Weekend den 20. juni

Ugens Føljeton

Strømafbrydelse som katastrofetræning

Hvad vil der ske, hvis København slukker for strømmen og bliver mørklagt et par dage? Det spørgsmål udforsker lektor i environmental aesthetics Dehlia Hannah for at gøre op med vores katastrofetanker og lære os at leve uden elektricitetens luksus.

Kære læser

Jorden er syg

“Hvad sker der, hvis en kvinde bruger sin stofskiftesyge krop – hvor man kan sige, der er sket et indre stofskiftebrud, der også er uhelbredeligt – til at tænke over det uhelbredelige stofskiftebrud mellem mennesket og Jorden?” spørger forfatter Mette Moestrup i et interview med Dagbladet Information. Det gør hun i sin nye digtsamling Butterfly […]

Det bedste vi har set

Mærkelige øjeblikke

Den britiske instruktør Adam Curtis’ dokumentarserie Shifty havde i sidste uge premiere på BBC. Vi har ikke set den endnu, men det lyder godt: “Det er en sjælden rent britisk fokuseret dissektion af nyere historie, bygget op omkring ideen om, at den voksende atomisering af samfundet har indvarslet en tidsalder, hvor konceptet om en fælles virkelighed, som vi alle kan stole på, er opløst … Tilbagegangen begyndte, som så mange af dem synes at have gjort, med Margaret Thatcher,” skriver The Guardian. I fredagens friske udgave af avisens podcast Today in Focus forklarer Curtis selv.

SZA’s spiritualitet

“Jeg siger ikke, at kristendom er hekseri. Jeg siger, at kristendommen og stort set alle religioner er et udtryk for magiens love. Intet undslipper magiens love, punktum. Der er ikke noget, du kan gøre eller sige, der får dig til at føle dig så adskilt fra lovene om, hvordan det her lort fungerer. Det er nok derfor, jeg respekterer alles praksis, fordi jeg tror på, at det hele er virkeligt. Alt, hvad du lægger energi, intention og opmærksomhed i med konsekvens og hengivenhed, vil 100 procent materialisere sig. Jeg er skide ligeglad med, om det er et kosteskaft.” Mens folk på internettet er uenige om, hvorvidt sangerinden SZA er kristen eller muslim, giver hun et form for svar i det nyeste nummer af Interview Magazine. Der bliver bandet en del.

Malet protest

“Jeg mener, at kampen for at inkludere underrepræsenterede stemmer i kunstverdenen er vundet. Den plads er givet. Man kan godt mene, at det er en god ting, og at de skal have den plads for evigt. Det er fint med mig. Altså, hold bare hvide mennesker ude af gallerierne, jeg er ligeglad, jeg er ikke hvid. Det kommer jeg ikke til at ligge søvnløs over. Men jeg synes, det er frustrerende, at man prøver at præsentere det, som om det er en enormt presserende problemstilling, som det er modigt og radikalt at forholde sig til.” Interview med den britiske kunstkritiker Dean Kissick i Kunstkritikk.

Tilbage med semikolonet

“Det er en meget nyttig lille fyr,” skrev Abraham Lincoln åbenbart engang. Nu om dage er det lille ; langsomt ved at uddø i engelsksproget litteratur; mon ikke også det samme gør sig gældende på dansk.

Maga Mark og jiujitsu

“Mark Zuckerberg, milliardæren og grundlæggeren af verdens største sociale medievirksomhed, Meta, havde tilmeldt sig sin første officielle jiujitsu-turnering under sit for- og mellemnavn. Han havde forberedt sig på det her øjeblik, siden han begyndte at dyrke kampsport under pandemiens nedlukninger. I årene siden havde han trænet hårdt og hyret berømte instruktører til at komme til hans Palo Alto-villa og hans anlæg på Hawaii og træne hver dag. Nu var han klar til at vise resultaterne frem.” Financial Times om Zucks udvikling til ‘Maga Mark’, som hans kollegaer er begyndt at kalde ham. Avisen har interviewet “omkring 45 personer”, der kender eller har arbejdet sammen med ham. De forklarer, at vi “er vidne til en midtvejskrise i stil med Revenge of the Nerds”. På Føljeton elsker vi ellers nørder.

Francesca Albanese i ELLE

Det er på tide, at alvoren af menneskerettighedsovertrædelserne i Gaza endelig er ved at gå op for modeblade som ELLE. Her er det magasinets italienske udgave, der interviewer FN’s specialrapportør Francesca Albanese om bombede fertilitetsklinikker og mangel på vand og bind. Albanese er som altid skarp: “Personlig hygiejne er et afgørende spørgsmål, ikke kun for teenagepiger, men for alle kvinder, især palæstinensiske kvinder, som selv i fattigdom altid passer godt på sig selv. Det er en dramatisk situation, som vi aldrig tænker på, og det siger mere om vores elendighed end om deres.”

Spisesedlen

På fandens fødselsdag den 11. juni, som også er den afdøde prinsgemals, modtog Peter Laugesen fortjent Prins Henrik Prisen for sin enestående indsats som digter. Med til prisen hører 300.000 kr., som modtageren kan bruge, som han lyster.

The New York Times er for midtersøgende og for meget i lommen på Israels lobby til at endorse den 33-årige socialist Zohran Mamdani i New Yorks borgmestervalgkamp. Men han er et frisk pust og står godt i målingerne. Zohran for mayor!

Kunstneren Stine Linnemann har et sært og dog meningsmættet og inkluderende land art-projekt kørende på Falster: Patchworkskoven. Og i næste weekend kan man komme og se skoven og høre hende fortælle om den. Adressen er Stavreby Strandvej 2 i Gedser.

Naomi Kleins suveræne samtidsdiagnosticerende silhuet Dobbeltgænger – en rejse ind i spejlverdenen er netop udkommet på dansk. Næsten 500 siders sjov og uhygge, Steve Bannon og Israel, bogen har det hele, og Information har lige interviewet hende.

Irans kulturministerium har beordret landets “vogtere af artefakter” til at følge kriseprotokollerne og flytte genstande af kunst- og kunsthåndværksmæssig signifikans til bombesikre lokationer, så kulturarven ikke går tabt under israelske bombardementer.

Nærsynet

Ordo amoris

Som du kan se, ser Føljetons spiseseddel ovenfor anderledes ud i dag. Inspireret af Føljetons Jubelår har vi hentet begrebet Ordo amoris fra den katolske teologi. Vi forstår det lidt anderledes end JD Vance: Gode hændelser i prioriteret rækkefølge.

Et sidste ord

Vidste de noget, vi andre ikke gjorde?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12