Torsdag den 2. januar
Hvad har verdens rigeste mand lavet henover jul og nytår?
Kære læser
Dårlige metaforer kan ofte være de mest afslørende. Selv om de færreste nok undrede sig, da statsminister Mette Frederiksen (S) citerede Kim Larsen i sin nytårstale – for det er jo næsten blevet hendes signatur, altså at flette popsange ind i sin fortælling – havde den konkrete reference til ‘Susan Himmelblå’ karakter af en freudiansk […]
Det bedste vi har set
“Trump blev i sin første præsidentperiode set som noget af en anomali i en amerikansk historie, der dengang ofte blev fortalt som det liberale demokratis gradvise fremmarch. Men efter chokket lagde sig, og virkeligheden sank ind, begyndte historikere og journalister verden rundt – og særligt i USA – at spørge sig selv, om den yderste højrefløj i USA måske har dybere rødder og større betydning end førhen antaget.” Idéhistoriker Nicolai von Eggers gennemgår fascismeflirtens lange tradition.
“Mike Mew lover, at du også kan få hans kæbelinje med lidt øvelse. Det eneste, du skal gøre, er at presse tungen mod ganen i timevis hver dag.” Men’sHealth giver en indføring i ‘looksmaxxing’, der har fået en ny mandegeneration til at ville ligne Patrick Bateman fra American Psycho – blandt andet med tyggegummi, der er 10 gange hårdere end de almindelige.
Jimmy Carter er død i weekenden, 100 år gammel, og blev den ældste af de tidligere amerikanske præsidenter.
+ Et sidste ord med Carter, optaget i 2006 (The New York Times).
++ Den palæstinensiske journalist Seraj Assi i Jacobin: Carter var ‘en sand ven af Palæstina‘.
+++ Trump siger, at han vil deltage i begravelsen, der begynder på fredag.
Spisesedlen
Kongehuset har millionaktier hos virksomheder, der støtter Israels ulovlige bosættelser.
Israels fyrede forsvarsminister Yoav Gallant trækker sig fra parlamentet.
Ukraines gasaftale med Gazprom er udløbet. Derfor flyder der ikke længere russisk gas gennem landet.
Maysaa Sabrine bliver den første kvinde til at lede Syriens centralbank.
Taliban udsteder dekret, der forbyder interesseorganisationer i Afghanistan at have kvindelige medarbejdere.
Temperaturen i Kina var sidste år 1,03 grader celsius højere end normalt.
Danmark tager hul på sine to år som medlem af FN’s Sikkerhedsråd.
Nærsynet
Senest i februar skal EU have sendt sine fælles klimamål for 2035 til FN. Men efter Polen nu har overtaget formandskabet for EU, er der meget der tyder på, at tidsplanen skrider. Polen – der er en af unionens største udledere – ventes bevidst at trække forhandlingerne i langdrag, og mest sandsynligt er det derfor, […]
Et sidste ord
Genhør naturvejleder Jes Aaagaards nytårstale for klimaet fra P1 torsdag morgen (starter 02:39:45): “Plejer er blevet udfordret af klimaet, der viser sig fra sin usædvanligt milde side. Ingen frost, ingen sne eller kulde til at holde styr på årstidernes rytmer, og det giver kuk i kalenderen.”