Tirsdag den 23. april

Tilbage til disciplinen

Den europæiske sparepolitik står til at blive genoplivet.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Grøn eller sort

I nogle årtier har astronomer og rumforskere arbejdet med en teori om, at der skulle være en hemmelig planet i vores solsystem. Planet 9, kalder de den. Ingen har set den, der er kun matematiske indicier. Det handler blandt andet om, at der er en masse såkaldte transneptunske objekter, der bevæger sig i nogle påfaldende […]

Det bedste vi har set

Påskeæggenes pris

“Fortællingen om kakao i Elfenbenskysten eller Côte d’Ivoire, som landet efter eget ønske kaldes, kan på overfladen virke som et lykkeligt eventyr. Kakao er kilden til, at landet er et af de rigeste i Vestafrika. Men under overfladen gemmer historien om den kostbare bønne også en række dystre medaljebagsider: om borgerkrig, skovrydning og fortsættelsen af en ulige neokolonial handelsmodel.” Vores venner hos Globalnyt stiller skarpt på verdens største kakaoproducent og forklarer bl.a., hvordan klimaforandringerne både kan presse priserne i vejret og give nye muligheder for kakaobønderne.

S’minkede erstatningskrav

Zetland fortsætter ufortrødent sine minkerstatningsafsløringer, og de fortjener altså stadig at blive læst (og delt) vidt og bredt. Senest har journalist Theis Ehler Molin fået aktindsigt i en analyse fra revisionsfirmaet KPMG, hvori det atter bliver fastslået, at den erstatning, vores politikere har valgt at give minkavlerne, er alt, alt for høj. Og ja, det er selvfølgelig en skandale.

Men hun tegner mig grimt, hr. dommer!

Retssagen mod Donald Trump om de såkaldte ‘tys-tys’-penge, som Trump skulle have betalt til pornostjernen Stormy Daniels, er i fuld gang – med alt hvad det indebærer af mere eller mindre kulørt døgndriftsdækning fra de amerikanske medier. Eksempelvis kan Rolling Stone fortælle, hvordan Trump i det private raser over alt, hvad der har med retssagen at gøre, inklusive de tegninger, der bliver lavet af ham. På sin vis forstår vi ham godt, for tegningerne er ikke videre flatterende. Men det er Trump jo så heller ikke.

Spisesedlen

Israel har stadig ikke leveret konkrete beviser på, at nødhjælpsagenturet UNRWA har forbindelser til terrororganisationer, siger uafhængig rapport.

Taiwan fjerner knap 800 statuer af den kinesiske diktator Chiang Kai-shek.

De 42 mest klimabelastende virksomheder i dansk industri har reduceret deres CO2-udslip med 17 pct. i gennemsnit efter CO2-afgift.

Markant flere kontanthjælpsmodtagere kommer tilbage på arbejdsmarkedet hvis de får løntimer.

Massegrav med næsten 300 lig fundet nær hospital i det sydlige Gaza, oplyser civilforsvaret.

Australiens premierminister Anthony Albanese kalder Elon Musk en “arrogant milliardær”. Velkommen i klubben, Albanese.

Kolding Kommune bremser for nye projekter med vedvarende energi indtil 2026.

Nærsynet

Kursen mod Rwanda

Den har været længe undervejs og er på alle måder kontroversiel. Ikke desto mindre kunne den britiske premierminister Rishi Sunak natten til tirsdag glæde sig over, at loven, der vil gøre det muligt for Storbritannien at sende asylansøgere til Rwanda, nu er blevet vedtaget af det britiske parlament. Det sker efter en såkaldt ping-pong-proces, hvor […]

Et sidste ord

Skak er ikke bare et spil, det er en udholdenhedssport.

Heldigvis skal du kun holde ventetiden ud, indtil vi ses i morgen. På gensyn!

Mandag den 22. april

Konservative nybrud

Mona Juul er blevet ny formand for De Konservative. Så hvad skal hun nu mene? Føljeton kommer med en håndfuld bud.

En lille avis til vågne læsere

Prøv 30 dage

Kære læser

Balstyriske ord og virkelige indgreb

Ord kan forvolde smertelig skade. De fleste kan nok instinktivt forstå, at det risikerer at blive giftigt for folkestyret, når statsminister Mette Frederiksen (S) dagligt udsættes for seksuelle voldstrusler på sociale medier. Her spiller ordene en ondartet rolle, uanset at de forhåbentlig ikke følges op af handling. Ordene alene forårsager skader og fordærver debatten. Ligesom […]

Det bedste vi har set

Internettets økosystem

Rewilding – er det ikke sådan noget med heste og biodiversitet? Ikke kun. Internettet er blevet en “intellektuel monokultur”, der har brug for at komme tilbage til sine rødder. Interessant artikel hos Noema Magazine.

Mens vi venter på retssystemet

I marts stævnede 143 grønlandske kvinder den danske stat (med hjælp fra advokaten Mads Krøger Pramming, der har kaldt sig selv “verdens mest tabende” inden for sin profession) for de tusindvis af spiraler, der i 1960’erne og 1970’erne blev lagt på oftest uvidende kvinder for at få fødselsraten i Grønland ned. The Guardian taler sagen igennem.

Tre af de runde

“Der er krigsmetaforer overalt: Nogle finder fjender inden for Europas grænser og agiterer for en trussel mod traditionelle værdier fra migranter, mens de åbent går ind for ekstraterritorial deportation af asylansøgere. Andre regner med udsigten til fjender udenfor og opfordrer os til at ‘forberede os mentalt’ på en ‘førkrigstid’ […] Intet er længere væk fra Kants ånd end den dogmatiske måde, hvorpå vi bliver bedt om at acceptere krig i alle dens former: politisk, socialt, kulturelt. Måske er det her, faren ligger. Måske udkæmpes krigen i sindet, selv før den når jorden.” Den albanske professor Lea Ypi i Financial Times i anledning af Immanuel Kants 300 års fødselsdag.

+ Lea Ypi og David Runciman taler Kant i deres glimrende podcastserie The History of Freedom.

++ Hvad Kant ville gøre.

+++ Og hvem han ville invitere til sin fødselsdag: Aldrig under tre, aldrig over ni.

Spisesedlen

Regeringen dropper lempelser af kontrol med våbeneksport.

SF “støvsuger” S-vælgere, viser ny analyse af vælgervandringer siden FV22.

Prøvegravning for at genetablere Alling Å er påbegyndt ved Nordic Waste.

Seks havvindmølleparker på i alt 6 gigawatt er sat i udbud.

Ekstremt vejr har kostet EU godt 100 mia. kr. i 2023.

Luftforurening kan give dårligere karakterer.

Venstrefløjskoalitionen Bildu får gennembrud ved søndagens regionalvalg i Baskerlandet.

Nærsynet

Den første i rækken

“Efterretningsdirektoratet levede ikke op til den opgave, vi var blevet betroet. Under hele mit arbejde vidste jeg, at der følger et stort ansvar med autoritet,” lyder det i et brev fra Aharon Haliva, der her mandag formiddag har opsagt sin stilling som chef for Israels militære efterretningstjeneste – og som modsat Netanyahu erkender sit ansvar i ikke at have forudset den 7. oktober. Opsigelsen var forventet, men det var timingen ikke, siger militæreksperter.

+ USA forventes at indføre sanktioner mod dele af det israelske militær.

++ Men sender samtidig 182 mia. kr. til Israel, hvoraf kun en tredjedel dækker over humanitær bistand.

+++ Over 34.000 er dræbt i Gaza.

Et sidste ord

Vi fejrer Kant med en fødselsdagssang.

 

Weekend den 19. april

Ugens Føljeton

 

Kære læser

Øje for et lukket øje

Kontrol er en svær størrelse. Som Søren Kierkegaard eksempelvis skitserer (og nu er det ikke fordi vi skal opholde os for længe ved ham), kan man i resignation blive nødt til at erkende det umulige i det endelige, og i stedet springe ud i det absurde, hvor alting så pludselig bliver muligt. Hvad man måtte […]

Det bedste vi har set

Man skulle tro hun læste Føljeton

Du har nok opdaget, at vi er glade for Anne Carson, som vi for få uger siden bragte en serie om at oversætte. Og nu interviewer The Paris Review altså oversætteren om oversættelsen (beklager de manglende synonymer), ikke bare håndværket, men den der sker mellem mennesker: “Jeg tror ikke, at nogen nogensinde ved, hvad en anden person mener, når de taler, helt ærligt. Det er mere end oversættelse, det er bare at kaste sig ud i mørket. Sprog er så meget, meget personligt, privat. Mærkeligt. Jeg tror, man kan se det som oversættelse, men det virker som en eufemistisk metafor. Det er nok meget mere håbløst end som så.”

Mink herfra og til helvede

Mediet Zetland har lavet et overblik over sin dækning/afdækning/minkdækning fra de seneste uger, som med lidt held kan ende med at spare statskassen for nogle milliarder kroner. Næsten ingen medier (Føljeton undtaget) gad rigtig følge op på Zetlands historier, men efter nogle uger kom supertankeren DR op i omdrejninger. TV 2 har til gengæld været mærkeligt tunge i røven, men nogle mellemledere på Kvægtorvet har vel vurderet, at minkavlernes urene trav og politikernes dårlige lovgivningsarbejde ikke havde offentlighedens interesse – at minksagen var noget, vi havde lagt bag os.

+ Læs også Frank Korsholms kommentar i POV: ‘Skyd ikke kun på minkavlerne – skyd også på politikerne‘.

Alle de dyr

Mennesket indtagelse af dyr (80 mia. landddyrsslagtninger om året) er ved at smadre klimaet. “I de seneste 60 år er kødspiseriet stukket helt af. Hvor et gennemsnitligt menneske i 1961 spiste 23 kilo kød om året, så ligger kødforbruget i dag på 43 kilo kød pr. person – og i rige lande som USA, Australien og Danmark kan det tal komme helt op på 100 kilo eller over. Lægger man dét faktum sammen med, at menneskeheden i samme periode er steget fra tre til otte milliarder mennesker, så står der på bundlinjen en gigantisk flok dyr og venter på at blive slagtet.” Fin artikel i Information af duoen Pontoppidan Tuxen og Vuorela.

Yanis og Naomi

“Jeg bliver brandet antisemitisk. Du bliver brandet som selvhadende jøde. Men det er afgørende, at vi holder kampen mod antisemitisme inden for det samme projekt som kritikken, vreden, mod folkemordet, ” siger den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis, der er blevet udelukket fra at rejse til Tyskland – selv over Zoom – for sin kritik af krigen i Gaza. Her er han i samtale med forfatter og journalist Naomi Klein. Brug 59 minutter – ikke for deres ros af hinanden, som at Klein “er en af de største bidragsydere til et minimum af humanisme”, men fordi det er det, samtalen er. Et minimum af humanisme.

Klummeskribenten som idiot

En ganske interessant og rammende øh klumme om klummeskribenters store problem (eller det store problem med klummeskribent). “At være klummeskribent – og blogger for den sags skyld, er ikke et job, der kræver poetisk skrivetæft, velinformerede kilder eller hårdt arbejde. Det eneste, man skal bruge for at få succes, er ideer.” Af Hamilton Nolan i nyhedsbrevet ‘How things work’.

+ Læs eller genlæs Oliver Stillings (satiriske) klumme i Information (2007): ‘Så du vil gerne skrive klummer?’

Fantasiministeriet

Halvdelen af verden går til valg i år. Miljøaktivisten Rob Hopkins, der står bag bogen ”From What Is to What If’ stiller spørgsmålet: Hvordan ville verden se ud hvis vi måtte bestemme helt selv? “Økologer, rebelske økonomer, kunstnere, fængselsafskaffere, somatiske traumeterapeuter, grafikere, politikere, handicapaktivister, rewilding-udøvere, fængselsafskaffere og mange flere” svarer. Rutger Bregman og Kate Raworth er med.

Ugerevyen

Moralens steppebrand

Brevkasser kan bruges til meget, ikke mindst at udstille ens bedre halvdel. Det gælder også for nyhedsbrevet ‘The Ethicist’ fra The New York Times, hvori den garvede filosof Kwame Anthony Appiah – som må siges at være et pænt tålmodigt menneske – svarer på folks moralske dilemmaer. I seneste udgave spørger en anonym læser, om […]

Spisesedlen

Bredt flertal i Folketinget er enige om en ny ældreform.

Indiens parlamentsvalg er skudt i gang.

Folketinget stemmer om at øge kongehusets økonomi med 17 mio. kr. om året.

Grækenland forbyder fiskeri med bundtrawling.

Apple fjerner WhatsApp og Threads fra sin kinesiske App Store efter ordre fra Beijing.

Op til 1,5 mio. afrikanske piger vil ikke få lovet HPV-vaccine på grund af leveranceproblemer.

Menneskeskabte klimaforandringer er skyld i dødelig hedebølge i Sahel.

Et sidste ord

God weekend – læg en besked på svareren, og så er vi tilbage på mandag.

Torsdag den 18. april

Den grønne omstilling har fået et nyt kort på hånden

De europæiske politikere har på få måneder sendt klima og miljø langt ned på prioritetslisten. Men nye anbefalinger fra den tidligere italienske premierminister Enrico Letta understreger, at selv de mest antigrønne kræfter kan blive tvunget til at ændre retning, siger Neil Makaroff, direktør i tænketanken Strategic Perspectives.

 

En lille avis til vågne læsere

Prøv 30 dage

Kære læser

Folkets Børsen

Det kan godt være, at Brian Arthur Mikkelsen har den lidt kedsommelige og identitetsløse kontorists fremtoning, men han har på papiret haft et spændende liv. Dimittend fra Ballerup Gymnasium, aktiv i Konservative Gymnasiaster, bestyrelsesmedlem i Ledøje-Smørum Boldklub 1983-84, medforfatter til bogen Namibia på vej mod demokrati i 1988, opstillet til Folketinget for Det Konservative Folkeparti […]

Det bedste vi har set

Internettet under havet

“Verdens e-mails, TikToks, klassificerede notater, bankoverførsler, satellitovervågning og FaceTime-opkald transporteres på kabler, der er omtrent lige så tynde som en haveslange. Der er omkring 800.000 kilometer af disse tynde rør på kryds og tværs af Jordens oceaner […] Kablerne er gravet ned nær kysten, men i langt størstedelen af deres længde sidder de bare midt i havbundens grå slam og fremmede væsner, mens de hårfine glastråde i deres midte gløder med lasere, der koder verdens data.” Flot webfeature fra The Verge om internettets undersøiske kabler – og de mennesker, der vedligeholder dem.

Atomare fatamorganaer

Bygger fremtiden på atomkraft? Ikke hvis man spørger atomkraft- og energipolitikanalytikeren Mycle Schneider, som hvert år er med til at lave den omfattende World Nuclear Industry Status Report, der gør status over atomkraftindustriens tilstand – hvilket bl.a. har gjort Schneider til en forhadt herre i branchen. I et interview med Information lægger Schneider da heller ikke fingrene imellem: Politikere i ikkeatomkraftlande, som kalder på atomkraft, “kender ikke til de grundlæggende data” – og forsøger mest at gøre atomkraft til “en bekvem silver bullet, en mirakelløsning at præsentere for vælgerne i en tid, hvor alle råber på hastig klimahandling”.

‘AI-agtig’ – eller bare nigeriansk?

Har du brugt en chatbot på engelsk, vil du vide, at sproget her har en særlig tone og klang, en accent som også kan kaldes “AI-ese”. Selvom chatbottens svar er fine og formfuldendte (og grammatisk korrekte), kan man ligesom fornemme, at noget er lidt anderledes. Eksempelvis har ChatGPT en forkærlighed for ordet “delve”, altså at grave, udforske eller gå i dybden med noget.  Ordet kan ikke bare afsløre brugen af AI (sjovt nok optræder “delve” nu i langt flere medicinske forskningsartikler), men også fortælle, hvordan sprogmodellerne oplæres: Af underbetalte, afrikanske arbejdere fra fx Nigeria, hvis engelsk ifølge The Guardians nyhedsbrev TechScape er begyndt at smitte af på AI’en.

Spisesedlen

Danish Crown lukker slagteri i Ringsted og fyrer knap 1.200 medarbejdere.

Mindst 17 mennesker dræbt i russiske missilangreb på byen Tjernihiv i Ukraine.

Lange sagsbehandlinger af minkerstatningssager koster op mod tre mia. kr. ekstra i erstatning.

Bystyret i Amsterdam bandlyser nye hoteller i forsøg på at begrænse antallet af turister.

Sverige sænker aldersgrænsen for juridisk kønsskifte til 16 år.

Retssag mod AfD-profil Björn Höcke for brug af nazi-slogans begynder i Tyskland.

Mænd er begyndt at have mere barselsorlov efter øremærkning – men sammenlagt er der sket et fald i antallet af barselsdage for børnene.

Nærsynet

Populisme fra begge sider

Den europæiske højredrejning ser ud til at fortsætte frem mod EU-valget. Senest er det højrenationalistiske Domovinski pokret (DP) i Kroatien, som umiddelbart kan juble over at være blevet mulig kongemager efter onsdagens parlamentsvalg i landet. Hvis det nuværende konservative regeringsparti Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) vil blive ved magten, ser det nemlig ud til at kræve […]

Et sidste ord

Har du husket at tale med andre ledere i dit netværk i dag?

Hold samtalen kørende – og så ses vi i morgen!

Onsdag den 17. april

Vilde børn leger bedst

De har altid været der: Vildbørnene og ulvepigerne, skovens børn. Mytiske små mennesker, der vokser op i naturen, hærdes af de hårde omstændigheder og bliver opfostret af dyr. Nu om dage dukker de dog mest op som myter og gode historier. Senest i norske Matias Faldbakkens Stakkel.

En lille avis til vågne læsere

Prøv 30 dage

Kære læser

Universitetets uønskede gave

Uddannelse er nøglen til fremtiden. Det har regeringen heldigvis fanget, og inden for rammen af DK2030-planens selverklærede massive investering i vores fælles fremtid vil den sørge for, at vi får færre universitetsstuderende. A’var for noget. Jo, den er god nok, klip tilbage. Den store uddannelsesreform husker I – den, der blev varslet allerede i regeringsgrundlaget, […]

Det bedste vi har set

Stille, ikke-selvoptaget afvikling og undergang

“Der er noget lettere afmægtigt, resigneret, ‘magter vi virkelig det her’ over stemningen på årets afgangsudstilling. Ikke specielt meget politik, ikke direkte i hvert fald, mere bare stemning: sløv afvikling og undergang. Det er en affekt, der ikke er uden en vis leg, ironi, stillen sig an. Som eksempelvis Lukas Danys’ virkelig gode skulptur i første udstillingsrum: En terrassevarmer, som man kender den fra provinsbyers torvecafeer, men her er stålstangen forlænget, så den nu ikke helt kan undgå at få mig til at tænke på en stripperstang. På toppen har et storkepar bygget rede, men ak, den ene af dem har også fået en pil gennem kraniet. Giver det mening at forsøge at bygge noget om i varmelampernes lys, mens planeten futter af?” Informations anmelder Bodil Skovgaard stryger elegant og detaljeret gennem Kunstakademiets afgangsudstilling – på et tidspunkt, hvor de store omnibusmedier skruer ned for kulturdækningen, fordi det koster penge og ikke genererer klik.

Først pelsede de mink, nu pelser de staten

Minkavlerne vil have 3,9 mia. kr. for deres andelsforening og auktionshus Kopenhagen Fur, som snart bliver overdraget til staten. Det viser en hemmeligtstemplet rapport, som Zetland er kommet i besiddelse af. Økonomiprofessor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet har læst beregningerne bag kravet og kalder dem “uredelige”. Her skal du se en brækemoji for dig.

Philip Johnsons sex-osende murstenshus

Den amerikanske arkitekt Philip Johnson, som blev rimelig gammel (1906-2005), lavede i  1949 en af sine mest kendte bygninger: den temmelig transparente Glass House i Connecticut. Huset har 75 års jubilæum, og det har dets mere tillukkede og mindre kendte tvilling, Brick House, også. Johnson sagde om The Brick House, som ligger nær ved Glass House: “Det her var et stort gennembrud for mig – at give min mentor Mies van der Rohe fingeren og sige, at tingene skulle være varmere, hyggeligere og mere sexede, end de er i den moderne, firkantede arkitektur.” Artiklen her i The New York Times oser faktisk af sex.

Spisesedlen

Det britiske parlament stemmer for at bandlyse tobak for folk født efter 2009.

Udgravningen til Femern Bælt-tunnelen er færdig efter tre års arbejde.

Tidligere DF’er Martin Henriksen valgt som ny formand i Nye Borgerlige, der (heldigvis for Henriksen) fortsætter som parti.

Lobbyister kan nemt omgå EU’s gennemsigtighedsregler, siger Den Europæiske Revisionsret.

Nestlé – verdens måske ondeste virksomhed – beskyldes for at putte sukker i modermælkserstatning solgt i fattige lande.

Israles nationale pavillon ved Biennalen i Venedig vil ikke åbne før en våbenhvile er indgået i Gaza, siger kunstner Ruth Patir.

Great Barrier Reef ramt af værste masseblegning nogensinde målt.

Nærsynet

Få våben til at strække

Mens Børsen stod i flammer, kunne regeringen tirsdag præsentere den 17. donationspakke til Ukraine. Den er på 2,2 mia. kr., hvoraf der bl.a. vil blive afsat penge til droner, ligesom der vil blive investeret direkte i den ukrainske forsvarsindustri. Sidstnævnte nybrud håber forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil gøre en afgørende forskel, da det, “der […]

Et sidste ord

Husk at affaldssortere.

Tirsdag den 16. april

Lydbølger med doven Bruus

Skatteministeriet har lavet en podcast med skatteminister Jeppe Bruus i værtsrollen. Det havde de virkelig ikke behøvet.

En lille avis til vågne læsere

Prøv 30 dage

Kære læser

Genopbyg Børsen

Børsen brænder, og det er et trist syn. Det var hjerteskærende at se det gamle Dragespir falde til jorden med et brag. Hvis det er nogen trøst, så var det ikke Børsbygningens oprindelige tårn, der blev opsat 1624-26. På hjemmesiden kbhbilleder.dk, som hører under Københavns Kommune og Københavns Stadsarkiv, kan man læse, at der fandt […]

Det bedste vi har set

Camerons tredje verdenskrig

Det går dårligt i Storbritannien. Økonomisk, socialt og også diplomatisk, når det kommer til at overtale USA til at engagere sig helhjertet i krigen i Ukraine med flere og større investeringer. Spørgsmålet er, hvorfor den britiske regering ønsker et sådant amerikansk træk, der uundgåeligt vil betyde en direkte Nato-Rusland-krig. The UnHerd om og slår ned på, at de britiske bestræbelser – succesfulde eller ej – kan have katastrofale følger: “Det afgørende er, hvordan dette opfattes i Rusland. Hvis sidstnævnte mener, at vestlige lande er seriøse omkring uundgåeligheden af krig, er det let at se, hvordan de kan konkludere, at Nato kunne beslutte at angribe først på et tidspunkt, og derfor kunne vælge at foregribe et angreb ved at tage det første skridt.”

Nyttig krigstidsfortælling

Om mindre end to måneder vil vi på tværs af det europæiske kontinent (forhåbentlig) flokkes til stemmeurnerne til europaparlamentsvalget. Vi skal være med til afgøre EU’s fremtid! Medmindre altså, at fremtiden allerede er støbt af ledende europæiske politikere, som Jacobin-skribenten Francesca De Benedetti argumenterer: “Selvom mange ikke indser det, er et stadig mere neoliberalt Europa ved at blive bygget for øjnene af os – og dets politiske lederskab omfatter nu den yderste højrefløj. Men at foreslå et alternativ er allerede blevet sværere.” Forklaringen: EU’s krigsnarrativ.

Uden end game

Krigen i Gaza handler om pikmåleri. Så simpelt opsummerer journalist for Zetland Emil Jørgensen det i et interview med israelske ’Fufi’, der har en fortid i Israels militær og som har været chef for hele landets civile administration i Gaza og på Vestbredden. “Den palæstinensiske befolkning lider, og hvad er endemålet?” spørger Fufi. “Jeg er ked af at sige det. Men det handler om at vise, hvem der er den stærkeste. Hvem der har den største … i klassen.” En relativt sjældent kritisk snak med en tidligere højstående person i det israelske militær.

Spisesedlen

Tesla fyrer over 10 pct. af medarbejderne.

Fire kvinder får medhold i sag om kønsdiskrimination i forsikringsbranchen.

Hver anden konsulent arbejder over enten dagligt eller flere gange om ugen.

Forskere opdager sort hul, der er 33 gange større end Solen.

Lee Hsien Loong træder tilbage efter 20 år som Singapores premierminister.

Ursula von der Leyens nye udsending siger op efter kritik af udvælgelsesprocessen.

Israel beder 32 lande om hjælp til sanktioner mod Iran.

Nærsynet

Dobbelt bogføring

Den britiske regering var allerede langt bag sine egne mål for, hvor mange penge Storbritannien skal sende til såkaldt udviklingslande i klimafinansiering frem mod 2026. Nu viser det sig ifølge det undersøgende klimamedie Carbon Brief, at 500 mia. af de pund, der allerede er blevet overført, er blevet kategoriseret som ‘klimabistand‘ – for at rette op på regnskaberne. Men hvorfor kan man ikke slå to fluer med et smæk, ville Rishi Sunak måske spørge? Som en af de adspurgte eksperter opsummerer: “Bare fordi humanitær bistand går til et land, der er sårbart over for klimaforandringer, betyder det ikke, at den adresserer den sårbarhed.”

+ Ugen i britisk politik står i Rwandas tegn.

++ Sunaks tætte forhold til Blackstone.

+++ Glimrende Information-reportage: Hvem slog Storbritannien ihjel?

Et sidste ord

Ligestilling kan se ud på mange måder. Der er langt endnu.

Mandag den 15. april

“De har ikke lyst til at være en klimadomstol”

2.400 ældre kvinder har lagt sag an mod den schweiziske regering for ikke at gøre nok mod klimaforandringerne – og vundet. Men hvordan ser vejen ud herfra?

En lille avis til vågne læsere

Prøv 30 dage

Kære læser

Krigens afgrund

Den onde griner igen. De mest radikaliserede kræfter har endnu engang fået bestyrket hinanden: Fra hver sin uforsonlige yderposition har de mest krigeriske kræfter i både Iran og Israel atter formået at udløse kaos. Og hævnen vil følge. Hævn på hævn. Som i et virkeligt mareridt stræber magthaverne i både Teheran og Jerusalem efter at […]

Det bedste vi har set

Afrikansk demokratisk snilde

Omkring 330 mio. afrikanske vælgere kan i år gå til stemmeurnerne i samlet 17 afrikanske lande. På tværs af det, der begyndte som postkolonial implementering af vestlige demokratier, vil man skulle stemme i hybride valgmodeller, der blander lokale traditioner med moderne processer. F.eks. i Somalia, som bruger “4.5-modellen, der er baseret på en magtdelingsmodel blandt de fire store klaner, mens minoritetsklanerne gives en halv andel for at forbedre inklusivitet.” Bliv klog på de afrikanske valgstrategier hos det panafrikanske magasin African Arguments.

“Ideer er skudsikre”

“Demonstranter er blevet sigtet for mere end 100 forskellige typer lovovertrædelser. ’Det er svært for folk at indse, hvor meget tingene har ændret sig, når man ser disse opdelte tal.’” The Guardian gør status over ytringsfriheden i Hong Kong. Siden Kina for snart 4 år siden strammede grebet om bystyret med den første repressive nationale sikkerhedslov, er der kommet flere til. Forandringen er nedslående.

Kommunisme blandet med kapitalisme

”Vi skal forstå, at det her ikke er stat mod marked. Det handler om, at staten kan deltage i markederne, den kan skabe og forme markederne. Markedet er på en måde inden i staten, og staten er inden i markedet. Den måde at tænke på er helt central for den kinesiske reformproces.” Interview i Information med den tyske økonom Isabella M. Weber, der har gravet sig dybt ned i beslutningsgangene i det kinesiske regime – fra Maos kommunisme til statsstyret kapitalisme.

Spisesedlen

Statens Serums Institut har opbevaret tre millioner menneskers blodprøver uden at sige det.

Ny Rejsekort-app skal konstant kende din lokation for at kunne bruges.

Cypern suspenderer asylansøgninger fra syrere.

Frankrig øger sikkerheden foran landets synagoger og jødiske skoler med “statiske, systematiske vagter”.

Demonstranter i Niger kræver amerikansk militæreexit.

Indiens premierminister Narendra Modi offentliggør politisk manifest, der lover flere arbejdspladser, bedre infrastruktur og mere velfærd.

Alex Vanopslagh vil gøre Liberal Alliance til ”et bærende regeringsparti”.

Nærsynet

Husk Sudan

Et år med kampe mellem den sudanesiske hær (SAF) og den paramilitære gruppe Rapid Forces (RSF) er i dag rundet i Sudan. Det samme er dermed et år med krig og alle dens brutale følger for landets civilbefolkning. Til de triste tal, som vi fortalte om tidligere på måneden, kan nu tilføjes, at omkring 14 […]

Et sidste ord

Bergur Løkke Rasmussen er kommet på Twitch. Vi glæder os allerede til næste søndag.

Weekend den 12. april

Ugens Føljeton

 

Kære læser

Ramadanmiddag og antisemitisme-kortet

Ramadanmiddag. Just do it. Det er en smuk og hyggelig begivenhed for alle, der har lyst, troende som ikke-troende, fastende som ikke-fastende. Ligesom ramadanen er en måned for refleksion og fordybelse, kan ramadanmiddagen være et sted for respektfuld dialog om, hvad der nu er relevant i sammenhængen. Et eksempel: I sidste uge holdt juristernes og […]

Det bedste vi har set

Hul på på minkerstatningsbylden

Øv, altså. Formanden for Kopenhagen Fur, minkavler Tage Pedersen, er ærgerlig over, at minkavlerne nu er blevet fjernet fra de kommissioner, som skal vurdere, hvor mange penge minkavlerne skal have i erstatning. Det siger han til DR – og smider samtidig offerkortet: “Vi kan – og jeg kan – ikke holde til at blive hængt ud som griske gribbe og svin, som vi er blevet de sidste 14 dage.”

+ Modejournalist Mikkel Lind Sorgenfrey i Altinget: ‘Minkavlere gør sig selv stinkende rige, selvom mink længe har været umoderne’.

++ Fem myter om minkavl (World Animal Protection).

Destruktion på destruktion

”Ødelæggelse og konstruktion er indbyrdes gennemtrængende modsætninger, der forudsætter hinanden: ødelæggelsen af ​​planeten er konstruktionen af ​​fossile brændstoffers infrastruktur; ødelæggelsen af ​​Palæstina er opførelsen af ​​racekolonier. At vende ødelæggelsen af ​​Palæstina og planeten kræver derfor, som en logisk uangribelig tilstand, ødelæggelse af fossile brændstoffers infrastruktur og racekolonier – ikke nødvendigvis deres fysiske ødelæggelse; men nødvendigvis deres nedlæggelse og genbrug, i de tilfælde, hvor det er muligt, og hvor ikke, på vejen til deres afskaffelse, ja, deres fysiske ødelæggelse.” Andreas Malm, marxist og humanøkolog ved Lunds Universitet, er som altid i et frontalangreb mod fossilindustrien. Denne gang kobler han det sammen med folkemordet i Gaza og leverer en analyse af det, han kalder ’Palæstinas underkastelse af det fossile Empire’.

Når Samantha Power siger det

USAID (United States Agency for International Development) er en uafhængig regeringsenhed, som har til opgave at administrere USA’s udviklingsbistand og humanitære hjælpearbejde. Organisationen opererer med et budget på mere end 50 mia. dollars. Forleden var direktøren for USAID, Samantha Power, indkaldt til en høring i Repræsentanternes Hus’ stående udvalg for udenrigsanliggender. Her sagde Power, at der efter al sandsynlighed allerede er hungersnød i den nordlige del af Gaza-striben. (Se hele den tre timer lange vidneseance her.) Det progressive amerikanske magasin Mother Jones har en god artikel om den 53-årige Samantha Power, der i årevis har været en troværdig og vigtig stemme i forhold til USA’s ansvar. “Den triste sandhed midt i alt det er, at Power har skrevet en fremragende bog om USA’s historiske fiaskoer i forhold til at forebygge folkemord og andre krigsforbrydelser. Hun forstår bedre end nogen anden det manual, som den amerikanske regering bruger for at undgå ansvar og foregive ikke at kunne gøre noget.” Hendes bog er fra 2002 og hedder A Problem from Hell.

Livet efter folkemord

Kan mennesker leve fredeligt side om side, efter den ene med vold har forsøgt at udrydde den anden? Det gør Mukaremera Laurence, som tilhører Rwandas etniske majoritetsgruppe Hutu, og Nkundiye Thacien, som er del af minoritetsgruppen Tutsi. ”Hvordan individer interagerer med hinanden på bakkerne, bor sammen i landsbyer, forhandler deres daglige forhold og nogle gange vælger at gifte sig inden for familier på tværs af overlever-gerningsmand-kløften er hinsides regeringsførelse.” Al Jazeera har besøgt dem i Mbyo, en af Rwandas seks ’forsoningslandsbyer’.

Slut med klamme pornofilm på øvelsesture

“Især kvinder i Hæren – inklusive mig selv – har nødigt villet tale om køn. Vi har villet tale om kompetencer, så ingen kunne beskylde os for at behøve eller kræve særbehandling og være uprofessionelle. Men Hæren er en meget fysisk arbejdsplads med krav, normer og værdier, som historisk har været defineret af mænd og indirekte har været rettet mod én bestemt type mænd. Det duer ikke længere.” Interview i Information med Anne Castenschiold Bill, Danmarks første kvindelige oberstløjtnant, i dag 64 år og pensionist efter 41 år i Forsvaret. Flotte billeder, i øvrigt.

Det partikulæres universelle klang

I Weekendavisens spalter diskuterer man lige nu værdien af de lyrikere, der skriver om det partikulære menneske, sammenlignet med forfattere af det universelle. Avisens egen Christian Bennike startede fejden ved at lange ud efter førstnævnte, og nu melder Simon Pasternak, forlagschef for skønlitteratur på Gyldendal, sig på banen: ”At dømme det ene ude som identitet og partikulært og uinteressant og det andet som værende interessant og indsigtsfuldt og værdifuldt for verden er nedladende og grusomt,” siger han. “Det gode, der sker i dansk litteratur i disse år, er, at der bliver skabt en ny dansk litteratur, men med flere centre, og derved bliver litteraturen mere relevant for flere.”

Ugerevyen

En rigtig Hollywood-fortælling

Ikke at man som sådan behøver flere beviser på det, men Hollywood er vist definitivt løbet tør for idéer. I biografen kan man pt. se Ghostbusters-film nummer hvem-tæller-længere, Godzilla-film nummer omtrent-det-samme og Kong Fu Panda 4, mens Margot Robbies produktionsselskab LuckyChap nu skal filmatisere brætspillet Monopoly. Går det som med Barbie, vil vi selvfølgelig ikke […]

Spisesedlen

Minkavlere skal ikke længere være med til at afgøre sager om minkerstatning.

Rockerklubben Bandidos skal forbydes ved lov, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Rusland beder Iran og Israel om at holde igen for at undgå en “fuldkommen destabilisering”.

Danmarksdemokraterne vil være del af højrefløjsgruppen Europæiske Konservative og Reformister i EU-parlamentet sammen med bl.a. Sverigedemokraterne.

Biden-administrationen vedtager udvidet baggrundskontrol ved våbenkøb.

Indvandrerkvinder fra ikke-vestlige lande får færre børn end etnisk danske kvinder.

Ukraine vedtager lov om mobilisering, der vil gøre det lettere at udvide den militære styrke.

Et sidste ord

Et smart spørgsmål, hvis du hører om noget AI-teknologi, der virker lidt for godt til at være sandt: Er det bare et menneske i forklædning?

God weekend!

Torsdag den 11. april

Explaineren

Indiens (u)demokratiske stormagtsstatus

Ideen om, at det 21. århundrede er ‘det indiske århundrede’, stormer frem blandt investorer og politikere. Men hvor længe kan vi blive ved med at acceptere Indiens demokratiske deroute?

400 gratis abonnementer!

Læs mere

Kære læser

Kunsten at udstille sig selv

“Den skønhed, som skyldes kunsten, står højere end den skønhed, vi finder i naturen. Skønheden i kunsten er nemlig skønheden født og genfødt ved ånden” – G.W.F. Hegel, fra Indledning til æstetikken. Nu er vi godt nok ikke sikre på, at vi uden omsvøb vil erklære os enige med Hegel og på den måde nedvurdere […]

Det bedste vi har set

Men var hun ikke socialdemokrat?

“’Jeg har aldrig været glad for velfærdsstaten,’ siger hun. ‘Altså, jeg er glad for, at vi har en stærk stat i øvrigt, og staten kan rigtig mange ting, men ikke når det kommer til relationer mellem mennesker. Det kan samfundet til gengæld, og når det kommer til velfærd, tror jeg mere på samfundet end på staten.’” Statsminister Mette Frederiksen (S) har talt med Altinget om, hvordan fremtiden for dansk velfærd skal se ud. Bedøm selv, hvor godt hun kommer i mål.

Slået til blomkål

Konsulterer man sundhed.dk, vil man hurtigt kunne læse, at såkaldt blomkålsøre ikke ligefrem er noget, man under normale omstændigheder har lyst til at få. Det indebærer i hvert fald en “blødning under bruskhinden på øret”, og at “brusken krøller sammen og bliver bulet”. Ikke desto mindre er blomkålsører i visse kampsportskredse blevet et hædersmærke. Efter alle er begyndt at få tatoveringer, er det nemlig blevet en ny oplagt måde at vise, at man er en benhård type. ESPN fortæller om fænomenet i en ret interessant feature, som tager udgangspunkt i den amerikanske MMA-profil Bo Nickal.

Musik man kan holde på

Mens cd’en de fleste steder er blevet et stendødt medieformat, lever den stadig i bedste velgående i Japan. Faktisk stod landet sidste år for hele 36 pct. af markedet. Noget af forklaringen kan selvfølgelig findes i Japans aldrende befolkning, som gerne holder fast i lidt ældre teknologi. Men er det nu også hele historien? Det har nyhedsbrevet Can’t Get Much Higher – der efter eget udsagn udforsker krydsfeltet mellem musik og data – sat sig for at undersøge.

Spisesedlen

Regeringen ophæver den såkaldte kvægundtagelse, der har tilladt kvægbrug at bruge mere husdyrgødning end andre landbrug.

Kongehuset står til at få 17 mio. ekstra kr. af staten om året.

Oppositionen vinder onsdagens parlamentsvalg i Sydkorea.

Minkavlere har fået erstatning for flere mink end de var miljøgodkendt til.

Den globale kulkraftkapacitet er vokset for første gang siden 2019.

Kulturministeriet er klar med forslag til museumsreform. Aftalen forventes på plads inden sommer.

Hamas-leder Osama Hamdan roser danske demonstranter.

Nærsynet

Afstemning til grænsen

Efter godt otte års heftig debat blev EU’s nye asyl- og migrationspagt onsdag vedtaget i Europa-Parlamentet. Pagten vil bl.a. føre til hårdere screening og kontrol ved EU’s ydre grænser, ligesom den indeholder en “solidaritetsmekanisme”, som skal ændre fordelingen af flygtninge mellem EU-landene. I Europa-Parlamentet blev lovbehandlingen midlertidigt afbrudt ef en gruppe demonstranter, der råbte slagord […]

Et sidste ord

Noget godt bliver der da gjort for naturen.

Onsdag den 10. april

Til valg med Dior-tasker og masser af hunde

Onsdag er der parlamentsvalg i Sydkorea. For landets mindretalspræsident Yoon Suk Yeol er det en afgørende test af, om hans parti er blevet svækket af en række dårlige sager om ægtefællen Kim Keon Hee.

En lille avis til vågne læsere

Prøv 30 dage

Kære læser

Seniorklimakvinder rocks!

KlimaSeniorinnen! Alene gruppens navn – denne svært oversættelige samlebetegnelse for godt 2.400 alderstegne schweiziske kvinder (‘Seniorklimakvinder’?) – er nærmest årsag nok til at omtale dem i en avisleder. Nu er der endnu mere grund til det. Tirsdag gav Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg kvinderne medhold i, at den schweiziske stat har været alt sløv i […]

Det bedste vi har set

De ejer Akademisk Boldklub

Der kan man bare se. Hvis du går ind på The New York Times’ hjemmeside og skriver ‘Akademisk Boldklub’, så dukker der en artikel frem. Den handler om en gruppe på omkring 140 personer, hovedsageligt newyorkere, der for halvandet år siden gik sammen om at købe den hæderkronede, men lavtrangerende gamle danske fodboldklub AB. Nu vil de gerne have den op i 1. division. En nuttet historie, men som en yngre person i Føljetons redaktion tilføjer: “Særligt hvis man ser bort fra, at det også er et symptom på meget af det, der er galt med moderne fodbold.”

Tortur på Krim

Rusland har skabt et uhyggeligt netværk af straffekolonier på den besatte Krim-halvø, hvor ukrainere tilbageholdes og tortureres under umenneskelige forhold. Artikel i Vanity Fair (i samarbejde med den journalistiske sammenslutning The Reckoning Project).

Umenneskelig uvished

Gennem de seneste 10-15 år er det blevet sværere for flygtninge at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark. Godt 120.000 mennesker lever på midlertidig opholdstilladelse. Lederne af Røde Kors’ og Dansk Flygtningehjælps integrationsindsats har en fælles kronik i Information, hvor de opridser, hvilke omkostninger den stramme flygtningelovgivning har på alle niveauer. “Flygtninge i Danmark har brug for perspektiv og håb for tilværelsen, oplysning om deres rettigheder og systematisk social støtte, så de opnår tryghed og handlekraft i deres liv. Det er ikke alene vigtigt for det enkelte menneske, at vi lykkes med integrationen, men også for vores fælles velfærdssamfund,” skriver de.

Spisesedlen

Bjarni Benediktsson bliver ny statsminister i Island.

Skat bruger geolokationsdata til at overvåge borgere.

Den amerikanske delstat Arizona genindfører abortforbud med lov fra 1864.

Irland vil formelt anerkende Palæstina, siger udenrigsminister Micheál Martin.

Europa-Parlamentet giver godt 14 mio. kr. i støtte til fyrede medarbejdere fra Danish Crowns lukkede slagteri i Sæby.

Sabotagevagten Karl Edvard Nielsen har fået fjernet sin gravsten fra Mindelunden.

Tusindvis af børn usikre på deres kønsidentitet er ifølge ny rapport blevet svigtet af de britiske sundhedsmyndigheder.

Nærsynet

Bagom våbeneksporten

Den tyske kansler Olaf Scholz forholder sig helt “rolig”, selvom han er blevet stillet for Den Internationale Domstol i Haag – FN’s højesteret. Nicaragua sagsøgte i marts Tyskland for at “gøre det nemmere at begå folkedrab” ved at eksportere våben til Israel og suspendere hjælpen til FN’s hjælpeorganisation UNRWA. Sidste år kom en tredjedel af Israels […]

Et sidste ord

Har du også undret dig over, hvordan en total solformørkelse ser ud fra rummet? Så har Den Europæiske Rumorganisation svaret.

Føljeton er tilbage i morgen – forhåbentlig i fuldt sollys.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12