Modi til modangreb

Justin Trudeau under sit besøg i Indien i 2018. Adnan Abidi/Reuters/Ritzau Scanpix

Den canadiske premierminister Justin Trudeau er ikke ligefrem i høj kurs i Indien. Forholdet var allerede dårligt i 2018, hvor han under et besøg blev råbt af, uanset hvor han gik – om det var i moskéen eller på cricketbanen.

Her fem år efter er det ikke blevet bedre. Da Justin Trudeau i sidste weekend deltog på G20-topmødet i Delhi, var det nærmest, som om han ikke var der. Trudeau sprang de officielle middage over og ville slet ikke mødes med den indiske premierminister Narendra Modi.

Og hvorfor så uvenskabet? Jo, de to lande har i årevis bekriget hinanden over den canadiske sikh-leder Hardeep Singh Nijjar, som Indien har betragtet som en “terrrorist” – og som i sommer blev skudt foran et sikhtempel i delstaten British Columbia.

Trudeau mener at at have “troværdige” beviser for, at Indien står bag drabet. Indien kalder beskyldningerne “absurde”. Og nu er det så eskaleret så vidt, at Canada har udvist en unavngiven højstående indisk diplomat, og den indiske regering har reageret ved at gøre det samme.

+ Canada har sat forhandlinger om en handelsaftale på pause. Hvad betyder det for handlen? Reuters svarer.

++ Det dårlige forhold går over 40 år tilbage. Indian Express forklarer sikh-kontroversens historie.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12