1. december 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tiden er løbet fra corona-nationalismen

Den er god nok: Frøken Klokken er gået på pension. Efter at have serviceret folk med præcise tidspunkter i en menneskealder (82 år), kan man ikke længere ringe til hende. Det er godt det samme. Som kommerciel direktør i TDC NET, Robert Dogonowski, påpeger, er er tiden ligesom løbet fra Frøken Klokken. Ironisk nok blev mobiltelefonen […]

Kære læser

Magdalena er vågnet til et mareridt

Nyheden om, at Magdalena Andersson var blevet valgt som Sveriges første kvindelige statsminister, blev udsendt en postgang for tidligt her i sidste uge. Men nu og efter et kaotisk forløb skulle den endelig være god nok: Den 54-årige socialdemokrat har netop præsenteret sin nye etparti-regering, efter hun blev (gen-)valgt med den smalleste margin mandag eftermiddag. […]

Det bedste vi har set

Sæt dig ned, Batman

Sæt dig ned, Batman

“Her kommer en breaking nyhed: Du arbejder ikke med nyheder. Det er dejligt, at du har lyst til at være velinformeret, men skal en protest i Belarus virkelig fjerne dit fokus fra dit barns fodboldkamp? Empati er en god ting, men har du virkelig brug for at blive distraheret fra et stille, introspektivt øjeblik for at blive gjort opmærksom på et mudderskred, en oversvømmelse eller en anden naturkatastrofe på den anden side af kloden? Du er ikke den første, der skal reagere. Det eneste, du ender med at reagere på, er den lokkemad, nyhedsorganisationer smider i dit ansigt … Du er ikke Batman. Du kommer ikke til at reagere på nyhedsnotifikationerne, så de kan vente.“ Opsang fra en nyhedsjournalist, som faktisk synes, du bør bruge din tid på noget andet end de notifikationer, han sender dig. Vi vil gerne supplere med at foreslå dig at slå alle dine SoMe-notifikationer fra. Men ikke dine mail-notifikationer. Du skal selvfølgelig vide, hvornår Føljeton kommer.

Dronningen af Barbados hedder Rihanna

Dronningen af Barbados hedder Rihanna

Tirsdag overgik østaten Barbados fra at være et konstitutionelt monarki til at være en republik. Dronning Elizabeth II er blevet sat på porten, landet har fået sig en præsident, og som en åndelig erstatning for den rynkede engelske kronjuvel er sangeren Rihanna blevet udnævnt til folkehelt. Det hele sker som et led i en længere proces, landet har været igennem, for at lægge sin kolonitid bag sig. På mange måder er Barbados nemlig blevet et mikrokosmos for mange af de kampe, der er blevet taget i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsens protester. Spændende reportage fra The Guardian.

Et studie udi ansvarsfralæggelse

Et studie udi ansvarsfralæggelse

TV 2’s nyhedsdirektør Ulla Pors var tirsdag i Deadline for at fortælle, at hun aldrig har oplevet sexismen, der ifølge tv-vært Cecilie Beck “gennemsyrede hele nyhedsorganisationen“ på TV 2, at hun først mandag blev opmærksom på problemets omfang (omend advokatundersøgelsen blev fremlagt sidste år), og at hun fremadrettet vil sikre, at praktikanter og ansatte, der udsættes for sexisme eller overgreb, ved, hvor de skal gå hen. For den slags kan jo ikke undgås. Betryggende.

Spisesedlen

Fagbevægelsen blokerer for særskilt lønløft til sygeplejersker. Efter pres fra flere partier forhandler regeringen nu om at sikre flere penge til hospitalerne, hvor sygeplejersker har protesteret og truet med opsigelser over deres løn- og arbejdsvilkår. Men pengene skal ikke gives som generelle lønstigninger, men som betalinger for konkret overarbejde, advarer Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, i Jyllands-Posten: “Det vil være enormt kortsigtet og populistisk og kun føre til en voldsom splittelse blandt lønmodtagerne, hvis man tilgodeser én gruppe. Det er fuldstændigt vanvid.“

Honduras får sin første kvindelige præsident. Landets konservative regeringsparti har indrømmet sit nederlag, efter mindst 52 pct. af stemmerne fra søndagens valg er talt op og viser et stort forspring til oppositionspartiets kandidat Xiomara Castro. Hun bliver ikke bare den første kvinde på posten, men også den første leder fra venstrefløjen, siden hendes mand, Manuel Zelaya, blev væltet i et kup i 2009.

Regeringen offentliggør ghettoliste. Tre boligområder udgår af den liste over boligområder, der nu er omdøbt fra ghettoer til parallelsamfund. Det oplyser Indenrigs- og Boligministeriet i en pressemeddelelse. Tusinder forventes onsdag eftermiddag at demonstrere på Christiansborgs Slotsplads for helt at få afskaffet listen, hvis kriterier “diskriminerer og forskelsbehandler beboerne“ og er med til at “rive tusindvis af menneskers hverdag og drømme itu“.

Flertal mener, at regeringens coronaråd ikke er tilstrækkelige. Det er første gang siden maj 2020, danskerne mener, at regeringen bør gøre mere for at begrænse coronasmitten. Det viser data fra HOPE-projektet, der hver uge analyserer danskernes adfærd og holdninger under corona. Den nyeste rapport kan læses her.

Trump blev testet positiv tre dage før Biden-debat. Det afslører den tidligere præsidents fjerde og sidste stabschef Mark Meadows i en ny bog. I bogen skriver Meadows, at “intet kunne stoppe“ Trump i at gå på scenen, da han sidste år deltog i en tv-debat med sin efterfølger Joe Biden i Cleveland – få dage før han blev indlagt med Covid-19.

 

Et sidste ord

Husk godt med tøj, hvis du bevæger dig ud i dag. Vejrguderne varsler snestorm, og måske du møder Lord Coldemort på vejen.

Pas på dig selv, til vi ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12