1. maj 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Solstik og stammementalitet

Så blev det mandag og den første dag i maj – også kendt som 1. maj. Der er gået nogle år, siden det føltes 100% naturligt for os her på Føljeton at tage hen i Fælledparken og smide os i græsset med en kasse øl. Det var nok en gymnasierelateret aktivitet, må vi indrømme, og det var, som […]

Kære læser

Kendsgerningernes krise

I den seneste tid har der lydt advarsler om en stigende mistillid til evidensbaseret forskning og en udbredt tendens til at favorisere anekdotisk viden. I føljetonen Kendsgerningernes krise, som indledes i dag, undersøger Jeppe Carstensen den påståede mistillids omfang og skriver i løbet af ugen fra en af Europas højest beliggende forskningsstationer, hvor den data og viden, vi ifølge aktivister og eksperter bør kere os om, produceres i hobetal.

Det bedste vi har set

Forleden døde en af performancekunstens store fædre, newyorkeren Vito Acconci, 77 år gammel. Føljetons Oliver Stilling har stykket et lille portræt sammen. Det skylder vi ham.

Spisesedlen

Nu ryger Danmark ud af Europol. Det sker som en konsekvens af folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015. Det er dog i sidste øjeblik lykkedes at få en aftale, der sikrer Danmark fortsat samarbejde – dog på nedsat blus. Lektor i international straffeproces kalder indholdet ”imponerende godt”.

Brand i svensk stormoské kan være påsat. Det oplyser svensk politi, der efterforsker hændelsen som et brandattentat. Sent søndag aften formodes ukendte gerningsmænd at have sat ild til facaden på den 6.000 kvadratmeter store bygning. Moskéen var næsten affolket, og ingen meldes tilskadekommet.

Tvangen stiger igen i psykiatrien. Det går stik mod den plan SRSF-regeringen, V og K lavede i 2013, hvor man blev enige om at reducere tvang i psykiatrien markant inden 2020. Men nu går det den gale vej. På landsplan stiger antallet af bæltefikseringer – og særligt Midtjylland trækker i den gale retning.

Demokrater og republikanere enige om budget. Aftalen blev indgået i Kongressen natten til mandag og løber frem til det nye finansår, der starter 1. oktober. Dermed er det lykkedes at afværge en budgetkrise, der midlertidigt kunne have lukket ned for dele af det offentlige i USA.

Antallet af dræbte afghanske sikkerhedsstyrker er ”chokerende højt”. Selvom antallet af voldelige episoder også i år har været dalenede over vinteren, har Taliban dræbt flere afghanske sikkerhedsstyrker, end det er normalt for årstiden. Alene i januar og februar mistede 807 livet. Det viser en ny rapport fra den amerikanske overvågningsenhed SIGAR.

Et sidste ord

Du husker 90’er-tv-serien X-Files, ikke – med agenterne Scully og Mulder, spillet af Gillian Anderson og David Duchovny. Det er noget med, at de aldrig får dyrket eksplicit hed sex , selv om det ligger i luften, at de kommer til at gøre det. I den forbindelse er den populære Gillian Anderson faldet over en ret genial spilleliste fra en fan. Yes, man kan sige meget med en spilleliste.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12