1. august 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den republikanske rædsel

Republikaneren fra helvede (Florida) Ron DeSantis, der går efter at blive USA’s næste præsident, har markedsført sin politik som Trumpisme uden Trump. Indtil videre er hans strategi dog ikke slået igennem. Amerikanerne – i hvert fald den republikanske slags – vil nemlig gerne have Trump. Ifølge en ny meningsmåling fra The New York Times – […]

Kære læser

Internettets værste X-empel

Det går stadig ikke stille for sig hos Twitter, der henover sommeren er blevet omdøbt til verdens sejeste bogstav, altså “X”. Gad vide, hvad Elon Musk finder på som det næste? Føljeton kommer med nogle bud.

Det bedste vi har set

Et menneske ved navn Joyce

Et menneske ved navn Joyce

“Jeg har ofte følt, at jeg på en måde er et meget neutralt menneske, og at jeg nærmest ikke har nogen personlighed. Som om jeg er et neutralt eller gennemsigtigt medie.” Traileren til Stig Björkmans dokumentarfilm om den nu 85-årige amerikanske forfatter Joyce Carol Oates. Filmen har været 16 år undervejs – ni af dem gik med, at hun sagde nej til at medvirke. Den ser god ud.

Frisk fra ferielandet

Frisk fra ferielandet

Det er også nemt at tabe overblikket i varmen (eller regnen). Særligt når det gælder dansk politik, der mestendels kører på vågeblus for tiden. Dermed ikke sagt, at der intet sker. Altinget har været så gode at opsummere de vigtigste sommerdebatter, fra frisatte flagstænger til opsparingsbaseret ældrepleje.

“Og her er der vindmaskiner til, når man vil have vind i håret”

“Og her er der vindmaskiner til, når man vil have vind i håret”

En tur rundt i Ragnar Kjartanssons atelier i Reykjavik med kunstneren selv som guide. Louisiana Channel, video – og alle 11 minutter og 27 sekunder værd.

Spisesedlen

Rusland tvinger 60.000 civile fra besatte territorier i krig. Det hævder Ukraines efterretningstjeneste, som beskriver, at folk bliver fanget på åben gade, og at studerende rives ud af deres klasseværelser. De tilfangetagne civile får angiveligt kun lov til at skifte tøj før de sendes direkte til fronten, lyder det fra det ukrainske medie Pravda, der kalder det en “voldelig mobilisering”.

Senegals myndigheder opløser oppositionsparti og lukker internettet. Det sker få timer efter, at lederen for oppositionspartiet PARTEF Ousmane Sonko blev arresteret for at opildne til oprør. Sonko blev i juni idømt to års fængsel for seksuelle overgreb – en dom, som Sonko og hans støtter kalder politisk motiveret. Politikeren har vundet stor popularitet blandt landets unge og bliver anset for at være en trussel mod det regerende parti.

Den britiske regering udtrykker støtte til olie- og gasindustrien. Regeringen vil øge udvindingen af olie og gas i Nordsøen. Det sker, fordi Storbritanniens problemer vedrørende energimangel og jobsikkerhed overskygger debatten om klimaforandringer. Fra premierminister Rishi Sunak lyder det at “det er nødvendigt at vi forstærker vores energisikkerhed og kapitaliserer på den uafhængighed”.

Salget af elbiler er steget med over 80 pct. i juli. Sammenlagt udgjorde opladelige biler nemlig 42 pct. af personbilsalget. Dermed er antallet af solgte elbiler næsten fordoblet. Det viser en ny opgørelse fra De Danske Bilimportører, der konstaterer, at “danskerne har stor appetit på nye biler”. For elbilerne indtager bilmarkedet med høj fart på trods af både rentestigninger og økonomisk usikkerhed.

Vådeste juli nogensinde målt i Danmark. Den knastøre juni, der blev den mest solrige siden 1920 og på rekordtid nåede et maksimum på tørkeindekset, er blevet efterfulgt af en drivvåd juli med kun tre dages tørvejr. Med en samlet nedbørssum på 140,7 mm regn, er der faldet mere end dobbelt så meget som i en almindelig juli måned.

Et sidste ord

Hvad man dog kunne gøre.

Føljeton er tilbage i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12