1. april 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvordan siger man aprilsnar på kinesisk?

Etbarnspolitikken bliver genindført med øjeblikkeligt varsel. Resten af dyrene i Hundredmeterskoven bliver sparket langt over på den anden side af den Kinesiske Mur, hvor den påståede systemkritiker og gule bjørn Peter Plys – kendt for sin lighed med præsident Xi Jinping – har befundet sig siden 2018. Det kinesiskejede sociale medie TikTok (i Kina kaldet […]

Kære læser

Stemmeseddel-semantik er storpolitik

Som man spørger, får man svar. Sådan ved enhver, der har prøvet at lave en spørgeskemaundersøgelse. Og sådan ved i hvert fald også de erfarne embedsmænd i Udenrigsministeriet, der har forberedt det lovsforslag, som netop er sendt i høring, og som rummer ordlyden til spørgsmålet på stemmesedlen til den snarlige EU-folkeafstemning. Med flertallet sikret på […]

Det bedste vi har set

Håndholdt Tantholdt

Håndholdt Tantholdt

TV 2’s krigskorrespondent Rasmus Tantholdt har lavet en webdok fra Ukraine, fordi han “gerne vil give jer et mere personligt indblik i krigen end det, I får på tv“. Det er lige på grænsen, hvis man er ligeglad med, at han holder med AGF, eller om han savner sin kæreste, tv-værten Natasja Crone. Men resten er godt, oplysende og skræmmende.

Krig med Rusland? Finland har en plan

Krig med Rusland? Finland har en plan

Finnerne, der står uden for Nato, har gennem årtier rustet sig mentalt på muligheden for en konflikt med deres russiske nabo. Financial Times har historien. På billedet, der er fra 2018, møder en finsk julemand en russisk Fader Frost (det er ikke en del af planen).

Nicolas Cage har en forklaring på det hele

Nicolas Cage har en forklaring på det hele

Guderne skal vide, at den amerikanske skuespiller Nicolas Cage har været med i nogle rædselsfulde film de seneste 10-15 år, men det er der åbenbart en forklaring på – i hvert fald delvist: Han havde pådraget sig en milliongæld (i dollars), som skulle betales af. Hvorom alting er: Herrebladet GQ har et portræt af ham, som er skægt at læse. Han var jo god i Lunefulde måne (1987) og Vilde hjerter (1990). Vi håber ikke, at du har set Face/Off (1997) med ham og John Travolta.

Spisesedlen

Putin kræver betaling i rubler for gas. Ruslands præsident Vladimir Putin underskrev torsdag et dekret om, at købere fra på fredag kun kan betale for russisk gas med den russiske møntfod rubel. Udmeldingen ses som et forsøg på løfte kursen, efter rublen er blevet hårdt ramt af de økonomiske sanktioner mod Rusland. Tysklands økonominister Robert Habeck afviser kravet og kalder det for “afpresning“.

Nato anmoder Danmark om at sende soldater til Letland. På et pressemøde tirsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen er villig til at sende en kampbataljon på 800 soldater til Letland for at bidrage til Nato’s forsvar, såfremt organisationen ville anmode om det. Torsdag anmodede Nato så officielt om en dansk bataljon i Letland, hvorefter regeringen fremsatte beslutningsforslaget for Folketinget. Forslaget skal førstebehandles fredag i næste uge.

Barbara Bertelsen skal genafhøres af minkkommissionen. Minkkommissionen, som undersøger forløbet omkring pressemødet d. 4. november 2020, hvor regeringen uden lovhjemmel beordrede alle danske mink aflivet, har indkaldt tre højtstående embedsfolk til genafhøring. Heriblandt er departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen, som skal afhøres fredag kl. 13.

54 arresterede og 50 sårede efter store demonstrationer i Sri Lanka. Politiet måtte torsdag nedlægge udgangsforbud, efter demonstranter forsøgte at storme Sri Lankas præsident Gotabaya Rajapaksas hjem. Det skete under voldsomme protester mod regeringens håndtering af landets økonomiske krise, som efterlader store dele af befolkningen uden gas, benzin, medicin og basale fødevarer. Udgangsforbuddet blev ophævet igen fredag.

Shanghai udvider coronanedlukning. Kinas største by og finansielle centrum skulle fredag være genåbnet efter fire dage i nedlukning. Men nedlukningen er nu blevet udvidet med 10 dage for de borgere, som bor i en bygning, hvor der har været smitte, og tre dage for dem, der bor i nabobygningerne. Den omfattende nedlukning, der blev annonceret sent torsdag aften, er et led i Kinas ‘nul-Covid’-politik.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12