1. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Russiske undskyldninger

“Lad mig give en undskyldning på vegne af alle russere, der ikke var i stand til at forhindre denne konflikt,“ lød det i weekenden fra Oleg Anisimov, leder af den russiske delegation i FN’s klimapanel, IPCC. Panelets 195 medlemslande var mødtes virtuelt for at lægge sidste hånd på deres nyeste klimarapport, der udkom mandag, og […]

Kære læser

”Højskoler har aldrig været et middelklasseprojekt”

Er lyset for de lærde blot/ til ret og galt at stave? – N. F. S. Grundtvig Folk på højskoler ligner ret meget hinanden. Det var indtrykket, jeg fik, da jeg selv gik på højskole for 10 år siden. Det var noget med at komme fra middelklassen, have en gymnasieuddannelse og et ønske om at […]

Det bedste vi har set

Russerne bryder sig heller ikke om det her

Russerne bryder sig heller ikke om det her

Hverken den almindelige eller ualmindelige russer har nogen interesse i, at Vladimir Putin har indledt en invasionskrig mod Ukraine. Præsidenten har sin egen befolkning imod sig. Mandag kom det frem, at en række førende russiske kunstnere, herunder den ellers Putin-glade leder af Bolsjoj-teatret, Vladimir Urin, har underskrevet en antikrigserklæring. Og Zetland har en udmærket artikel om, at den folkelig modstand i Rusland blusser op.

+ Dagbladet Information: To ellers Putin-tro oligarker undsiger præsidenten (ingen betalingsmur).

Krigen på Instagram

Få timer efter de første eksplosioner i Kyjiv, begyndte to Instagram-profiler at få tusindvis af følgere. Profilerne livestreamede konflikten, og ved første øjekast så profilerne ud til at tilhøre ukrainske journalister. Men i virkeligheden er det tastaturkrigeren Hayden, der sidder bag skærmen. Han er angiveligt 21 år og fra den amerikanske delstat Kentucky: “Der er ingen der ved, hvad der sker. De vil tro på alt, hvad de ser. Jeg lægger det op, som jeg tror er sandt, og så kan de forme deres egen holdning baseret på det.“ Input Mag undersøger, hvordan Instagramprofiler kapitaliserer på krig.

Generation Z på arbejde

Generation Z på arbejde

“Klimaforandringerne giver mig vanvittigt meget eksistentiel angst,“ siger 26-årige Lillian Zhou fra den amerikanske delstat Michigan. Hun bekæmper sin angst ved at arbejde som kommunikationsmedarbejder hos en solenergivirksomhed. BBC Worklife skriver om, hvordan klimaet forandrer det, som generation Z kan – og vil – arbejde med.

Note fra den yngre del af redaktionen: Vi taler løbende med vores seniormedarbejdere om ikke at essentialisere yngre mennesker. Hukommelsen lader dog til endnu engang at have drillet.

Spion-sæler

Spion-sæler

Hvad ville du gøre med noget, der har kostet cirka 30.000 kr., som du virkelig ikke vil miste? Formentlig ikke spænde det fast på ryggen af en sæl. Men det er alligevel lige præcis det, forskere fra University of California Santa Cruz har tænkt sig at gøre ifølge Vox. Sælerne skal, helt uvidende om deres egen rolle i projektet, være med til at indsamle data, der kan hjælpe forskerne med at forstå, hvordan livet under vand forandrer sig, når planeten bliver varmere.

 Præsident til tiden

“Det ukrainske demokratis varige svigt har været forskellen i den forventede opførsel fra eliten, og den opførsel, resten af landet forventes at følge. Det har været eliterne som har profiteret på staten, som har gemt deres lyssky formuer i franske villaer og cypriotiske bankkontoer, mens deres landsmænd er gået i stå. Ved at blive i landet, har Zelenskij udjævnet forskellen. Der er ikke nogen luftbro, som venter på hans medborgere, så i stedet for at acceptere hans positions frynsegoder, lider han i den samme rædsel de er tvunget til at udholde.“ The Atlantic om den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij.

+ Zelenskijs narrative greb.

Spisesedlen

Klimakrisen vil få større konsekvenser end forventet. Det konkluderer FN’s Klimapanel, IPCC, i anden del af sin nye hovedrapport, der blev præsenteret mandag. Rapporten viser, at over tre mia. mennesker lige nu er “yderst sårbare“ over for klimaforandringer, mens økosystemer oplever klimaforandringerne tidligere og med større konsekvenser end forventet. FN’s generalsekretær António Guterres kalder rapporten for “et atlas over menneskelig lidelse og en fordømmende anklage over fejlslået klimalederskab“.

64 km lang russisk militærkonvoj nærmer sig Kyjiv. Det viser satellitbilleder taget mandag af det private amerikanske selskab Maxar. Konvojen befinder sig nord for den ukrainske hovedstad og består af pansrede køretøjer, kampvogne og selvkørende artilleri. Russerne fortsætter tirsdag deres angreb på Kyjiv og Ukraines andenstørste by, Kharkiv. Den Internationale Straffedomstol i Haag vil nu undersøge potentielle krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine.

FIFA og UEFA suspenderer russiske klubhold og landshold. Det sker, efter Den Internationale Olympiske Komité mandag eftermiddag opfordrede idrætsforbund til at udelukke alle russere og belarusere fra internationale sportskonkurrencer. De to fodboldforbund oplyste mandag aften, at udelukkelsen på ubestemt tid skyldes Ruslands invasion af Ukraine.

A.P. Møller-Mærsk stopper for fragt i Rusland. Den danske rederikoncern oplyser tirsdag, at allerede indgåede aftaler vil blive overholdt, mens nye bestillinger på containerfragt til Rusland vil blive sat på pause. Det gælder både landtransport og søfragt. Beslutningen skyldes Ruslands invasion af Ukraine og de økonomiske sanktioner, EU, USA og Storbritannien har indført.

Nye love om overgreb mod børn træder i kraft. Lovene, der skal sikre en bedre retslig beskyttelse af børn, betyder bl.a., at der nu vil være tale om en voldtægt, hvis en voksen over 22 år har samleje med et barn under 15 år. Samtidig indføres der forbud mod sexdukker, der ligner børn, ligesom straffen for andre seksuelle overgreb end samleje mod børn forhøjes med 50 pct.

Et sidste ord

Indrømmet, den her gør lidt ondt.

Føljeton er tilbage i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12