1. juli 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Afsløret som voksenbaby

Kender du typen: Bizart blondt hår? Opfører sig ofte som et selvoptaget enebarn? Mest kendt fra sladderpressen? Og med konstante og spektakulære udsagn om alt mellem himmel og jord, som så til gengæld sjældent er tænkt igennem i detaljen? Det kunne oplagt være den hollandske islamkritiker Geert Wilders. Eller den republikanske præsidentkandidat, ejendomsmogulen Donald Trump. Men manden i […]

Det bedste vi har set

Canadiske venligboer

Venligboerne findes ikke kun i Danmark. Overalt i den vestlige verden har almindelige borgere i løbet af det seneste år forsøgt at tage over dér, hvor myndighederne enten har svigtet eller ikke tilbyder hjælp til de millioner og atter millioner af mennesker, der er på flugt fra krig og kaos. De er trådt ind med håndgribeligt nærvær og omsorg. I Canada har op til flere tusinde familier nu tilsluttet sig en form for adoptionsordning, hvor syriske familier får tilknyttet en værtsfamilie. Jodi Kantor og Catrin Einhorn har været i Toronto og besøge de nordamerikanske venligboere.

Kinesiske kvinder i kønskamp

Demokrati bliver nok aldrig en by i Kina, men hver eneste dag protesterer tusindvis af folk i det enorme land – i op til hundredvis af daglige små-demonstrationer og aktioner mod hverdagsproblemer og lokale spørgsmål. Den kinesiske variant af Facebook, mikrobloggen Sina Weibo, har gjort organiseringen langt lettere. Senest er kinesiske kvinder begyndt at gøre fælles virtuel front mod den udbredte voldtægtskultur og tabuiseringen af hustruvold i hjemmene. Kerry Allen fra BBC tegner her et tankevækkende billede af et spirende civilsamfund i Kina, som trods massiv overvågning, censur og mediekontrol udnytter digital teknologi til at sætte kontroversielle emner på dagsordenen. Dét er trods alt en begyndelse.

Spisesedlen

Ozonlaget er ved at hele. Dagens bedste nyhed: Det globale forbud mod freon virker, og nu begynder ozonlaget langsomt at reparere sig selv.

Nedgradering af EU’s kredit. Storbritannien er allerede blevet nedgraderet, og nu følger hele unionen efter med et lille hak i vurderingen.  Fra AA+ til AA. Brexit vil ifølge Standard & Poor’s give mindre budgetfleksibilitet – og svække den politiske solidaritet.

Første førerløse trafikdrab. Det værste motorvejs-fremtidsmareridt er nu en blodig realitet: Tesla erkender, at en person er blevet dræbt, mens hans bil kørte på autopilot-drive.

Nobelprismodtagere hylder GMO. 110 af verdens førende forskere angriber Greenpeace for at bekæmpe genmodificering – som nobelprismodtagerne mener kan redde kloden.

25 år uden recession. Det kan de nu prale af ‘down under’. Det har givet Australien en af de højeste levestandarder i verden. Det skyldes angiveligt nogle rigtige valg – og held!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12