1. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Rwanda: et innovativt land?

Glem alt om Buzz Aldrin og Neil Armstrong. Michael Collins – Apollo 11-missionens sande helt – døde onsdag, 90 år gammel. Mens de to førstnævnte fik lov til at vandre på Månens overflade, måtte Collins stoisk blive tilbage i rumfartøjet. Tænk, hvilken støbning man skal være gjort af for at tage til takke med dén […]

Kære læser

Kan man snige sig til samleje?

Man kan tilsnige sig meget. Småkager, når mor kigger væk. En tur bag rettet selvom man ikke har et kørekort. Og, viser det sig, samleje. Det siger i hvert fald straffelovens §221. Spørgsmålet er, om den lov trænger til en opdatering i lyset af Danmarks nye samtykkebaserede voldtægtslov. Føljeton har spurgt strafferetsprofessor Trine Baumbach og jurist og direktør i KVINFO, Henriette Laursen.

Det bedste vi har set

Mine aftener i fængsel

Mine aftener i fængsel

Fascinerende langlæser om den cinefile bankrøver Rédoine Faïd. Op igennem 90’erne var hans bankrøverier og fængselsflugter spækket med referencer til de filmskabere, han beundrede mest: Quentin Tarantino, Kathryn Bigelow og Michael Mann for bare at nævne et par stykker. Nu sidder Faïd i et højsikret fængsel, men at dømme ud fra hans autobiografi, er der ikke noget, der tyder på, han har tænkt sig at blive hængende: “Der er en dræbende stilhed i cellen. Jeg kan ikke høre længere. Hvis jeg bryder ud her til morgen, bliver det for at efterlade stilheden bag mig.“

Dansk politiks internetkrigere 

Dansk politiks internetkrigere 

Hvordan er Lars Boje Mathiesen fra det lille parti Nye Borgerlige endt med at være indehaver af den 7. mest likede politikerside på Facebook? Ved at føre guerillakrig i mediernes kommentarspor, skriver Sarah Steinitz, der er partner i Analyse og Tal. Flere og flere politikere udnytter nemlig, at Facebooks algoritmer skubber deres kommentarer helt frem i bunken. Vildt smart – og lidt uhyggeligt.

Videnskab til folket

Videnskab til folket

Hvordan bliver coronavacciner lavet? Vi kan ikke forklare dig det, vi er blot dødelige. Men det kan de dygtige videnskabsfolk hos Pfizer heldigvis, og The New York Times har lavet en lækker interaktiv fortælling til at understøtte forklaringen.

Spisesedlen

Natten til mandag blev der skrevet dansk filmhistorie ved den amerikanske Oscar-uddeling, da Mikkel E.G. Nielsen vandt en Oscar for sin redigering af filmen The Sound of Metal. Filmen Druk vandt prisen for ‘Bedste internationale film’, og således kunne danskerne fejre, at hele to gyldne statuetter nu kan stilles på nationens kaminhylde. David Dragsted skrev om prisuddelingen i mandagens ‘Kære læser’.

Instrukskommissionens anden delberetning udkom tirsdag, og her fik fem højtstående embedsfolk kritik. Ifølge kommissionen kan flere embedsfolk drages til ansvar i sagen om Støjbergs ulovlige instruks om at adskille unge asylpar. Blandt de kritiserede er den hjemsendte afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen, der sendte en ombejlet pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet videre til Udlændingestyrelsen, samt Lykke Sørensen, der var chefjurist i Støjbergs ministerium. Lars Trier Mogensen skrev om sagen i onsdagens ‘Kære læser’.

Regeringen præsenterede onsdag sit nye landbrugsudspil, som lægger op til, at landbruget skal begrænse sit CO2-udslip frem mod 2030 med godt 70 pct. En mindre del af reduktionerne skal findes ved tiltag, der kan implementeres her og nu – eksempelvis skovrejsning og udtagning af lavbundsjord – mens størstedelen skal findes gennem udvikling af nye tiltag og teknologier. Hvis det lykkes, vil det sammenlagt give en besparelse på 7,1 mio. tons CO2.

På et pressemøde torsdag præsenterede Kristendemokraterne deres nye politiske 2030-plan for Danmark. Den kommer i lyset af, at Jens Rohde mandag meldte sig ind i partiet, hvorfor de nu er repræsenteret i Folketinget. Planen indeholder et forslag til topskattelettelser, øget offentligt forbrug og større investeringer i psykiatri og sundhed. Der blev også lagt vægt på, at partiet ønsker at nedbringe antallet af aborter i Danmark. Det skrev Asta Kongsted om i torsdagens ‘Kære læser’.

EU’s konkurrencekommisær Margrethe Vestager rettede fredag skytset mod Apple, som EU mener har forbrudt sig mod de gældende konkurenceregler. Specifikt finder Europa-Kommisionen, at Apple gennem sit app-betalingssystem (hvor udviklere tvinges til at afgive 30 pct. til Apple) har fået en ”dominerende markedsposition for distribueringen af musikstreamings-apps gennem App Store”. Apple har nu 12 uger til at svare på kommisionens indvendinger.

Et sidste ord

Er det ølhunden, der glammer? Eller er du allerede gået i grøften?

God kampdag! Vi ses igen mandag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12