1. oktober 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Intet skal ødelægge en god fest

Der blev ikke sparet på noget, da Frankrig mandag afviklede en national sørgedag til minde for den nyligt afdøde, tidligere franske præsident Jacques Chirac. En stor mindehøjtidelighed blev afholdt i kirken Saint-Sulpice i Paris, militærorkesteret blev hevet frem, og tidligere udenlandske kollegaer såsom Vladimir Putin og Bill Clinton var på gæstelisten. Selv en af de […]

Kære læser

Kan fængselsdom mod kvindelig journalist starte Det Arabiske Forår i Marokko?

Marokkanerne orker ikke mere. Da den tunesiske frugtsælger Mohamed Bouazizi satte ild til sig selv i byen Sidi-Bouzid 17. december 2010, efter at politiet havde konfiskeret hans varer, antændte han også Det Arabiske Forår. Det førte til, at en række arabiske præsidenter, som ellers havde virket urørlige i årevis, måtte forlade deres poster én efter én. […]

Spisesedlen

Socialdemokratiet vil alligevel ikke genåbne Irak-kommission. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har i dag meldt ud, at den socialdemokratiske regering ikke vil genåbne den kommission, der blandt andet skulle undersøge beslutningen for Danmarks deltagelse i krigen i Irak. I 2015 opfordrede Mette Frederiksen ellers den daværende borgerlige regering til at genåbne kommissionen.

Folketinget åbner. I dag er den første tirsdag i oktober, og det betyder, at Folketinget åbner, og folketingsåret begynder. Åbningen begyndte kl. 10 med en gudstjeneste for medlemmerne af Folketinget. I år har 20 folketingsmedlemmer dog i stedet valgt at deltage i Humanistisk Samfunds ikke-religiøse ceremoni. Kl. 12 holder statsminister Mette Frederiksen sin åbningstale for Folketinget og medlemmer af kongehuset.

Hongkong-demonstrant skudt i brystet. I Hongkong har aktivister ignoreret forbuddet mod at demonstrere og er gået på gaden på 70-årsdagen for oprettelsen af den kommunistiske stat i Kina. Dagens demonstrationer har udviklet sig voldsomt, og der er forlydender om, at en demonstrant er blevet skudt i brystet. Demonstranterne kræver mere demokrati og mindre kinesisk indflydelse.

Folkerepublikken Kina fejrer 70 års fødselsdag. Kina markerer i dag 70-årsdagen for oprettelsen af den kommunistiske folkerepublik, og det sker blandt andet med en stor militærparade på Den Himmelske Fredsplads. I Taiwan har de brugt fødselsdagen til at fordømme Kina, som de siger har ”fastholdt sit etpartidiktatur i 70 år.”

Første kommissærkandidater i høring hos EU-parlamentet. Inden den nye EU-kommission kan begynde sit arbejde, skal samtlige kommissærkandidater til høringen i EU-parlamentet og efterfølgende godkendes. Den proces startede i går, og de første til at stå skoleret var den slovakiske socialdemokrat Maros Sefcovic, den irske Fine Gael-politiker Phil Hogan og den konservative bulgarer Mariya Gabriel. I dag skal endnu fem kandidater høres i parlamentet.

Et sidste ord

Kunsten er i live og har det godt. Selv verdens værste restaurering af et Jesus-maleri ser ud til at være godt kørende.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12