Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh har fart på. Faktisk har han så meget fart på, at han i en podcastsamtale med komikeren Casper Christensen har luftet idéen om, at apoteker jo kunne sælge kokain.

Det har fået DR til at skrive en god, gammeldags forargelseshistorie, hvor en misbrugskonsulent hives ind fra højre, alt imens Vanopslagh udsættes for et hurtigt krydsforhør. Samtidig er blandt andre justitsminister Peter Hummelgaard fløjet til tasterne på baggrund af DR’s gengivelse. I et opslag på Facebook skriver han, at Vanopslaghs synspunkt er “teoretisk liberalisme, når det er mest yderliggående og afsporet fra virkeligheden”.

Tjah, tjoh. Egentlig synes den opblussede debat mest bare at understrege, hvor hurtigt en uhensigtsmæssig hviskeleg kan opstå, når forskellige medievirkeligheder begynder at tale med hinanden. Eller måske snarere tale forbi hinanden.

Har man hørt den slags lidt formålsløse sludre-podcasts før, ved man selvfølgelig godt, at Alex Vanopslaghs ord her ikke har den samme betydning, som hvis de var faldet på Christiansborgs flot snedkererede talerstol. Og ser man på det, LA-formanden rent faktisk siger i podcasten, er det da heller ikke, fordi han står klar med en færdigbagt plan om at sælge snitter i håndkøb. Snarere går overvejelsen på, om man kan “få en fordomsfri samtale om, hvad der er den ansvarlige brug af stoffer”. Hvilket vist er det, Vanopslagh primært forsøger at kickstarte med sit apotek-tankeeksperiment:

“Jeg ved ikke, om man kan have en ansvarlig brug af kokain og amfetamin, men du kan i hvert fald have en brug, hvor du laver noget ‘harm reduction’”.

Alligevel kan hverken Hummelgaard, DR eller eksempelvis TV 2 og BT – der selvfølgelig har lavet citathistorier på citathistorien – dy sig for at have lidt selektiv hørelse. Alex Vanopslagh sagde jo, at apotekerne kunne sælge kokain, ergo er det ikke forkert at skrive det. Problemet er så bare, at det heller ikke er helt rigtigt.

Kokain har der ikke været meget af i Føljeton denne uge. Til gengæld har vi skrevet om:

Og nu til noget helt andet. /David Dragsted, chefredaktør

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12