Grænsevold

Samuel Aranda/Sar00700yem/Ritzau Scanpix

“Vi blev beskudt igen og igen. Jeg så 30 mennesker blive myrdet på stedet,” vidner en 14-årig etiopisk pige kaldet “Hamdiya”. Tilbage i februar måned i år prøvede hun sammen med 60 andre at krydse ind i Saudi-Arabien igennem Yemen. Omkring 750.000 etiopiere bor i Saudi-Arabien, og det estimeres, at 500.000 er kommet ind i landet ulovligt.

Hamdiyas vidnesbyrd er blot et ud af mange fra rapporten “They Fired On Us Like Rain”, udarbejdet af Human Rights Watch. Rapporten udkommer mandag og beskriver, hvordan saudiarabiske styrker – både grænsekontrollen og potentielt også specialiserede styrker – har beskudt de indrejsende migranter.

Siden marts 2022 og frem til juni 2023 har Saudi-Arabien dræbt hundredvis af mennesker, primært fra Etiopien, og har brugt artilleribombardement samt eksplosiver mod de gående. Human Rights Watch har tidligere dokumenteret drab på migranter i grænseområdet siden 2014, men vurderer, at de nylige drab vidner om en bevidst eskalering i både antal og måden, de eksekveres på, skriver de. Saudi-Arabien afviser anklagerne.

Imens viser en aktindsigt, som Information og Danwatch har fået af Rigspolitiet (betalingsmur), at danske myndigheder sidste år godkendte eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien til trods for et stop på våbeneksport til diktaturet efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) ophævede eksportstoppet i marts 2023, men et halvt år forinden havde man altså allerede givet grønt lys til at sende militært udstyr til landet. “En menneskelig fejl,” siger Rigspolitiet.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12