Polio på porten

Rizwan Tabassum/AFP/Ritzau Scanpix

Så er der godt nyt til alle pandemi-eksperter, der går og keder sig, efter coronaen forsvandt: Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er Afghanistan og Pakistan nu snublende tæt på at få udryddet den udgave af poliovirussen, der ellers længe har plaget de to lande.

Men hov, var polio ikke et problem, vi allerede havde løst? Jo, i hvert fald hvad angår de såkaldte serotyper 2 og 3, der blev udryddet i henholdsvis 2015 og 2019. I både Afghanistan og Pakistan har serotype 1 af poliovirussen dog fortsat med at florere. Men måske ikke så meget længere.

Indtil videre har Afghanistan nemlig kun set fem nye tilfælde i år, mens Pakistan er nede på to registrerede tilfælde. Ifølge WHO’s polioekspert Hamid Jafari er der derfor tale om “den bedste epidemiologiske mulighed, disse to lande har haft på samme tid”.

  • Tidsskriftet Nature har de vigtigste detaljer om den aktuelle polio-bekæmpelse. Og vil du hellere gå totalt happy-go-lucky, besøgte Bill Gates sidste år Pakistan – med et karakteristisk håbefuldt blogindlæg til følge.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12