1. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et ækelt fænomen

I sin underholdende, men på mange måder overfladiske og ligegyldige fagbog Uri Geller – fup eller fakta? (1974) omtaler tryllekunstneren Leo Leslie en episode på universitetet i Oslo i 1922, der skulle blive afgørende for det danske clairvoyancemedium Einer Nielsen. Einer Nielsen (1893–1965), der stadig i spirituelle kredse betragtes som den første danske spiritist ”af […]

Kære læser

Sosserne rider på grøn succesbølge

Norge står over for et regeringsskifte her om 12 dage: Socialdemokraten Jonas Gahr Støre tegner til at kunne erobre statsministerposten ved Stortingsvalget mandag 13. september, og dermed bringe Arbeiderpartiet tilbage til magten. I de seneste måneder er Norges socialdemokratiske parti gået solidt frem, mens den siddende konservative statsminister Erna Solberg og hendes Høyre er gledet […]

Det bedste vi har set

Mozart er den nye punk

Op gennem 1900-tallet var finkultur samfundets superego. De fleste vidste godt, at var ”bedre” at lytte til Brahms end boogie-woogie. Af samme grund blev popkultur en slags modkultur: En strakt langemand til alle de snobbede smagsdommere, der ikke kunne se pointen i elektriske guitarer og beatniks. I dag er situationen imidlertid vendt på hovedet –  i hvert fald hvis man spørger forfatter Adam Kirsch ovre hos The New Criterion. Finkultur såsom klassisk musik og lange bøger af James Joyce indtager en stadig mere marginaliseret rolle i samfundet. Så er det ikke den nye modkultur?

+ Hvordan negativ kritik blev en ny kulturel faux pas.

Tilsidesat

”Du er i bund og grund usynlig […] De ser ikke på dig. De henvender sig ikke til dig. De taler ikke til dig. Hvis du snakker med dem svarer de måske, men de ser ikke din vej”. CNN-korrespondent Clarissa Ward fortæller om sine oplevelser med Taleban – og hvordan det føles at dække den fundamentalistiske bevægelse som kvinde.

+ Krigstolk Baktash Ahadi om det amerikanske militærs kulturelle analfabetisme.

++ Essay i Vanity Fair: Hvordan USA korrumperede Afghanistan.

Ingen pardon?

”Kan man tilgive en gruppe af mennesker, et system eller en struktur? Kan man tilgive på vegne af en gruppe mennesker? Kan man tilgive en person, som er død, eller kan man tilgive på vegne af en, som er død? Hvad betyder det i det hele taget at tilgive?” Langt (men fint) essay om tilgivelsens fænomenlogi ovre hos Zetland.

Spisesedlen

Hong Kong-aktivister fængslet. Syv aktivister i Hong Kong er onsdag idømt op til 16 måneders fængsel for at deltage i en såkaldt ulovlig forsamling i 2019, hvor tusinder gik på gaderne i protest mod regeringen. Dommen kommer et år efter indførelsen af en national sikkerhedslov, som kritikere mener har til formål at begrænse oppositionen. Dette afvises af myndighederne.

WHO overvåger ny coronavirus. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har sat en ny virusvariant på sin overvågningsliste: ”Mu”, som den kaldes, der blev opdaget i Colombia i januar og siden har spredt sig til Sydamerika og Europa. Ifølge WHO har Mu muteret sig i en sådan grad, at den risikerer at være mere resistent over for de eksisterende vacciner.

Texas vedtager stærkt kritiseret abortlov. En lov, der forbyder abort efter seks uger – USA’s strammeste abortlovgivning – træder i dag i kraft i delstaten Texas. Det sker, efter loven i maj blev underskrevet af guvernøren og sendt til behandling i Højesteret, der nu har ignoreret en nødappel. Højesteretten kan dog stadig beslutte at fjerne forbuddet på et senere tidspunkt.

Nattelivet genåbner. Onsdag træder en ny række lempelser i kraft. Det betyder en genåbning af diskoteker og natklubber, der ligesom øvrige barer, caféer og restauranter må holde åbent hele natten. Samtidig lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S), at regeringen fra den 14. september vil indføre nattelivszoner i København, hvor kriminelle dømt i nattelivet ikke må færdes.

Inger Støjberg opretter klub forud for rigsretssagen. Torsdag begynder de første af 38 retsmøder mod den tidligere Venstre-næstformand, der er tiltalt for i 2016 ulovligt at have instrueret Udlændingestyrelsen i at adskille asylansøgerpar, hvor den ene var under 18 år. Forinden har Støjberg oprettet en ”folkeklub”, hvor betalende medlemmer kan følge med i hendes udlægning af forløbet.

Et sidste ord

Det forunderlige ved Twitter er, at man kan anvende Elvis Costello i sit lidt bitre argument, og så pludselig blive irettesat af rockstjernen himself.

Vi ses i morgen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12