Jonathan Ernst/AFP/Ritzau Scanpix

Grænsen mellem Egypten og Gaza er stadig ikke blevet åbnet. Den amerikanske præsident Joe Biden har ellers flere gange forsikret, at det ville ske. Det er sjovt, at det hele tiden er ham, man skal høre prognoserne fra.

På den egyptiske side holder lastbiler med alt det, de mangler i Gaza: Brændstof til strøm, mad, medicin og andre humanitære fornødenheder. Egyptens præsident Abdel Fattah El-Sisi har tidligere udtalt, at israelerne ikke vil samarbejde om at åbne grænsen. Men det påstår Biden ellers? Det kunne også have noget at gøre med, at Egypten kategorisk afviser at tage imod palæstinensere fra Gaza.

El-Sisi siger, at han “aldrig vil bidrage til at palæstinensere bliver tvunget ud af deres land,” fordi det vil underminere kravet om en palæstinensisk stat. Et andet argument fra den egyptiske præsident er, at halvøen Sinai – der grænser op til Gaza – vil blive et militært mål for Israel, hvis palæstinenserne får lov til at flygte derhen.

Men hvad er der så egentligt kommet af godt ud af Bidens besøg, der ellers flittigt er blevet beskrevet som en fredsmission? Ingenting, fristes man til at sige. For selvom præsidenten har sagt, at Israel “ikke skal lade sig konsumere af vreden,” så de ikke begår de samme fejl som USA efter 9/11, erklærede han også sin nærmest ubetingede støtte. Med citatet, der lige så godt kunne tilhøre en endimensionel Jedi-master fra en Star Wars-film, værende det eneste forbehold.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu udtalte efter besøget, at “[han og Biden] er blevet enige om tiltag, der sikrer at vores retfærdige krig fortsætter. Vi har indgået et samarbejde, der ændrer på balancen på alle fronter, og vil hjælpe med at opnå alle kriges mål.”

De udtalelser bliver især bakket op af, at USA har vetoet et FN-forslag om “humanitære pauser” i Gaza. Samtidig vil Biden fremlægge et forslag om at sende mange milliarder dollar mod Israel i militær støtte. Det er ikke just oplagte samtaleemner for fred.

Ugen har dog også budt på andre og mere opløftende nyheder.

/Ghazi AMM Al-Naji

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12