10. december 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Knald for Piketty, knald for Kina

Tør vi gætte på, at du har den franske stjerneøkonom Thomas Pikettys Kapitalen til at pynte på bogreolen, men aldrig rigtig har haft tid til at kværne dig igennem alle 696 sider? Du skulle da i hvert fald ikke være den første. Men hvis du alligevel vil forstå, hvordan det går med uligheden, kommer vi gerne […]

Kære læser

Hollywoodkvindernes stockholmsyndrom

Big city, bright lights, høje stilletter og stærke drinks. København var stadig en håbløs provins, da tv-serien Sex and the City med sine fire veninder indtog tv-skærme og DVD-afspillere i små danske hjem. For første gang blev komplekse venskaber og bramfri omgang mellem kvinder vist i bedste sendetid og bla bla bla… Du kender svadaen. […]

Det bedste vi har set

Alt er sgu da relativt

Alt er sgu da relativt

Den norske fotograf Jonas Bendiksen tog i 2019 til en lille by i Nordmakedonien for at belyse problemet med produktionen af fake news, som i stor stil havde sit udspring netop her. Derfor deepfakede han en masse billeder af byens indbyggere, men da han udgav fotografierne, kunne ingen se, de smukke billeder var falske. “Skønhed er sandhed, skrev Keats, og som vi alle ved, afhænger skønhed af øjnene, der ser.“ Så hvad er problemet med løgnen egentlig?

Årets gave (synes vi selv)

Årets gave (synes vi selv)

Føljetons redaktion har de sidste måneder arbejdet på, hvad vi selv synes er blevet, et hammerflot trykt magasin. I det finder du hot-or-not-lister til det kommende år, albumanbefalinger til klimakrisen, bidrag fra alle fra Poul Nyrup Rasmussen til kunstner Maja Malou Lyse, dit “horoskop“ for 2022 og en masse andet. Det er lille, lækkert og lige til at putte under træet, for det følger med i to eksemplarer, hvis du giver Føljeton i julegave. Få fingrene i årets hårde pakke her.

Noget om kaffegrums og 51 andre halvbrugbare informationer 

Noget om kaffegrums og 51 andre halvbrugbare informationer 

Det er næppe en hemmelighed, at vi elsker lister, og denne er ingen undtagelse. En fyr ved navn Tom Whitwell (vi har aldrig hørt om ham før) har publiceret en liste over 52 ting, han har lært i 2021. Vi vidste fx heller ikke, at en mio. mennekser hver dag uploader et billede af deres kaffegrums til app’en Faladdin for at få spået om deres skæbne. Men det lyder smart.

Spisesedlen

Mette Frederiksen forsøger at lægge yderligere afstand til Mogens Jensen. Det kom torsdag frem i Retten på Frederiksberg, hvor Mette Frederiksen (S) skulle afhøres i Minkkommissionen. Her placerede hun det juridiske ansvar for beslutningen om nedslagtingen på Mogens Jensen (S), som på det tidspunkt var fødevareminister. Uden for retssalen var demonstranter med tilknytning til bl.a. Men In Black mødt op og skabte voldsomt tumult.

USA lover støtte til Østeuropa. På et telefonmøde torsdag lovede USA’s præsident, Joe Biden, Ukraine og ni NATO-lande støtte i tilfælde af, at Rusland forsøger at invadere Ukraine. Rusland har den seneste tid sendt 100.000 tropper ned mod grænsen, og det har fået flere til at frygte en potentiel invasion.

54 migranter dræbt og 105 sårede i trafikuheld i Mexico. De mange mennesker var ombord på en lastbil med kurs mod den amerikanske grænse, da uheldet indtraf. Hvad der forårsagede ulykken, og hvorfor så mange migranter var samlet i lastbilen, er endnu uvist, men problemer med korruption, fattigdom og fødevaremangel i mange Centralamerikanske lande afføder usikre migrationsstrategier, skriver CNN.

Inflationen tager det største spring i 13 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. I november 2021 var priserne på fødevarer 3.4 pct. højere end året før. Det svarer til at det i dag ville koste en børnefamilie 15.500 kr. mere at købe de samme varer og tjenester som for et år siden, lyder vurderingen fra Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre.

Julian Assange risikerer at blive udleveret. En amerikansk domstol har i dag besluttet at omstøde tidligere en dom, der umuliggjorde udlevering af Wikileaks-stifteren Julian Assange til USA grundet helbredsproblemer. Assanges advokater kan forsøge at anke dommen, men lykkes det ikke, risikerer han nu retsforfølgelse i sit hjemland.

Et sidste ord

Elsker du ikke også bare komodovaraner?

God fredag! Føljeton er tilbage i morgen

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12