1. marts 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tak for alt, Store Bededag

Sommetider betaler det sig at fedtspille. Bedst som man troede, at tirsdagens stort opslåede debat i Folketinget – der kulminerede i afskaffelsen af Store Bededag med 95 stemmer for og 68 imod – ville blive en grim affære for regeringen, vendte oppositionen sig snarere mod sig selv. Nok engang blev det understreget, hvordan bogstavkombinationen “SVM” […]

Kære læser

Hvad sker der, når slangen har spist sig selv?

Endelig toner Nancy Frasers billede frem på skærmen. Den 75-årige amerikanske filosof sidder med bærbaren på skødet i en sofa og smiler ind i kameraet. I hendes seneste bog Cannibal Capitalism: How Our System Is Devouring Democracy, Care, and the Planet—and What We Can Do About It, som udkom på originalsproget i september forrige år, […]

Det bedste vi har set

Længe leve maskinerne! Vaskemaskiner til alle!

Længe leve maskinerne! Vaskemaskiner til alle!

Sådan lød den afdøde professor Hans Roslings kampråb for vaskemaskinen, der siges at være en vigtigere økonomisk begivenhed end opfindelsen af internettet og en pioner i kampen mod patriarkatet. Men Rosling og andre vaskemaskineentusiaster har ifølge professor i humanøkologi Alf Hornborg overset noget. Mens vaskemaskinen frigør tid til dem, der har råd til at købe én, frarøver produktionen af vaskemaskinen tid og arbejdskraft fra mennesker i det globale syd. “Skal vi ændre vores samfund, og det tyder alt på, at vi bliver nødt til, skal vi aldrig starte med teknologiske løsninger, men med at forandre de sociale magtrelationer. Ellers lever samfundets hierarkier og magtrelationer videre i alle de maskiner, vi frembringer,” skriver Eskil Halberg i Information.

+ Hvis du har brug for et ekstra skud kapitalismekritik, har Jacobin interviewet den danske filosof og marxist Søren Mau, fordi hans bog Stum tvang er udkommet på engelsk.

++ Nu, når vi er ved udnyttelse af arbejdskraft: The New York Times har netop udgivet deres efterforskning om mindreårige migranter i USA, der arbejder om natten for kendte virksomheder som Ben & Jerry’s, Cheerios og Ford.

Fra gravko til søko

Fra gravko til søko

Verdens grønne omstilling kræver et væld af naturressourcer. For at imødekomme efterspørgslen gennemtrævler regeringer og bilproducenter jordens eksisterende miner efter kobolt, litium, kobber og andre metaller. I mellemtiden ligger mange flere gemt væk på bunden af havet. Flere virksomheder er klar til at fiske dem op. Hvad står i vejen? Lige nu: International lov, miljøorganisationer og forskere. Skuespiller Jason Momoa – aka. Aquaman – har ligeledes grebet treforken og går i en ny dokumentar i kamp mod dybhavsminedrift. Wired dykker ned i historien.

Regeringen dumper

Regeringen dumper

Selvom klimaminister Lars Aagaard (M) kan mærke inde i hjertet, at vi når klimamålene, så er Klimarådet ikke videre overbevist. Ifølge det uafhængige ekspertorgans nye statusrapport er der nemlig akut brug for politiske tiltag, hvis vi skal krydse målstregen i tide. Altinget har overblikket over rapportens hovedkonklusioner.

Spisesedlen

HK og Dansk Erhverv indgår ny overenskomst for butiksansatte. Ansatte på mindsteløn får nu 721 kr. mere om måneden årligt. Det skriver DR. En ny form for deltidsansættelse oprettes, og pension og fritvalgskonto stiger med to pct. “Denne gang vil jeg sige, at det har været de sværeste forhandlinger, jeg har været med til. For kravene har været store i en tid med økonomisk usikkerhed,” siger Laurits Rønn, vicechef i Dansk Erhverv.

Bola Tinubu vinder præsidentvalget i Nigeria. Den tidligere guvernør i landets mest befolkede stat Lagos har fået mere end 25 pct. af stemmerne i mindst 24 af Nigerias delstater – og samlet 8,8 mio. stemmer. Dermed er valget afgjort allerede i første valgrunde. Modstanderne Atiku Abubakar fra Peoples Democratic Party og Peter Obi fra Labour Party fik henholdsvis 6,9 og 6,1 mio. stemmer. Tinubu overtager præsidentposten fra partifællen i All Progressives Congress, Muhammadu Buhari.

PFAS-stoffer fundet i syv ud af ti prøver. På i alt 1161 af Danmarks forurenede grunde indeholder grundvandet PFAS-koncentrationer over grænseværdien. Det viser en kortlægning baseret på aktindsigter fra regionerne, lavet af Politiken. “At vi finder PFAS alle steder, overrasker mig ikke. Men de højeste værdier er chokerende og viser, at vi ikke har tilstrækkeligt styr på forureningerne,” siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

Pigeskoler i Iran sandsynligvis udsat for giftangreb. Op mod 700 iranske piger er formodentlig blevet forgiftet, mens de har været i skole. Flere hundrede forgiftninger er indberettet siden slutningen af november. Angrebene er sket omkring byen Qom, hvor befolkningen har protesteret over for myndighederne. Iranerne spekulerer derfor i, om det er en hævn for oprøret, der fandt sted i slutningen af 2022.

32 omkommet og 85 såret efter togulykke i Grækenland. Et passagertog, som kørte fra Athen til Thessaloniki, er kollideret med et fragttog nær byen Larissa. Guvernør Konstantinos Agorastos i Thessaly-regionen, hvor ulykken skete, fortæller, at 194 passagerer er blevet eskorteret i sikkerhed. Han udtaler desuden, at “kollisonen var meget kraftfuld”, og at de to forreste vogne på passagertoget er “nærmest fuldstændig destrueret”.

Et sidste ord

Pas godt på dine dyr – til vi ses i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12