Tirsdag den 27. februar

Dem der taber på feminismen har allerede tabt

Stadig flere mænd føler sig hægtet af ligestillingskampen og søger tilflugt hos figurer som den misogyne Andrew Tate. Men når vi fokuserer på ekstremerne, overser vi en langt større gruppe, der rykker sig hurtigere på spørgsmål om køn og seksualitet.

En lille avis til vågne læsere

Prøv Føljeton gratis

Kære læser

Et klart budskab

For nogle år siden var der en æggende overskrift i The Guardian: “The protest T-shirts you see today tend to be a bit namby-pamby”. Okay, det, der var æggende (for leksikografer og lingvistisk orienterede), var nok først og fremmest tillægsordet namby-pamby (“uden slagkraft”, “uden energi”), som normalt befinder sig lidt ude i det engelske vokabulariums […]

Det bedste vi har set

To års krig

Tal og indsigt kommer sommetider til at stå i modsætning til hinanden. Overtager summerne fortællingen, så ryger forståelsen. Men nogle gange får vi alligevel det uddybende perspektiv, netop når der zoomes ud. Som for eksempel når TV2 spørger, hvad prisen for to års krig i Ukraine er. I et overblik kommer vi omkring tab i bl.a. territorium, menneskeliv og militære udgifter – og får det sat i relief, så indsigten ikke glipper. Som her: ”170.000 bygninger [er] enten beskadiget eller helt ødelagt af russiske angreb. Det svarer næsten til, hvis man ødelagde det samlede antal huse og etageejendomme i hele Region Nordjylland.”

Peter Pan-effekten

Begrebet Disney adults (eller Disney-voksne på dansk) bruges lidt nedsættende til at beskrive en voksende gruppe af, ja, voksne, der aldrig rigtig formår at slippe ud af musegigantens farverige tegneserieunivers. De besøger Disneys forlystelsesparker som voksne, græder af glæde, når de møder Fedtmule, og kan alle sangene fra Aladdin. Som New Statesman opridser, er det dog en ofte overset del af debatten, at de bevidst skabes af Disney – uden at man kan sige fra: “På mange måder er Disney en religion, som man er født ind i, på samme måde som en engelsk baby i det 15. århundrede var forudbestemt til at blive døbt katolsk.”

Ikke-hvide “hvide”

MENA-identitet: personer med mellemøstlige eller nordafrikanske rødder. I USA er det mennesker, der ikke optræder officielt i statistikkerne, fordi de betegnes som ”hvide”, men som i høj grad eksisterer i den racismeprægede amerikanske virkelighed. The New York Times kortlægger, hvordan officiel anerkendelse har praktiske konsekvenser for privilegier, og spørger, hvad en officiel MENA-kategori vil betyde for dem, det handler om.

Spisesedlen

Macron vil ikke udelukke at sende vestlige soldater til Ukraine.

Mexico City er i vandkrise. Siden januar har 22 mio. mennesker oplevet moderat til exceptionel tørke.

Mere end hver anden drikkevandsboring i Danmark er forurenet ifølge Danske Regioner.

Israel bomber Hizbollah i det østlige Libanon for første gang siden krigen i Gaza begyndte.

Biden håber på, at en aftale om våbenhvile i Gaza under den muslimske højtid ramadan er på plads mandag i næste uge.

Aleksej Navalnyj var tæt på at blive fangeudveklset før sin død, siger undersøgende journalist Marija Pevtjikh.

Jyske Banks overskud slår rekord med 5,9 mia. kr. i 2023.

Nærsynet

Ungarn siger “ja tack“

Mandag stemte det ungarske parlament ja til, at Sverige kan blive en del af Nato, og dermed står forsvarsalliancen nu endelig til at få sit 32. medlem. Som Sveriges statsminister Ulf Kristersson påpeger, betyder det også, at Norden for første gang i 500 år har fået et fælles forsvar. Godkendelsen fra Ungarn har været 19 […]

Et sidste ord

Det amerikanske præsidentvalg virker på mange måder som en genudsendelse.

Ses i morgen!

Mandag den 26. februar

Fred fra Ladakh

Der er krig i verden, og mennesker lider overalt. Føljeton har været til tibetansk fredsceremoni på Amager for at se, om buddhisterne har løsningen.

En lille avis til vågne læsere

Prøv gratis i 30 dage

Kære læser

Spaghetti-doktrinen

Ågerprisen for fortsat at lade dansk landbrug forurene natur og klima ser ud til at stige. Igen. Frem for at vælge de billigste og mest effektive løsninger, kan Danmark være på vej mod et snirklet og bøvlet afgiftssystem, der bliver både dyrt og dumt. Og ikke mindst sort. Seneste forslag er en slags dummebøde til […]

Det bedste vi har set

Westarctica længe leve!

Mikronationalisme: drømmen om at rive sig fri af de store nationalstater og gå kontra på globaliseringens overstatslige institutioner. Den udleves (bl.a.) på Antarktis, hvor en specialist i flådeefterretninger i 2001 gjorde krav på et stykke af det frosne ingenmandsland, navngav det Kongeriet Westfalen, og udråbte sig selv som regent. Læs om eventyret hos Big Think.

Er du tidsdranker eller arbejdsmartyr?

Skribent og selverklæret stoiker Peter N. Limberg skriver på sin substack Less Foolish om to uholdbare måder, mennesker forholder sig til tid og arbejde. Tidsdrankere glemmer tiden, men har bedre adgang til en såkaldt flow-tilstand. Arbejdsmartyrer ofrer alt for at blive valideret af deres forældre, undervisere og chefer – og skaber derved mening for andre. Måske kan de lære noget af hinanden?

Hvid støj i kunstverdenen

Skal kunstinstitutioner håndtere politiske spørgsmål? Er det overhovedet muligt at lade være? Ja, og nej, svarer to kunstforskere i en kritisk kommentar om institutionelt ansvar i kølvandet på den danske kunstscenes ”larmende tavshed” omkring krigen i Gaza. Der bliver diskuteret politisk stillingtagen og kunstnerisk relevans på den høje klinge, men kommentaren er også forfriskende konkret omkring de redskaber, kunstinstitutioner kan bruge for at tale klart. De kan hapses i kunsttidsskriftet Kunstkritikken.

Spisesedlen

Dansk politi stopper efterforskning af Nord Stream-sprængninger.

Meta vil bekæmpe misinformation og valgmanipulation generet af kunstig intelligens op til EU-parlamentsvalget.

31.000 ukrainske soldater har mistet livet i krigen mod Rusland ifølge Zelenskyj. Det er første gang han sætter tal på tabene.

Tuvalu udnævner Feleti Teo som ny premierminister.

Den prorussiske hackergruppe NoName057(16) tager ansvar for hackerangreb på flere danske hjemmesider, bl.a. forsvarsministeriets og Københavns Lufthavns.

Palæstinensisk premierminister Mohammed Shtayyeh meddeler præsident Mahmoud Abbes, at han træder tilbage.

Danske Regioner indgår overenskomstaftale med faggrupperne på sundhedsområdet.

Mand i militæruniform har sat ild til sig selv foran Israels ambassade i Washington D.C.

Nærsynet

Et kedeligt cirkus

Søndagens parlamentsvalg i Belarus var det første landsdækkende valg siden præsidentvalget i 2020, der medførte anklager om valgsvindel og omfattende demonstrationer mod præsident Aleksandr Lukasjenko. Denne gang var der ingen oppositionskandidater på stemmesedlen. “Det såkaldte valg er intet mindre end et cirkus. Det er ikke engang underholdende,” har oppositionsleder og eksilpolitiker Svetlana Tikhanovskaja udtalt til […]

Et sidste ord

Den amerikanske skuespiller Drew Barrymore har af lidt uvisse årsager lavet sin egen kaffemaskine. Men er den god? Hvis du har 16 minutter, har YouTube-barista James Hoffmann det meget fyldestgørende svar. Det helt korte er dog nej.

Weekend den 23. februar

Føljetons verden

Penge i Palæstina

Flere lande har suspenderet støtten til UNRWA, mens USA forsøger at begrænse både Israel og Hamas’ økonomiske transaktioner med udlandet og at indefryse deres aktiver. Men virker finansielle sanktioner overhovedet – og hvordan bliver de håndhævet?

Få forklaringen i ugens udgave af Ude af kurs →

En lille avis til vågne læsere

Prøv gratis i 30 dage

Kære læser

Hvis krigen kommer

Krigstrommerne bliver ved med at buldre ildevarslende. Skal man tro den danske regering – og mange andre europæiske regeringer, for den sags skyld – er situationen den alvorligste i adskillige årtier. Krigen i Ukraine er på tærsklen til at gå ind i sit tredje år, og det russiske momentum vokser tilsyneladende i takt med, at […]

Det bedste vi har set

Ode til en skole, ødelagt af Israel

“Skolen, hvor jeg underviste i Gaza By, var mit andet hjem. Nu ligger den i ruiner, nogle af mine elskede elever er døde, og jeg er skræmt fra vid og sans over, hvad der nu skal ske.” Rørende, deprimerende tekst af Ruwaida Kamal Amer, der underviste på en privat katolsk skole i Tal el-Hawa-kvarteret i Gaza City. I magasinet +972.

Dragende, fingeret autenticitet

Den danske kunstner Jonas Hollerup Helle har gang i et kunstprojekt, som han kalder The Talk. Det er tv-interviews med diverse stjerner, som han har klippet sammen, så det ser ud, som om de fører en menneskelig, men lettere akavet samtale med hinanden. Torsdag lagde han en talk op mellem David Lynch og Cher. Forbavsende kontemplativt.

Skuespillere i andre rammer

Hvad laver kendte skuespillere egentlig i deres fritid? Det har New York Times sat krigsfotograf James Nachtwey til at dokumentere i en finurlig portrætserie, der inkluderer Jeffrey Wright, Emma Stone, Mark Ruffalo, Annette Bening og mange andre. Paul Giamatti vinder prisen for mest overskudsagtige portræt i sit stamantikvariat.

Ufosymposium på Stanford

Det er svært at finde hoved og hale i, hvad man skal mene om ufoer i dag, siden Pentagon og den amerikanske kongres er begyndt at tage emnet mere seriøst. Det forsøger det nyoprettede forskningscenter Sol Foundation at rette op på, og deres første tværfaglige symposium på Stanford University kan nu ses på YouTube. Der er blandt andet oplæg fra forskere i religionsvidenskab, fysik, antropologi, statskundskab og astronomi.

Saudier elsker jo fodbold

Kan Saudi-Arabien købe fodbolden til deres nye smarte liga? Forhåbentlig ikke, men jo det kan det arabiske kongerige med de flossede menneskerettigheder helt sikkert godt. Udmærket langlæser i herremagasinet GQ.

Ugerevyen

Det danske bondeoprør

Hvordan viser man bedst sin modstand mod en mulig (og dybt tiltrængt) CO2-afgift på landbruget? Jo, spørger man den “reguleringskritiske” landmandsforening Agerskovgruppen – sådan som Information har gjort (betalingsmur) – skal drastiske midler måske tages i brug. I en pressemeddelelse har Agerskovgruppen beskrevet, hvordan landmændene har “været for flinke alt for længe”, og ifølge gruppens formand […]

Spisesedlen

Rusland og Ukraine har været i krig i to år i morgen lørdag. Mere end 10.000 civile har mistet livet, og mindst 500.000 russiske og ukrainske tropper er blevet dræbt eller såret.

Russiske styrker overtager kontrollen med den østukrainske by Avdijivka efter massiv bombning.

Putin forærer Kim Jong Un en russiskproduceret luksuslimousine.

Kina udvider sit pandadiplomati. Til sommer sendes to pandaer til San Diego Zoo.

Tyrkiet tilbageholder og anklager seks personer for at spionere for Kina mod uighurer på tyrkisk grund.

Taiwan fordriver kinesisk kystvagt i farvandet nær Taiwans frontlinjeøer. Dagen før gik Kina ombord på en taiwanesisk turistbåd i en udvidet “regelmæssig” patrulje.

Tre af verdens største producenter af oksekød forbindes med ulovlig skovrydning i Brasilien.

Elon Musks virksomhed Neuralink har indopereret en hjernechip i sin første patient, og patienten kan nu styre en computermus med sine tanker. Det siger – ja, Elon Musk.

FN’s Fødevareprogram sætter nødhjælp i det nordlige Gaza på pause, indtil leveringsforholdene er sikre igen.

Grækenland lovliggør ægteskab mellem to af samme køn. Loven er en del af regeringens ambition om at blive “et ægte europæisk land” i et progressivt Europa.

Et sidste ord

Vi kan godt lide Den Dyriske Time (36:23).

God weekend!

Torsdag den 22. februar

“Love La Fontaine – og Ole”

Ole Hierwagen, der har ejet jazzklubben La Fontaine siden 1989, er gået bort. Føljeton har været til mindehøjtidelighed for en af det danske jazzmiljøs store fakkelbærere.

En lille avis til vågne læsere

Prøv 30 dage gratis

Kære læser

Tysklands lille mand (på godt og ondt)

Når man ser videobillederne af de fjernstyrede biler, kan man ikke lade være med at tænke, at man skulle have været der – at man burde have befundet sig et sted på lægterne på hjemmebanen DKB-Arena, da fodboldholdet Hansa Rostock søndag tog imod gæsterne fra Hamburger Sport-Verein i den tyske 2. Bundesliga. Kampen endte 2-2, […]

Det bedste vi har set

Overflod på retræte

Unherd tager temperaturen på, om USA i dag opleves som et funktionelt samfund. Det står sløjt til, kan vi afsløre. Gennem prisstigninger på fastfood – symbolet på USA’s sociale, kulturelle og økonomiske overlegenhed under den kolde krig – fortælles det, hvordan nutidens amerikanere føler sig som fattigere forbrugere i et ødelagt system. Faktisk har USA delvist byttet rolle med sin store koldkrigsrival: “Ligesom datidens Sovjetunionen bliver det amerikanske samfund nu set som et stadig større bedrageri af en voksende del af USA’s egen befolkning.”

En svært tilgængelig agurk

“Når jeg er trist, så trøster det mig meget at tænke på dengang, jeg havde forlagt en kvart agurk langt oppe i skeden,” skriver forfatteren Asta Olivia Nordenhof på Facebook. Læs selv den smukke beretning om agurken og Nordenhofs møde med sundhedsvæsenet på Nykøbing Skadestue, og gå ud i livet med fornyet energi.

Svarer på klimaspørgsmålene

Vil du bare gerne have den helt korte forklaring af de forslag om en CO2-afgift på landbruget, som blev præsenteret onsdag? Ideelt set som en to minutter lang video, hvori økonomiprofessor Michael Svarer selv forklarer sagerne foran et lidt teaterlignende, blåt bagtæppe? Så er du heldig, for det er præcis det, Skatteministeriet har lavet.

Spisesedlen

Den Demokratiske Republik Congos premierminister Jean-Michel Sama Lukonde trækker sig.

Alabamas højesteret beslutter, at nedfrosne embryoer skal betragtes som mennesker.

Seks ud af 10 ukrainere vil gerne blive boende i Danmark.

Storbritannien og Jordan sender fire ton nødhjælp til Tal Al-Hawa-hospitalet i det nordlige Gaza.

Tidligere DF’er Martin Henriksen stiller op som formand for Nye Borgerlige.

Antisemitismen i Danmark slog rekord i 2023 ifølge Det Jødiske Samfund.

Papirer med såkaldt operationsordre om den norske statsministers sikkerhed fundet på gaden i Trondheim.

Nærsynet

Grønland kan selv

Onsdag kunne den grønlandske regering, Naalakkersuisut, præsentere Grønlands nye udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi, der har fået titlen “Grønland i verden – Intet om os, uden os”. Strategien har været under udarbejdelse siden 2021 og bakkes op af fire ud af fem partier i det grønlandske parlament, Inatsisartut. I strategien lyder det bl.a., at Grønland […]

Et sidste ord

Hvad er næsten lige så godt som at vinde i lotto i USA? Muligheden for at lave et godt søgsmål, selvfølgelig.

Ses i morgen!

Onsdag den 21. februar

I egen ret

Kunstmuseet Ordrupgaards udstilling med impressionismens oversete kvinder er nøjsomt kurateret og genialt formidlet. Og helt tilpas radikal.

Føljeton valgfeber!

Over halvdelen af verdens befolkning skal til valg i 2024, som dermed er det største valgår i verdenshistorien. Demokratiet skal stå sin prøve, og vi har lanceret et nyt nyhedsbrev om det.

Læs første udgave

Kære læser

Så kom dog med den afgift

Filosoffer har længe været optagede af idéen om uendelig regression; at noget afhænger af noget andet, som igen afhænger af noget tredje, og så fremdeles, i én lang uendelighed. Der findes mange billeder på problemet, men det sjoveste er nok den med skildpadderne, affødt af den hinduistiske mytologi om verdensskildpadden Akūpāra, som bl.a. besatte John […]

Det bedste vi har set

En guldrandet selvfortælling

Forfatteren Mathilde Walter Clark er en enmandshær. Hendes fremragende bog Det blinde øje handler om minkindustrien. Tirsdag var hun gæst i Lars Trier Mogensens radioprogram ‘Guld og grønne skove’, hvor de – lidt groft sagt – diskuterede, hvordan en skruppelløs, uetisk industri (minkbranchen) har narret 30 mia. kr. fra dumme politikere med hjælp fra en effektiv selvfortælling og en flok nyttige idioter (medierne). Meget lytteværdigt.

+ På Facebook skriver Mathilde Walter Clark, hvad vi skal være opmærksomme på, når Svarer-udvalget i dag har præsenteret deres oplæg til en CO2-afgift på landbruget. Også vigtigt.

Doktor Tybjerg, formoder jeg?

Det er ikke så tit, danske medier rapporterer fra forsvar af doktordisputatser (desværre), men filmmagasinet Ekko var på tilhørerrækkerne, da den 55-årige filmforsker Casper Tybjerg for et par uger siden forsvarede disputatsen The Historiography of Filmmaking – through the lens of Carl Th. Dreyer på Københavns Universitet. Der kunne godt have været lidt mere reportage og lidt mindre referat, men man kan ikke få det hele.

Kampen om Alexander

Alexander den Store er genstand for en ny dramadokumentarisk serie på Netflix (med tryk på drama). Vi har ikke set den, men det har Adam Holm og Christian Ammitzbøll Thomsen, henholdsvis vært og lektor i historie, og det er der kommet en usædvanligt medrivende antik samtale ud af i Holms ugentlige historiske radioprogram ‘Kampen om historien’. Man får dog ikke nødvendigvis lyst til at se serien – og dog, måske lidt.

Spisesedlen

Putin afviser uafhængig undersøgelse af Navalnyjs død.

Kun 10 pct. af europæerne tror på ukrainsk krigssejr.

Sydafrika skal til parlaments- og lokalvalg den 29. maj, oplyser præsident Cyril Ramaphosa.

Pakistan får ny koalitionsregering, mens modstandere stadig kræver svar på, hvorfor internet- og mobilnetværk blev blokeret på valgdagen.

Den værst tænkelige stormflod kan ramme København hårdere end hidtil antaget.

Chile iværksætter efterforskning af digter og nobelprismodtager Pablo Nerudas død (1973).

Ny overenskomst gør offentligt ansatte fattigere trods løfter om det modsatte.

Nærsynet

Tredje gang er ulykkens

USA har nu brugt et tredje veto mod våbenhvile i Gaza. Begrundelsen: At det kan bringe fredsforhandlingerne mellem USA, Egypten, Israel og Qatar i fare og vil “forlænge kampene mellem Hamas og Israel,” siger USA’s FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield ifølge Reuters. Det lugter dog som sædvanligt og mest af alt af en dårlig undskyldning, da der […]

Tirsdag den 20. februar

Fem år mere

Ursula von der Leyen går efter endnu en runde som kommissionsformand.

Føljeton valgfeber!

Over halvdelen af verdens befolkning skal til valg i 2024, som dermed er det største valgår i verdenshistorien. Demokratiet skal stå sin prøve, og vi har lanceret et nyt nyhedsbrev om det.

Læs første udgave

Kære læser

Angst er et kraftværk

I mørke tider har gode nyheder det med at glide som sand mellem fingrene. Gode nyheder? Hvorhenne? Inden for hvilken sektor? spørger du teknokratisk, mens du retter på dit slips (hvis du er den type). Svar: folkelig opbakning-sektoren. Det er den allestedsnærværende klummeskribent gone haveentusiast gone klimaaktivist Signe Wenneberg, som har fanget nyheden og samlet […]

Det bedste vi har set

Kan du huske Terminalen, den halvsløje feelgood-romcom af Steven Spielberg, hvor Tom Hanks spiller en østeuropæisk mand fanget i en lufthavn? Noget lidt lignende har udspillet sig i O’Hare International Airport i Chicago, hvor flere hundrede sydamerikanske migranter har måttet bo i et limbo, efter de blev brikker i et politisk spil. Og som Rolling Stone fortæller i en langlæser, er lufthavnslivet altså ikke nær så hyggeligt som på film.

Bingewatching i Cape Town

Hvad er den største streamingtjeneste i Afrika? Svaret er hverken Netflix eller Amazon Prime Video, men derimod den sydafrikanske streamingtjeneste Showmax, der forunderligt nok har formået at slå de amerikanske giganter. Rest of World forklarer hvordan.

Til skilsmissen os, øhm, skiller 

“Vi har som samfund talt virkelig meget om den private smerte, der sker, når man selv bliver skilt eller ens forældre bliver skilt. Hver smerte er unik. Marianns smerte, Mortens smerte, Julies, Alexanders, Camilles, Idas, Nicolines, Jakobs. Men hvad sker der, når alle de historier løber sammen til et fænomen? Hvad ser vi, hvis vi kigger på skilsmissehistorierne ikke som hver fisk for sig, men som den stime, det også er?” Ja, det har Zetland sat sig for at undersøge.

Spisesedlen

Julia Navalnaja vil fortsætte sin afdøde mands, Aleksej Navalnyjs, kamp for demokrati i Rusland.

Universets lyseste objekt er blevet opdaget af astronomer. Det skinner 500.000 mia. gange stærkere end solen.

Affaldsdepoter lækker PFAS og andre miljøskadelige stoffer ud i Roskilde Fjord.

Ekspertgruppe nedsat af regeringen vil reducere antallet af erhvervsstøtteordninger med 50 pct. og spare 3,4 mia. kroner.

Tænketanke, grønne organisationer og erhvervsliv opfordrer i fællesskab regeringen til at indføre en CO2-afgift på landbruget.

42 pct. af speciallægerne i den offentlige psykiatri har været udsat for trusler og truende adfærd.

USA forventes at fremlægge en resolution om midlertidig våbenhvile i Gaza i FN’s Sikkerhedsråd og at modsætte sig en israelsk landoffensiv i byen Rafah.

Nærsynet

Lula leger med ilden

En diplomatisk fejde mellem Israel og Brasilien er på få dage eskaleret. Tirsdag forlader Brasiliens ambassadør i Israel, Frederico Meyer, ambassaden i Tel Aviv, mens Brasiliens præsident Lula er blevet erklæret persona non grata i Israel. Det sker som følge af en række kommentarer Lula søndag kom med under et topmøde i Den Afrikanske Union. […]

Et sidste ord

Det er ikke drømmen at have D-liste-forældre.

 

Mandag den 19. februar

Det russiske oprør

Aleksej Navalnyj er død. Det er russernes modstand mod Vladimir Putin ikke.

Føljeton valgfeber!

Over halvdelen af verdens befolkning skal til valg i 2024, som dermed er det største valgår i verdenshistorien. Demokratiet skal stå sin prøve, og vi har lanceret et nyt nyhedsbrev om det.

Læs første udgave

Kære læser

Tragisk spionthriller

Actiondramaet om 34-årige Ahmed Samsam begynder at åbne for en gruopvækkende forståelse af danmarkshistoriens største spionskandale: Tragedien med den dansk-syriske mand, som angiveligt først arbejdede undercover for de danske efterretningstjenester, og sidenhen blev dømt for terrorstøtte i Spanien, har udviklet sig til en stadig større cause célèbre, som trækker tråde op til magtens øverste lag. […]

Det bedste vi har set

Uden stemme

Den norske forfatter Gunnhild Øyehaug skriver fint om bogen Minor Detail af den palæstinensiske forfatter Adania Shibli, som i efteråret skulle have modtaget den tyske litteraturpris LiBeraturpreis, men stadig ikke har fået den – i hvad der bliver kaldt et forsøg på at bedøve hendes kritik af Israel: “Jeg følte min egen uvidenhed løbe skamfuldt rødt ned mellem fingrene på mig.”

Børn i Gaza er ikke tal

“Langt, langt, langt de fleste af de her mere end 12.000 børn, de forbliver en del af en statistik […] Hind, hende kan vi se for os, vi kan høre hendes stemme, vi kan endda høre, hvor bange hun er, og vi kan høre hende tigge om at få hjælp og blive hentet. Hun kan få os til at tænke over, at hun er en af mere end 12.000 børn, som er blevet slået ihjel.” DR’s Genstart fortæller historien om den seksårige pige Hind Rajab og bringer hendes forgæves nødopkald til palæstinensiske Røde Halvmåne, da hun sad fanget i en bil i en krigszone i Gaza, omringet af hendes families livløse kroppe.

Spørgsmålet om Palæstina

“En af grundene til, at folk altid har henvendt sig til Said, er hans evne til at artikulere en moralsk holdning med en sofistikeret historisk sensibilitet. Said beskrev det palæstinensiske folk som ‘ofrenes ofre’ og viste, hvordan palæstinenserne ubønhørligt er blevet en del af Europas jødiske historie, selvom palæstinensisk ‘liv, kultur og politik har deres egen dynamik og i sidste ende deres egen autenticitet’. Et sådant træk var typisk for hans tænkning, hvor samhørighed i sidste ende var vigtigere end splittelse.” The Guardian genbesøger den postkoloniale og orientalismekritiske tænker Edward Said (1935-2003), der var blandt de første til at sætte ord på palæstinensernes kamp – og ofte beskrives som den bedste til netop det.

Spisesedlen

Nasser Hospital, Gazas største tilbageværende hospital, er nu ude af funktion. Det oplyser WHO.

Norge skal være mellemstation for palæstinensiske skattepenge, som Israel i månedsvis har indefrosset.

EU giver grønt lys til at iværksætte sømilitæroperationen Aspides i Det Røde Hav.

To af Forsvarets skibe ligger stille i Grønland og udstiller et “tyndslidt” dansk forsvar.

Fransk våbenproducent stævner Danmark i Elbit-sagen.

Den tidligere Frontex-chef Fabrice Leggeri stiller op til europaparlamentsvalget for Marine Le Pen.

Flertal i Randers Byråd vil have ny undersøgelse om Nordic Waste.

Nærsynet

Lukket i lighuset

Stoisk, men med tårer i øjnene,” besøgte Julia Navalnyj fredagens sikkerhedskonference i München oven på nyheden om, at hendes mand, den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj, er død i en straffekoloni i Sibirien. I weekenden blev hans død endeligt bekræftet af Navalnyjs talskvinde, mens ingen endnu kender den præcise årsag: Senest er hans krop angiveligt blevet set “forslået” i et kapel – som hans mor er forbudt at besøge.

+ Den russiske regimekritiske avis Novaja Gazeta optrevler med hjælp fra en anonym indsat hændelsesforløbet forud for Navalnyjs død: Stemningen i straffekolonien var omgærdet af “mystisk tumult”.

Et sidste ord

Det er bare fedt at køre i tog.

Føljeton er tilbage i morgen.

 

Weekend 16. februar

Føljetons verden

Demokrati uden valg

Kan en gammel idé forny vores demokrati?

Føljeton Valgfeber!

Over halvdelen af verdens befolkning skal til valg i 2024, som dermed er det største valgår i verdenshistorien. Demokratiet skal stå sin prøve, og vi har lanceret et nyt nyhedsbrev om det.

Læs første udgave

Kære læser

René skifter hest

Hvis vi antager, at du læser denne tekst fredag kl. 13.10, så er det præcis 50 timer siden, at ærke-DF’eren René Christensen via sin offentlige Facebook-profil meddelte omverdenen, at han “efter grundig overvejelse” har meldt sig ud af Dansk Folkeparti og ind i Moderaterne. Partihop er oppe i tiden, men det her var alligevel noget […]

Det bedste vi har set

Russere, der hader Putin

Den fængslede russiske dissident Vladimir Kara-Murza skriver fra sin celle i Omsk: At Boris Nadesjdin, der forsøgte at stille op som Vladimir Putins modkandidat ved det kommende præsidentvalg, men som blev stoppet på grund af nogle opfundne valgteknikaliteter, giver et fingerpeg om, at der er en reel Putin-modstand i den russiske befolkning. Også selv om Nadesjdin ikke ligefrem er nogen Boris Nemtsov eller Alexej Navalnij. “På fire uger har mere end 200.000 mennesker støttet Nadesjdins nominering med navne, hjemmeadresser og pasnumre (en modig handling i betragtning af virkeligheden i Putins Rusland), mens titusindvis har sendt donationer for mere end 100 mio. rubler (en mio. euro) til hans kampagne.”

Moloks hammer

“Komplet og aldeles respektindgydende”, “majestætisk”, “bedre gehør for originalens klang og schwung”. De 12.111 vers, der udgør Goethes Faust er blevet nyoversat for første gang siden 1990 (af Jon Høyer), og Tobias Omø Kristensen er meget begejstret i Atlas. “Engang stod fad på fad i slottets kælder / fyldt op med vine fra de bedste år, / men sådan som de ædle herrer bæller, / har de snart drukket deres sidst tår.”

Generationsgeneralisering er nok en generationsting

For nylig var en midaldrende klummeskribent på Politiken ude med riven efter de unge. De er forkælede, dovne, selvoptagede, selvovervurderende og lider af main character syndrome, lød kritikken i hendes klumme. Selv havde hun været: hårdtarbejdende, flittig og havde arbejdet som op fra bunden. Der er imidlertid ikke dækning for de her generaliserende påstande om generationer, hvis man ser på dem i et større perspektiv. Det er konklusionen på en sociologisk undersøgelse med 584.217 deltagere i fra 113 lande, herunder Danmark. Videnskab.dk har historien.

Lort og flydende guld

Overvågning af spildevand har længe været en vigtig komponent, når det handler om at holde polio, kolera, salmonella og tyfus fra døren. “Men på det seneste, særligt efter covid-19-pandemien, er det gået op for sundhedsmyndigheder over hele verden, at man kan holde øje med langt flere smittefarlige sygdomme i realtid ved at studere det materiale, der er tilgængeligt i spildevand,” skriver BBC. En mikrobiolog i Australien kalder det flydende guld.

Lidt mere føleri gør Tractatus godt

Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins godt 100 år gamle bog Tractatus Logico-Philosophicus er blevet genoversat til engelsk her i 2024. Oversætteren Damion Searls (der også oversætter fra norsk – fx sidste års nobelprismodtager Jon Fosse) skriver i magasinet Words Without Borders om arbejdet med Tractatus, hvor han har haft større fokus på tekstens litterære kvaliteter end tidligere oversættere. Det er ret interessant. “Jeg har genoversat bogen med særlig opmærksomhed på steder, hvor antagelser, der typisk følger i kølvandet på akademisk oversættelse af filosofi, ville føre os væk fra at udtrykke Wittgensteins tanker på engelsk. Implicit argumenterer jeg for en bestemt form for tilgang, der generelt kaldes ‘litterær’ – opmærksom på følelsesmæssige nuancer, subtile konnotationer og udtryksfuldhed – selv når man oversætter strengt filosofiske tekster.”

Ugerevyen

Demokrati(d) til debat

Du har nok allerede opdaget, at vi onsdag sendte en lille overraskelse til din indbakke, nemlig vores nye valgnyhedsbrev kaldet Valgfeber. Ja, eller også har du set boksen herover, hvor vi citerer fra et interview med den demokratiglade forfatter David van Reybrouck. Forklaringen er simpel: 2024 står til at blive det største og måske vigtigste […]

Spisesedlen

Store dele af Amazonas-regnskoven risikerer at blive gradvist forvandlet til savanne allerede fra 2050.

Sydkoreanske forskere gror “kød-ris” i laboratorie som potentielt bæredygtigt alternativ til kød.

Klimakrisen forventes at give mærkbart dårligere luftkvalitet.

Migrerende dyrearter er stadig mere udrydningstruede, vurderer opsigtsvækkende FN-rapport.

Vladimir Putin ærgrer sig over, at Tucker Carlson ikke gik hårdere til ham.

Unge aber elsker at irritere deres ældre artsfæller.

Mark Zuckerberg siger – til ingens overraskelse – at Metas virtual reality-headset er bedre end Apple Vision Pro.

Meta skærer i midlerne afsat til at lave faktatjek på WhatsApp.

Joe Biden er kommet på TikTok. How do you do, fellow kids.

Vatikanet har fået sin egen ekspert i kunstig intelligens.

Menneskemængde sætter ild til selvkørende bil i San Francisco.

Nvidia overhaler Alphabet og er nu den tredjemest værdifulde virksomhed i USA.

Elfenbenskysten fejrer hårdt tilkæmpet Africa Cup of Nations-trofæ.

Sydafrika sender 2.900 soldater til Congo.

Westminster Abbey vil “i princippet” returnere antik tavle til Etiopien.

Burkina Faso, Mali og Niger overvejer at droppe den fælles møntfod CFA-franc.

Et sidste ord

Firenze har fundet det perfekte bud på, hvordan man gør en lufthavn maks italiensk.

Saluti e arrivederci!

Torsdag den 15. februar

Uden for skiven

De danske forsvarsbudgetter er ikke blandt de højeste i Europa. Regnemetoden er en anden.

Føljeton Valgfeber!

Over halvdelen af verdens befolkning skal til valg i 2024, som dermed er det største valgår i verdenshistorien. Demokratiet skal stå sin prøve, og vi har lanceret et nyt nyhedsbrev om det.

Læs første udgave

Kære læser

Omgang med mennesker

Israels planlagte offensiv mod byen Rafah i Gaza skrider stadig frem, mens Israel onsdag også har bombet mål i Libanon. Situationen er så uoverskuelig, at alt synes muligt. Er en ny, større krig i Mellemøsten under opsejling? Vil Israel skåne palæstinenserne, hvis den diplomatiske spilleplade forskyder sig yderligere? Hvornår får den civile befolkning fred? Vi […]

Det bedste vi har set

En gang til for prins Knut

Om de vil det eller ej, er isbjørnene for længst blevet det ultimative og efterhånden ret klichéfyldte symbol på klimakrisens konsekvenser. Klichéen ændrer dog ikke på, at rovdyrene er på spanden, når isen smelter, for opvarmningen smadrer deres jagtmuligheder og indvarsler lange perioder med sult. For at undersøge, præcis hvor slemt det står til, har et hold forskere nu fastspændt kameraer på 20 isbjørne i Canada og nærstuderet de resulterende optagelser. Udover at det i sig selv er vildt at se isbjørne med GoPro, er resultaterne ifølge Vox også pænt alarmerende.

Spild af kræfter

“Selv Jørgen Leth er begyndt at sætte pris på håndbold. Men fitness er der endnu ingen, der skriver digte om.” Weekendavisens digitale redaktør redaktør Mikka Tecza stiller et umiddelbart godt spørgsmål: Hvorfor lader særligt den intellektuelle venstrefløj til at være så bange for fitnesscentrene?

Det berigende øje

Det kan godt være, at de danske minkavlere fik en masse døde usælgelige pelsdyr i alt for små bure, men til gengæld fik de ikke købt katten i sækken. Tværtimod står minkavlerne til at få en astronomisk erstatningssum, der kun bliver ved med at vokse. Det seneste estimat lyder på små 30 mia. kr., og det har fået Zetlands journalist Theis Ehler Molin til at undre sig. For hvorfor så meget? “Forklaringen, jeg har fundet, lyder helt kort, at stort set alt i de foreløbige afgørelser ser ud til at gå minkavlernes vej. Den lidt længere version handler om en regnefejl til milliarder. Om proteinfattigt foder. Og om et helt særligt minkskind med navnet moondust”, får han på meget zetlandsk manér teaset for.

Spisesedlen

Prabowo Subianto erklærer sig som vinder af præsidentvalget i Indonesien.

Danmark er med i et nyt internationalt samarbejde, der skal sende droner til Ukraine.

Den amerikanske månelander Odysseus er sendt af sted mod rummet.

Norge afskaffer au pair-ordningen med “øjeblikkelig virkning”.

Næsten 15 pct. af USA’s befolkning tror ikke på, at klimaforandringer er ægte.

Det græske parlament skal stemme om at lovliggøre ægteskab mellem to personer af samme køn.

Tyskland overhaler Japan og bliver verdens tredjestørste økonomi.

Nærsynet

Kinas koncentrationslejre

For to år siden konkluderede FN, at Kina havde begået “seriøse menneskerettighedsoverskridelser“ mod uighurere og andre muslimske mindretal i den kinesiske provins Xinjiang. I de såkaldte genopdragelseslejre var der ifølge Sekretariatet for FN’s højkommissær for menneskerettigheder (OHCHR) “mønstre af tortur og andre grusomme, inhumane eller nedværdighedende straffe.”

Kina afviste anklagerne, men siden da har bevisbyrden kun vokset sig større. Ifølge en ny rapport baseret på data fra sidste år og begyndelsen af 2024, bruger Kina fortsat tvangsarbejde til at kontrollere uighurerne.

+ Det øger presset på virksomheder som bilproducenten Volkswagen, der har haft en fabrik i Xinjiang siden 2013.

Et sidste ord

Selv Putin synes, at valentinsdag er gået for vidt.

Ses!

 

 

Onsdag den 14. februar

Demokrati uden valg

Kan en gammel idé forny vores demokrati?

Føljeton Valgfeber!

Over halvdelen af verdens befolkning skal til valg i 2024, som dermed er det største valgår i verdenshistorien. Demokratiet skal stå sin prøve, og vi har lanceret et nyt nyhedsbrev om det.

Læs første udgave

Kære læser

Hvis Trump kommer

Okay, så lad os da tale om den Trump-udtalelse. “Hvilken en?”, spørger du måske, og allerede her har vi jo sådan set problemet. USA’s tidligere (og måske kommende) præsident siger konsekvent så meget vrøvl, at det altid er forbundet med en pæn portion ubehag, når enkeltdelene skal dissekeres. Man ved ligesom aldrig, hvad man finder […]

Det bedste vi har set

Forsvarssjefens hemmeligheder

Da de norske specialstyrker en efterårsdag i 2007 arresterede den højtstående Taliban-leder Qari Nejat, blev det hyldet som en af landets største bedrifter, og forsvarschef Eirik Kristoffersen fik titlen som krigshelt. Lige indtil avisen Vg sidste år kunne fortælle, at den, man havde arresteret, i virkeligheden var en helt almindelig murer, “som tilfeldigvis befant seg i bygget”. Kristoffersen, der selv nægter det, skulle altså angiveligt have dækket over skandalen i 16 år, også i sin selvbiografi. Nu står soldaterne frem: “Vi visste at feil person ble tatt”. Det lyder som en sag for Lars Findsen.

Blod, sved og tårer

“At animere selv den mest simple tåre kræver mange lag af dedikation og omhu. Storyboards skal tegnes, dråber skal designes (og redesignes og redesignes og redesignes og derefter farvelægges), og eksponeringsark skal definere, hvor hurtigt tårerne falder, i henhold til animatorernes følsomhed og overholdelse af fysikkens love,” skriver Vulture i en interessant artikel om, hvordan gråd er en af animationens sværeste kunster: “Tårens viskositet skal også tages i betragtning. Vi vil ikke have vandige, tynde tårer, der bare løber ned ad ansigtet; jeg vil have tyk overfladespænding.”

Det perfekte pitch

Måske fik du set Super Bowl i søndags, men har du hørt 138 udgaver af den amerikanske nationalsang ‘Star Spangled Banner’ og analyseret dem helt ned til hver en linje og hver en tone? Det har datamediet Pudding.cool gjort for dig, så du ved, hvem af Whitney Houston, Anthony Hamilton og Reba McEntire, der har mest divafaktor.

Spisesedlen

Sydafrika beder Den Internationale Domstol (ICJ) om at undersøge Israels angreb i Rafah.

Den russiske krigsindsats kan opretholdes i yderligere to eller tre år, mener britisk forskningsinstitut.

Grænsekonflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan er genopblusset trods forsøg på fredsaftale.

En femtedel af FN-registrerede migrerende dyrearter er truet af udryddelse. Det skyldes “næsten udelukkende menneskelige aktiviteter” som landbrug, jagt og fiskeri samt klimaforandringerne.

TikTok vil bekæmpe fake news op mod europaparlamentsvalget.

Rusland suspenderer sine årlige betalinger til Arktisk Råd og skal stemme om at gøre det samme for OSCE.

18 Nato-lande vil opfylde to procent-målet i 2024, siger generalsekretær Jens Stoltenberg.

Nærsynet

Ingen veje fører til Delhi

Trafikken står i disse dage mere stille end den plejer i New Delhi. Politiet har sat afspærringer op ved hovedstadens grænser for at stoppe de op mod 100.000 landmænd, der har kurs mod byen for at demonstrere mod vilkårene i landbrugssektoren.

Den indiske regering frygter en gentagelse af de omfattende landbrugsprotester i i 2020 og 2021, der fik premierminister Narendra Modi til at ophæve tre landbrugslove. Den her gang vil landmændene have en garanteret minimumsstøttepris for deres afgrøder, og de varsler en større strejke i landdistrikterne senere på ugen.

+ Landmændene får mest opmærksomhed, når de kommer til storbyen. I landdistrikterne er det langt sværere at kæmpe mod uretfærdigheden.

Et sidste ord

Glædelig valentinsdag – med eller uden singlestraf.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12