Torsdag den 14. december

Orbáns besættelse

Den ungarske premierminister får præcis, hvad han vil – når han vil.

En lille avis til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Fødselarens lunkne grød

Fødselsdagen står lige for døren: Fredag fylder SVM-regeringen et år, og det skal da fejres. Eller, måske skal der snarere gøres lidt status over, hvad flertallet har kastet af sig. Og meget passende er fødselaren selv optaget af forhandlinger, der illustrerer den fortsatte balancegang på midten af dansk politik. Onsdag forlod såvel Liberal Alliance som […]

Det bedste vi har set

Ikke mere fest

“Han tog det med ro, forklarede lidt ligegyldigt hvor de skulle løbe hen, og så mest af alt ud som om, han var træt af, at det pitabrød han var ved at lave, ville blive koldt, imens alle kunderne gemte sig. Vi løb ud efter hans anvisninger, og få sekunder senere befandt jeg mig med seks fremmede mennesker i en trappeopgang, som var det bedste bud på et sikkerhedsrum, men som føltes mere som en ganske almindelig trappeopgang”. Journalist Jacob Weil var i Israel for at fejre sin farmors 100-års fødselsdag, da Hamas pludselig angreb landet. Det har han skrevet et længere essay om, som kan læses og lyttes hos Atlas.

Global boiling – og andre gode udtryk 

Det har været et brandvarmt år, men ikke på den gode måde. Snarere har temperaturrekorderne og naturkatastroferne stået i kø i en så voldsom grad, at selv klimaforskerne har haft svært ved at finde de rette ord til at beskrive situationen. Hvilket har fået klimamediet Grist til at stille det oplagte spørgsmål: Hvordan kan 2023 bedst beskrives?

Flyv, min fornuft 

Vi var allerede inde på det mandag: Elon Musk er ved at dræbe Twitter – som han nu kalder X – og har på mange måder allerede gjort det. Faktisk siger man hos The Verge, at 2023 vil stå tilbage som året, hvor Twitter døde. Derfor har mediet lavet en slags nekrolog fyldt med så meget kaosenergi, at man kun kan klappe barnligt i hænderne. Og måske knibe en lille tåre.

Spisesedlen

Putin giver “Vesten” skylden for invasionen af Ukraine på sit årlige pressemøde.

Surinam vil afskove store dele af Amazonas, viser lækkede dokumenter.

Fire japanske ministre træder ud af regeringen efter korruptionsskandale.

Ansatte på danskejede vandkraftværker i Uganda har gjort 31 kvinder og piger gravide.

Nyt studie bekræfter sammenhæng mellem katte i hjemmet og udvikling af skizofreni.

Antallet af anmeldte overtrædelser af straffeloven steg med 17 pct. i 2022.

Ny præsident i Schweiz beskriver sin politiske stil som fondue.

Nærsynet

Svære tal i Gaza

Frem til den 1. december 2023 har i alt 45 journalister på verdensplan mistet livet i forbindelse med deres virke, lyder årets tilbageskuende rapport fra Reporters Without Borders (RSF). Det er ifølge opgørelsen det laveste antal siden 2002. Det er ret overraskende i lyset af krigen i Gaza, skriver RSF. 13 af de 45 journalister […]

Et sidste ord

Det er ikke for tidligt at se tilbage på året der gik.

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12