiske kongepar i sidste uge dukkede uddannelses- og forskningsministeren op med alt for mange ordner, idet det kommandørkors, som han havde om halsen, ifølge den royale etikette afløser ridderkorset, som han havde på brystet. Det giver Føljeton anledning til at skrive et par ord om en person, vi godt kan lide, nemlig billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.

Spisesedlen

Først benægtede han, så beklagede han, og nu siger Esben Lunde Larsen undskyld. Sagen, der har kørt siden sidste uge, handler om fiskekvoter. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er blevet beskyldt for at tilbageholde oplysninger over for Folketinget, hvilket han nu undskylder. Dansk Folkeparti vil på et gruppemøde senere i dag diskutere ministerens fremtid.

Mindst 35 – inklusive ni børn – er dræbt af kemiske våben i Idlib i Syrien. Oppositionen anklager enten regeringstropper eller russiske tropper for at stå bag angrebet, der er det seneste af en række angreb i den oprørskontrollerede provins. Blandt andet er flere hospitaler de seneste uger blevet bombet – det fortæller redningsarbejdere fra gruppen Hvide Hjelme.

Regeringen klar med reform af den offentlige sektor. Den nye reform løber i fire hovedspor: Udrydde tidsspilde, sikre bedre sammenhæng, udnytte ny teknologi og uddanne kompetente ledere. Seniorforsker i Kora Niels Ejersbo medgiver, at reformen lyder ”tillokkende”, men tror ikke på potentialet i den.

Mindst 11 dræbt og 45 såret i gårsdagens terrorangreb i Sankt Petersborg. Flere internationale medier rapporterer, at gerningsmanden er født i Kirgisistan, men har russisk statsborgerskab og rødder i radikaliserede islamistiske miljøer. Dette er ikke bekræftet af russiske myndigheder, ligesom ingen har taget ansvaret for angrebet.

Det går fortsat langsomt med ligestillingen i erhvervslivet. Kun 13 procent af danske direktører er kvinder. Det viser en ny undersøgelse foretaget af DR. Kigger man på bestyrelser er kun 18 procent af medlemmerne og 14 procent af formændene kvinder. Ligestillingsforsker kalder tallene ”forstemmende”, mens Dansk Industri siger, at det går i den rigtige retning.

Et sidste ord

Vi vidste ikke engang, at sådan en forening fandtes. Men The International Society of Wedding Photographers har udsendt de bedste bryllupsfotografier fra første kvartal af 2017. Her på Føljeton kan vi bedst lide det med stigen, der fører op til ingenting.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12