Tirsdag d. 15. november

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hverdagens superhelte

Pludselig virker dansk politik udramatisk og pragmatisk. Mere spektakulære begivenheder på verdensscenen har her i de seneste døgn sprængt al ilt ud af offentligheden. Men, men: Om blot to døgn er finansloven for 2017 sat til anden behandling i Folketinget. Om blot 48 timer skal Danmarks folkevalgte diskutere – formelt set for sidste gang – […]

Det bedste vi har set

Afhopperne

Skal man følge tæt med i Syrienskrigen og de omkringliggende krisezoner på dansk, er der ikke et bedre sted at gøre det end i Dagbladet Information, hvor journalisterne Waleed Safi og Daham Alasaad skriver om emnet. Læs f.eks. disse rystende interviews med afhoppede IS-krigere, der giver et vildt og vigtigt indblik i IS’ organisation og i den psykologiske krigsførsel, som p.t. finder sted i forbindelse med slaget om Mosul.

Den svenske forbindelse

I den seneste tid har en større svensk terrorsag rullet hinsidan. En sag om syrienskrigere, terrormistænkte og en 25-årig fyr, der netop er blevet sat fri trods vedholdende indicier for, at han var på vej med et terroranslag i Sverige. Ligesom her sker heftige ting derovre – fornemt udfoldet her i Dagens Nyheter.

Det skal nok gå

Vores yndlingsblogger Tim Urban på Wait But Why har netop givet sit take på det amerikanske valg, og som altid er han superinteressant at høre på. I punktform oplister han sin egen følelsesmæssige rutsjebanetur og giver herefter en historisk forklaring på, hvorfor man godt lige kan tage det roligt og skal have grund til optimisme. Han er fandeme så klog.

+ Nå, ja og så er der dem, der bruger historien til at tager det knapt så roligt.

Spisesedlen

USA mistænkes i ny rapport for at have anvendt tortur mod fanger i Afghanistan. Både amerikanske styrker og CIA anklages i ny rapport fra ICC for gentagne gange over en årrække at have anvendt tortur i blandt andet Afghanistan. Amerikanske styrker mistænkes for at have anvendt tortur, grusom behandling og værdighedskrænkelse på 61 fanger i Afghanistan mellem 1. maj 2003 og 31. december 2014. Samtidig mistænkes CIA-agenter for at have udsat 27 fanger for tortur, grusom behandling, værdighedskrænkelse og/eller voldtægt fordelt over både Afghanistan, Polen, Rumænien og Litauen i perioden december 2002 til marts 2008. Selv om USA ikke er medlem af Den Internationale Domstol, kan sagerne – fordi de øvrige lande er medlem – alligevel ende i Haag, hvor USA risikerer at blive anklaget for krigsforbrydelser.

Lækket dokument afslører, at den engelske regering ikke har den fjerneste idé om, hvordan Brexit skal føres ud i livet. BBC og The Times har fået fingrene i et internt memo med titlen Brexit Update, som gør det klart, at den engelske regering stadig ikke har nogen samlet exitstrategi ”på grund af uenigheder internt i kabinettet,” som der står. Dokumentet, som er skrevet af en unavngiven konsulent, antyder også, at der vil gå seks måneder, før regeringen tager det afgørende skridt. Selv har premierminister Theresa May udtalt, at processen sættes i gang i marts næste år.

Studerende dulmer eksamensangst med hjertemedicin. Hvert år i maj måned alene indløser omkring 1100 danske studerende mellem 14 og 30 år deres første recept på betablokkere. Det sker helt uden, at de studerende har hjerteproblemer, selv om betablokkere ellers er udviklet til hjertepatienter. Antallet er ifølge en ny undersøgelse fra det videnskabelige tidsskrift Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology dobbelt så højt som i år 2000.

Så er finalisterne til Bertel Haarders Danmarkskanon klar. Danskerne har indsendt 2.452 bud på de vigtigste danske værdier til kulturministeren. Nu er de reduceret til en shortlist på 20 styk. Andelstanken, den kristne kulturarv, frihed, frisind, folkeoplysning, hygge, tillid og velfærdssamfundet er et par eksempler. Ytringsfrihed og Janteloven har til gengæld ikke klaret sig til finalen. Man kan stemme på sine favoritværdier indtil 22. november, og så er Bertel Haarder klar med den endelige top 10 den 12. december. Hyggeligt.

Falske nyhedsmedier må ikke længere bruge Facebook og Googles reklamefunktioner. Efter det amerikanske præsidentvalg blev især Facebook kritiseret for at lade falske nyhedshistorier vokse sig store på nettet og påvirke vælgerne. Nu tager Facebook konsekvensen og tilføjer falske nyhedsmedier på en liste over brugere, som i forvejen ikke må bruge reklameværktøjet Facebook Audience Network. På samme måde mister ”nyhedsmedierne” adgangen til at bruge Googles reklamemuligheder.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12