1. maj 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Yahya Hassan: Den vildeste domptør

”Hvad er en Digter? Et ulykkeligt Menneske, der gjemmer dybe Qvaler i sit Hjerte, men hvis Læber ere dannede saaledes, at idet Sukket og Skriget strømme ud over dem, lyde de som en skjøn Musik.” Søren Kierkegaard, Enten-Eller   Smerten var allestedsnærværende i Yahya Hassans forfatterskab. Men den var ikke altid skøn. Digtene, den affødte, […]

Kære læser

Hvad nu hvis han faktisk er død …

Rygtemøllen kører hurtigt i disse dage: Hvor er Kim Jong-un? Den nordkoreanske leder har ikke vist sig siden d. 11. april, og han har misset flere store nationale festdage, hvilket bestemt ikke er normalt for overhovedet i den kommunistiske stat. Kim Jong-uns forsvinden har skabt grobund for alverdens spekulationer. Er den koreanske diktator død? Er […]

Det bedste vi har set

Det poetiske maskingevær

Det er jo overhovedet ikke ”det bedste,” når nogen dør, og slet ikke så tidligt, så alt for tidligt. Vi har alligevel samlet en lille  Yahya Hassan-buket i denne sektion.

+ Khaterah Parwanis bevægende ‘Afsluttende ord‘ til Yahya. ”Jeg elskede hans vanvid, hans ustyrlighed, og hans store kæft. Han var gadens, bundens, rodløshedens og voldens værste konsekvens, en konsekvens jeg har kendt og mærket gennem mit eget liv, og som jeg ved er umulig at tøjle. Den form for vrede og uro kører 30.000 km i timen, og der findes ingen helte i verden, der på den civiliserede side kan bremse farten. Et produkt af vold, der ikke adlyder ord.”

++ ‘Ett poetiskt maskingevär’. P1 Kultur på Sveriges Radio har nærmest lige færdiggjort denne meget anbefalelsesværdige 31 minutter lange reportage om Yahyas litterære liv. Den favner alt fra debuten til comeback’et i 2019.

+++ Yahya Hassan debuterede faktisk med 12 sider i tidsskriftet Victor B. Andersen’s Maskinfabrik (38. årgang, nr. 50, september 2013) en måned før, Gyldendal sendte YAHYA på gaden. ”HVOR ER MIN JORD”.

++++ ”Godt du kom. Du skal vide, at ingen af os er vrede på dig.” Historien bag fotoet herover.

+++++ ”Jeg leder efter ting, der fortæller noget om de mennesker, der bor her.” En 8 minutter lang video lagt ud på YouTube i februar 2013. Et fint portræt. Sådan vil vi huske ham. Søde Yahya.

++++++ 13 minutter med en ung Yahya i Deadline på DR 2 i forbindelse med udgivelsen af YAHYA i oktober 2013.

+++++++ Martin Krasniks telefoninterview med Yahya på Retspsykiatrisk Afdeling i Skejby i november sidste år.

Rembrandts elefant og en million andre artefakter

Rembrandts elefant og en million andre artefakter

Vi går all in på kunst i sektionen i dag, sådan er humøret. Trænger du til at komme ud og opleve noget kultur, så besøg det helt igennem vidunderlige British Museum i London online. På denne blog præsenterer museet selv 11 indgange til samlingen. Det er i det hele taget en ret fed blog. På billedet: En elefant af Rembrandt.

Peter af Verona og de andre visuelt stimulerende helgener

Peter af Verona og de andre visuelt stimulerende helgener

Waldemar Januszczak, som er kunstkritiker på den britiske avis The Sunday Times, skriver på Twitter: ”Du kender følelsen af at vandre igennem en italiensk kirke, og der er så mange altertavler fulde af så mange helgener, og de siger dig intet, fordi du ikke aner, hvem de er? Nuvel, den følelse er så meget YESTERDAY! For her er #WaldysGuideToSaints”. Og så bør du slå til, hvis du genkender det, han snakker om. Der følger i hvert fald en suveræn Twitter-tråd om helgener i kirkekunsten. Vores favorit er nok Peter af Verona – ham med kødkniven gennem hovedet.

Spisesedlen

Yahya Hassan er død. Digteren blev ifølge DR fundet død i sin lejlighed i går. Han blev 24 år gammel. Ifølge politiet er der intet, der tyder på en kriminel handling. Yahya Hassan blev et kendt navn i Danmark, da han tilbage i 2013 udgav sin selvbetitlede digtsamling. Den solgte 120.000 eksemplarer, og den blev dermed den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien.

PET og politi i aktion mod muligt terrorangreb. Én person blev i går anholdt for mistanke om planlægning af et terrorangreb i Danmark. Det fortalte Københavns Politi i går på et pressemøde. Ifølge chefpolitiinspektøren har den anholdte mand blandt andet forsøgt at anskaffe sig skydevåben og ammunition.

Smittetrykket stiger efter genåbning. Nye beregninger fra Statens Serum Institut viser, at smittetrykket er vokset fra 0,6 til 0,9. Det betyder, at en person, som er smittet med COVID-19, i gennemsnit smitter 0,9 nye personer. Så længe smittetrykket er under 1,0, er sygdommen stadig aftagende i Danmark.

Bevæbnede mænd stormer regeringsbygning i Michigan. Hundredevis af vrede demonstranter samlede sig i går foran regeringsbygningen i den amerikanke delstat. De er utilfredse med, at den demokratiske guvernør, Gretchen Whitmers, ønsker at forlænge corona-nedlukningen af staten. På et tidspunkt krævede nogle af demonstranterne sig adgang til regeringsbygningen. Flere af dem var bevæbnede.

Ny aftale: Ældre kan få besøg på plejehjem. Alle Folketingets partier undtagen Venstre har indgået aftale, som blandt andet sikrer, at ældre på plejehjem kan få besøg. Det skriver DR. Der er afsat 165 mio. til aftalen, der skal sikre, at besøgene fx kan ske ved hjælp af etablering af besøgspavilloner, midlertidige udestuer og lignende tiltag. Venstre meldte sig ud af aftalen, da de ikke mener, den er ambitiøs nok.

Et sidste ord

Lad os slutte af på en opløftende note: ”Inspector Gadget” for otte celloer – alle sammen spillet af den samme. Noget godt kommer der da ud af det her coronacirkus.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12