1. juni 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kunstige bekymringer

Hvor farlig er kunstig intelligens? Det kommer nok an på, hvem der bruger det – og til hvad. I USA står advokaten Steven Schwartz – ironisk nok – til selv at blive sigtet, efter han har brugt ChatGPT til at “hjælpe” ham med sit arbejde. Schwartz havde bedt chatbotten om eksempler på tidligere retssager mod […]

Kære læser

Frederiksen er nr. 3 på Nato-listen

Selvom statsminister Mette Frederiksen (S) er blandt de mest oplagte kandidater til at blive Nato’s næste generalsekretær, er det ikke så sandsynligt, at de øst- eller sydeuropæiske lande vil acceptere, at posten for tredje gang i træk skal gå til en skandinav.

Det bedste vi har set

Klimaet og en hooligan-hest

Podcasten Den Dyriske Time har besøg af Alternativets klimaordfører Theresa Scavenius. De har en god samtale om dansk klimapolitik, og det er ganske sjovt, “hvis det ikke også var sørgeligt”, som en skriver i en kommentar på Instagram. Find podcasten her.

+ Naturvejleder og museumsinspektør Morten D.D. Hansen har lagt sin månedlige opdatering om heste og kvæg i Molslaboratoriet ud på Facebook. “Vi har udtaget endnu en hooligan-unghingst for at skabe mere ro i flokkene,” skriver han. Læs også, hvad hestene spiser. Det er bogstaveligt talt helt vildt. (Det er ikke hooligan-unghingsten på billedet).

El Mondo, som vi kalder ham

El Mondo, som vi kalder ham

Uden at skulle gøre det til mere, end det er, er det en kunst at skrive et nyhedsbrev. De fleste medier og enkeltpersoner fejler eklatant, når de forsøger sig udi genren. Men ikke Christian Monggaard, der efterhånden har skrevet filmanmeldelser for Dagbladet Information i tre femtedele af en menneskealder. Selvom han nogle gange sludrer sig gennem ‘Monggaards Univers’, som han kalder sit personlige nyhedsbrev, så er den nørdede underholdningsværdi høj. Hans stil kan måske karakteriseres som en sær kombination af barnlig begejstring og livstræthed. Seneste udgave er netop kommet på gaden. Tjek det ud og skriv dig op til El Mondos charmerende skriverier.

Men du skal være rig – meget rig

Men du skal være rig – meget rig

Evan Osnos i The New Yorker: ‘Hvordan du hyrer en popstjerne til din private fest‘ (blød betalingsmur).

Spisesedlen

Nationalbanken lover lysere tider for finanssektoren. Inflationen er faldende, og bankerne er bedre rustet til at modstå uro. Det er konklusionen i den danske centralbanks halvårlige analyse af finansiel stabilitet, der udkom torsdag. Samtidig med højere renter varsles det, at der i 2023 er 36.000 flere mennesker end for to år siden, der ikke har råd til at opretholde “et beskedent forbrug” og betale deres gæld.

Ben Roberts-Smith taber injuriesag om krigsforbrydelser. Australiens mest hædrede soldat stod bag eller er medskyldig i en række drab på civile, vurderer en dommer i Sydney efter en årelang retssag. Som udsendt i Afghanistan har han “med al sandsynlighed” sparket en fange i håndjern ud over en klippe og beordret ham skudt, dræbt en ældre mand, der gemte sig i en tunnel, og skudt en tredje med benprotese.

Repræsentanternes Hus godkender gældsaftale. Den ene halvdel af den amerikanske kongres har natten til torsdag stemt ja til den midlertidige aftale om at suspendere gældsloftet, der søndag blev indgået mellem præsident Joe Biden og kammerets republikanske leder, Kevin McCarthy. Dermed mangler den kun at komme igennem Senatet, for at USA undgår betalingsstandsning d. 5. juni.

PwC-revisorer har smidt millioner i udskældt ejendomskoncern. Seks af revisionshusets partnere har udbudt lån for over 100 mio. kr. til DBO Real Estate Denmark, der har flere afgørelser og domme imod sig for at forsøge at presse lejere ud af deres boliger. Det viser en kortlægning foretaget af DR og Børsen. De involverede vil nu trække sig som långivere, oplyser PwC.

SAS præsenterer igen milliardunderskud. Underskuddet på 1,525 mia. svenske kroner, der torsdag blev præsenteret med flyselskabets halvårsregnskab, er på niveau med tallene i samme kvartal sidste år. Det er de til trods for, at omsætningen i mellemtiden er øget med godt 2 mia. kr. “Det er svage tal […] Indtjeningen står i det store hele i stampe,” siger Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank.

Et sidste ord

Mennesket eller maskinen?

Vi ved i hvert fald godt, hvem vi hepper på.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12