Torsdag 9. marts 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Truslen kommer indefra

De seneste lækager fra Wikileaks, det såkaldte ‘Year Zero’ – som er en del af en større serie afsløringer af CIA under kodenavnet ‘Vault 7’ – rejser ét stort,  skræmmende og principielt perspektiv. I første omgang er det dog gåsehudsfremkaldende creepy, at den amerikanske efterretningstjeneste i flere år har kunnet lytte med hjemme i dagligstuen […]

Kære læser

Det hollandske establishments svar på populismen: Vær normal eller skrid

Nu har vi set på Geert Wilders i mere end 13 år. Enspænderen fra Frihedspartiet er Hollands mest kendte politiker. Men hvad gør de andre partier for at stække ham? I dagens afsnit af vores føljeton om næste uges hollandske valg ser Journalist Sven Johannesen på de etablerede partiers tre strategier: frontalangrebet, accepten og affejningen. Intet af det synes at virke.

Det bedste vi har set

Podcasten Crybabies er en hyldest til gråden. Forfatteren Susan Orlean og skuespilleren Sarah Thyre inviterer gæster til at vise alt det frem, som får dem til at tude – film, musik, YouTube-klip og gamle minder, fra James Joyce til reality-tv om hunde. Samtalerne bliver man både rørt og klogere af.

Spisesedlen

Storbritannien kan få en regning på 15 milliarder euro fra EU. OLAF (Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig) beskæftiger sig også med andre sager end Dansk Folkepartis snyderi. Efterforskere fra EU har nemlig opdaget, at de britiske myndigheder har ignoreret et massivt bedrageri-netværk, som lod ultrabillige kinesiske varer strømme ind i EU.

Nyt kræftcenter skal sætte turbo på vidensdeling, så den nyeste forskning kan implementeres hurtigere i kræftbehandlingen. Centeret åbner torsdag og skal drives af Kræftens Bekæmpelse i samspil med regionerne, universiteterne og kræftlæger. Som det er nu, kan der gå lang tid, før forskernes nyeste fremskridt bliver implementeret i behandlingen af kræftpatiener, og det er ifølge Kræften Bekæmpelses forkvinde, Dorte Crüger, det, centeret skal gøre op med.

 

Onsdag angreb pistolmænd forklædt som læger et militærhospital i Afghanistans hovedstad Kabul. Mindst 49 blev dræbt og endnu flere sårede. Taliban har taget ansvaret for angrebet, der er det seneste i en række terrorhandlinger mod både civile og militære mål i Kabul de seneste måneder.

Amerikansk general: Rusland har indsat et forbudt krydsermissil. General Paul Selva oplyste onsdag Kongressen om, at Rusland har flyttet et konventionsstridigt krydsermissil fra et testområde til en aktiv base. ”Vi mener, at russerne med vilje har indsat det med henblik på at udgøre en fare mod NATO,” sagde han. Da New York Times bragte historien for en måned siden, kaldte Rusland den for ”fake news”.

Politiklagerådet råber vagt i gevær efter gennemgang af politiets håndtering af alarmopkald i 2016. Ifølge rådsforkvinde Elisabeth Majnetz skal betjente håndtere alle alarmopkald til både 112 og 114 ”effektivt og med indføling og forståelse for borgerens situation”. Men det er ifølge rådets gennemgang ikke blevet efterlevet i 2016, hvor der blev fundet mange eksempler på nedværdigende behandling af borgere i nød.

Et sidste ord

Nede i Manhattans finansområde ved Wall Street har der siden 1989 stået en kæmpe bronzeskulptur, som forestiller en rasende tyr. Den er fem meter lang og vejer flere tusinde kilo. I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har et konsulentfirma opstillet en fin bronzeskulptur af en lille pige, som frygtløs nidstirrer dyret. Stærk symbolik, godt håndværk.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12