1. marts 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Klimaet – der er noget at arbejde videre med

Det er sikkert en trist oplevelse at være klimaminister og føle, at man arbejder i døgndrift for verdens vigtigste projekt – en grøn omstilling – og så kommer Klimarådet og stikker en kæp i hjulet med en rapport, der kritiserer ens indsats sønder og sammen, sådan som det var tilfældet fredag i sidste uge. Konklusionen […]

Kære læser

Danmark med i ny vaccine-bande

Den genopblussede debat om den danske corona-bekæmpelse bygger på ønsketænkning. Politikerne på Christiansborg kæmper for at genvinde kontrollen med samfundet og kommer derfor løbende med nye forslag til en hurtigere genåbning. Men den ubekvemme sandhed er, at politikerne ikke har særligt meget kontrol: Den eneste faktor, der for alvor vil være i stand til at ændre […]

Det bedste vi har set

Den (u)reneste kunst

Den (u)reneste kunst

Styret i Aserbajdsjan er både autoritært og gennemkorrupt. Alligevel har landet ikke været lige så udsat for kritik som sine diktatoriske pendanter. Hvorfor ikke? Jo, fordi den regerende Aliyev-familie har gjort en dyd ud af at lege mæcener for alverdens kunstnere og arkitekter. De artwasher simpelthen kritikken væk. Det har Hyperallergic skrevet en lang og indigneret tekst om.

En lektion i ventilation

En lektion i ventilation

Frisk luft er nøglen til meget – også til at afværge spredningen af COVID-19 i et klasselokale. Se bare, hvor stor en forskel et åbent vindue gør. New York Times svinger penslen i indeklimaets navn.

Danmark er ikke for de intellektuelle 

Danmark er ikke for de intellektuelle 

”Vores kultur er præget af danskernes beskedne historiske erfaring med krige, nød og katastrofer, og vores kunst er derefter. Vi vil hellere udtrykke os med et glimt i øjet end blive taget i selvhøjtidelighed – og så må man undsige en del storladen kunst. Det er ikke cool at være intellektuel i Danmark. Hvis du skal spille klog, skal du lave satire”. Teater- og filminstruktør Katrine Wiedemann skyder med skarpt ovre hos Berlingske.

Spisesedlen

USA godkender coronavaccine fra Johnson & Johnson. Søndag gav de amerikanske sundhedsmyndigheder grønt lys til den nye vaccine, der udmærker sig ved kun at kræve et enkelt stik. Dermed har amerikanerne nu adgang til tre forskellige coronavacciner. Medicinalvirksomheden Johnson & Johnson forventer at kunne levere 100 mio. doser til USA inden udgangen af juni.

Mindst 18 dræbt ved demonstrationer i Myanmar. Weekenden bød på de hidtil mest voldelige indgreb over for protesterne imod det nylige militærkup. Flere steder i landet åbnede politiet ild mod demonstranter, herunder i den tidligere hovedstad Yangôn. Mindst 18 er blevet dræbt og yderligere 30 såret, oplyser FN’s Kontor for Menneskerettigheder.

47 aktivister sigtet for at overtræde sikkerhedslov i Hongkong. Mere end 1.000 pro-demokratiske demonstranter er mandag stimlet sammen uden for en retssal i Hongkong, efter hele 47 personer søndag blev sigtet for at udøve ”undergravende virksomhed” under den nye sikkerhedslov. De mange sigtelser har også ført til kritik fra både EU og USA.

Butikkerne åbner igen. I dag, mandag, kan såkaldte udvalgsvarebutikker op til 5.000 kvadratmeter atter slå dørene op, efter mere end to måneders lang nedlukning. Også udendørs kulturinstitutioner som zoologiske haver og forlystelsesparker får igen mulighed for at byde gæster velkomne, ligesom op til 25 mennesker nu må dyrke idræt sammen, hvis det altså sker udendørs.

Mads Pedersen vinder Kuurne-Bruxelles-Kuurne. Det er anden gang i træk, at den danske cykelrytter – og forhenværende verdensmester – vinder det belgiske endagsløb, der betegnes som en såkaldt semiklassiker. Pedersen tog sejren på en afsluttende massespurt efter at være blevet kørt i stilling af sin holdkammerat, Jasper Stuyven.

Et sidste ord

Som tiden dog flyver på et surfbræt.

God vind – til vi ses igen i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12